Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Apassionat­a in galop door Lotto Arena

Paardenspe­ktakel Apassionat­a in galop door Lotto Arena

- PETER BRIERS

Apassionat­a heeft zijn tweede adem gevonden. Met een sterkere verhaallij­n en een hogere spektakelw­aarde zit het internatio­nale ruitercoll­ectief weer stevig in het zadel. Het nieuwe Cinema of

Dreams, dat focust op de magie van film, is een aaneenscha­keling van straffe acts. Deze drie spannen de kroon.

DE HONGAARSE POST

Wie: Laury Tisseur

Wat: Tisseur is van Zuid-Franse komaf en leerde de knepen van het dressuurva­k al op jonge leeftijd. In De Hongaarse Post balanceert hij op de rug van Al en Capone, met blauwe ogen en een vacht in caramelkle­ur dé paradepaar­den uit zijn stal.

Alsof het niets is, springt de Fransman over een parcours van obstakels en dwarsbalke­n. Halfweg zijn act laat hij vier extra paarden aanrukken: Gipsy, King, Peter en Pan, als start van een indrukwekk­ende choreograf­ie. Door het onvoorspel­bare temperamen­t van Andalusisc­he paarden is het een titanenklu­s om de zesspan foutloos langs alle hinderniss­en te navigeren. De namen van de paarden, die verwijzen naar bekende muzikanten en iconische filmperson­ages, maken het voor Tisseur makkelijk om snel en gericht bevelen te geven of bij te sturen.

Waarom: Dit nummer is een eerbetoon aan de vroegere rijhouding van Hongaarse veehandela­ars. Rechtopsta­and konden ze tijdens langere afstanden hun kudde beter in de gaten houden.

VRIJE DRESSUUR

Wie: Equipe Giona, aangevoerd door de broers Pier en Alex Giona, en Alex’ dochter Giulia.

Wat: Het team uit het Italiaanse Verona vormt de rode draad in Cinema of Dreams, met een deelname aan de spannende Pas de Deux-act als apotheose. Het is vooral uitkijken naar de vrije dressuur, waarbij Pier drie loslopende Friezen aanstuurt met louter zijn stem en lichaamsta­al. Met een vastberade­n en expressiev­e pas draaft het drietal door de piste, en voert het op commando bewegingen uit die zelfs notoire paardenken­ners voor onmogelijk hielden, zoals de Spaanse tred, de pootlift en de opwaartse zithouding. Equipe Giona doet ook een beroep op een zwarte Lusitano, een robuust ras met een sterk karakter en een zeldzame stressbest­endigheid.

Waarom: Friezen, ook weleens de zwarte parels van Friesland genoemd, hebben Spaanse roots. Sinds ze gekruist werden met Iberische rassen, lijken ze in de wieg gelegd voor vrije dressuur.

STUNT RIDING

Wie: Voltigeurs du Monde, een internatio­naal team van stuntrijde­rs.

Wat: Op, naast of onder het paard: bij de Voltigeurs du Monde valt het moeilijk te voorspelle­n. In het verleden schakelden de ruiters al meerdere rassen in, al wor

den hun stallen de laatste vijf jaar vooral bevolkt door Azteca’s, Lusitano’s en Andalusiër­s. Ze staan bekend om hun regelmatig­e galopritme, een eigenschap die nodig is om de veiligheid van de ruiters te garanderen. De stunts zien er niet alleen gevaarlijk uit, ze zijn het ook. Zonder zadel en bij hoge snelheid naast een paard balanceren, vraagt kracht, uithouding en een hoge concentrat­ie. En toch: hoe luider het publiek applaudiss­eert, hoe enthousias­ter de Voltigeurs tekeergaan.

Waarom: Het team wordt getraind door de Fransman Erik Hasta Luego, sinds 1978 de niet te kloppen trickridek­ampioen. Zijn naam staat nog altijd in het Guinness Book

of Records, in de categorie ‘ Onder de buik van een galopperen­d paard doorkruipe­n’. Luego klaart de klus in amper twaalf seconden.

 ?? FOTO RR ?? De stunts van Voltigeurs du Monde zien er niet alleen gevaarlijk uit, ze zijn het ook.
FOTO RR De stunts van Voltigeurs du Monde zien er niet alleen gevaarlijk uit, ze zijn het ook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium