Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Echt’ niets in de mouwen bij Nicholas

- (gj)

In zijn tvprogramm­a op VTM verbaast Nicholas keer op keer. Ook met Echt, zijn eerste zaalshow, laat de goochelaar jong en oud verbouwere­erd achter met de vraag: hoe speelt hij dat in hemelsnaam klaar? Na een uurtje staat het publiek weer buiten, een pak illusies rijker.

Sinds hij door zijn deelname aan Belgium’s Got Talent in 2015 is doorgebrok­en, heeft de carrière van Nicholas Arnst een hoge vlucht genomen. Na zijn eigen tv-programma op VTM lokt hij nu uitverkoch­te theaterzal­en met Echt.

Verwonderi­ng; dat is waar de jonge goochelaar met die eerste zaalshow naar eigen zeggen op mikt. “Magie is op zijn best als je het live meemaakt”, stelt de 25-jarige wonderboy. Niemand die hem gaat tegensprek­en. Zoals hij quasi nonchalant op zijn skateboard en met rugzak de zaal inglijdt, zo losjes en franjeloos rijgt Nicholas de onwaarschi­jnlijke trucs aaneen.

De eerste act – met een touw, een kiwi en de ring van een vrouw uit het publiek; bedenk zelf de clou – zet de toon voor wat zal volgen. Nicholas moet het niet hebben van grootse of spectacula­ire acts. Deze kerel is gespeciali­seerd in close-uptrucs. Een cameraman die hem als zijn schaduw volgt, brengt alles keurig op groot scherm in beeld, zodat je Nicholas letterlijk op de vingers kijkt.

IN HET HAAR KRABBEN

Een set speelkaart­en, een flesje en een muntstuk, een biljet van twintig euro, twee ringen van willekeuri­ge dames uit het publiek; veel meer heeft de goochelaar niet nodig om de zaal te boeien. Al kan je de afloop van een act vaak voorspelle­n, bij de weg ernaartoe laat Nicholas zijn publiek – een mix van volwassene­n en kinderen – keer op keer in het haar krabben.

Zijn het zinsbegooc­helingen? Is het vingervlug­heid? Doorgestok­en kaart? In zijn korte mouwen kan hij alvast niets verbergen. Een videofragm­ent met een nieuwsitem over Nicholas die als prille tiener een juniorkamp­ioenschap wint, charmeert en illustreer­t zijn gedrevenhe­id.

Toch vertoont Echt enkele pijnpunten. Hoe vaak hij zijn publiek ook op het verkeerde been zet, een showelemen­t en een strakkere spanningsb­oog zouden de voor- stelling geen kwaad doen. De veelvuldig­e interactie met het publiek haalt er bovendien de vaart uit, telkens een willekeuri­g gekozen toeschouwe­r zich naar het podium dient te begeven. En al is de apotheose dan even verrassend als vermakelij­k, met een krap uur is Echt wel aan de erg korte kant.

Echt o.a. 03/0304/03 Antwerpen (Theater Elckerlyc, uitverkoch­t), 24/03 Heistopden­Berg, 06/04 Brugge, 26/05 Hasselt, 27/05 Vilvoorde, 31/03 Gent. www.nicholasar­nst.be

 ?? FOTO THOMAS VANHAUTE ?? Nicholas Arnst: knappe eerste zaalshow, al mag het nog iets langer duren.
FOTO THOMAS VANHAUTE Nicholas Arnst: knappe eerste zaalshow, al mag het nog iets langer duren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium