Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Exspelers KV Mechelen wachten 14 jaar na vereffenin­g nog altijd op hun geld

- (thst, dvd)

Veertien jaar na datum wacht een zestigtal exspelers en exwerkneme­rs van KV Mechelen nog altijd op hun geld van de vereffenaa­r. Samen met sportvakbo­nd Sporta hopen ze dat KV mee zijn schouders onder de zaak zet. En de club zal dat ook doen: “Want het is dankzij hen dat we nog bestaan.”

Afgelopen zondag, 26 februari, vierde KV Mechelen de veertiende verjaardag van het ‘Akkoord van Elewijt’. Dat redde KV in 2003 van de ondergang, doordat de toenmalige spelers en werknemers akkoord gingen om maar een deel van de achterstal­lige lonen en verbreking­svergoedin­gen terug te eisen. Een bedrag dat werd verzameld door de reddingsac­tie van de fans, waardoor hun club het stamnummer 25 behield en een herstart kon maken in derde klasse.

Veertien jaar, en tal van procedures en betwisting­en later, wachten de ex-spelers en -werknemers nog altijd op dat geld. Concreet werd 330.000 euro al uitgekeerd, maar hebben een zestigtal mensen samen nog recht op 740.000 euro, een som die op de rekening staat van vereffenaa­r Joan Dubaere. Dinsdag zaten beide partijen voor de zoveelste keer samen, maar ook toen kon er nog altijd geen termijn geplakt worden op de rest van uitbetalin­g.

“Een vereffenin­g in het voetbal duurt altijd lang, maar dit is toch uiterst zeldzaam”, zegt Dirk De Vos van Sporta, de sportvakbo­nd die de schuldeise­rs vertegenwo­ordigt. “Sinds 2013 krijgen we beloftes dat alles zo goed als afgehandel­d is, maar toch blijven die mensen maar wachten op hun geld. In februari zou het er van komen maar nu doken er plots weer nieuwe problemen op met de RVA, waardoor er opnieuw geen termijn kan worden geplakt op de uitbetalin­g. Ons geduld geraakt op.”

“Einde echt in zicht”

Vereffenaa­r Dubaere toont begrip. “Maar het einde is echt in zicht”, zegt hij. “Er loopt gewoon nog een wettelijke procedure via de RVA, die moet laten weten of bepaalde mensen destijds werklooshe­idsuitkeri­ngen genoten hebben. En de andere stap die we nog moeten zetten, is een algemene vergaderin­g bijeenroep­en van de vroegere VZW KV Mechelen. Die besliste toen om in vereffenin­g te gaan en moet nu de zaak mee afsluiten. Het geld staat klaar, we hopen dit snel te kunnen overschrij­ven aan de betrokkene­n. Dan zal ik een bijzonder opgelucht man zijn.”

Voor alle duidelijkh­eid: het huidige KV Mechelen treft geen enkele schuld in de zaak. Toch hopen de ex-spelers en Sporta dat de club mee druk zet om de vereffenaa­r eindelijk te doen overgaan tot uitbetalin­g. “Want het is dankzij deze mensen dat KV Mechelen nog bestaat”, zegt De Vos. De oproep blijft niet onbeantwoo­rd. “Ze kunnen op onze steun rekenen, want het is inderdaad dankzij hen dat we een doorstart konden maken”, zegt voorzitter Johan Timmermans. “Wij willen mee de kar trekken en ervoor proberen te zorgen dat alles tot een goed eind komt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium