Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“KV Mechelen in Playoff 1? Mijn hart zegt ja, mijn verstand zegt neen”

AAD DE MOS (69) blikt vooruit op historisch­e wedstrijd tussen zijn twee exclubs

- DAVID VAN DEN BROECK

T oen hij zich met KV Mechelen voor de Europacup IIfinale plaatste, zat er 12.000 man in de tribune . Nu de club zich v oor Playoff 1 kan plaatsen, zijn dat er 1 6.500. Wat had Aad de Mo s (69) graag komen kijken zaterdag, naar de galamatch tegen zijn andere exclub, Anderlecht. “Maar mijn dochter deed me viptickets voor Tottenham Everton cadeau. Ook niet slecht, toch?” Beide teams op voorhand analyseren, aan de hand van tien vraagstukk­en, kon hij gelukkig wel nog.

Wordt Coosemans straks ‘Doelman van het Jaar’?

“Nou, dan zal Mechelen toch bij de eerste zes moeten eindigen. Ook al maakt hij soms nog een foutje, ik vind hem wel een talentvoll­e keeper. Door de trainerswi­ssel en de blessure van Moris kwam hij weer in de ploeg en hij doet het goed. Maar als je niet in Play-off 1 zit, dan ben je uit beeld. Als je vergelijkt met Boeckx: die staat met Anderlecht straks vol in de schijnwerp­ers. Bij Boeckx had ik mijn bedenkinge­n, maar hij doet het overtuigen­d. Er staat een persoonlij­kheid in doel, vind ik, terwijl voorheen Roef toch wat meer ingetogen was, en qua coaching minder sterk.”

Krijgt Anderlecht 25 miljoen voor Tielemans?

( denkt lang na) “Denk ik wel ja. Als Ndidi voor 18 miljoen naar Leicester gaat, is Tielemans er 25 waard. Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat hij met betere spelers nog beter gaat spelen. Hij kan nu al mee bij Barcelona of Real Madrid. Op dat middenveld van Real zou hij niet misstaan - voor Kovacic doet ie niet onder. Atlético zou ik niet kiezen, Simeone staat daar op het punt om te vertrekken. Sevilla: dát zou een mooie club zijn. Een goeie tussenstap ook. Maar nog één extra jaar Anderlecht zou ideaal zijn. Nog even hier doorontwik­kelen en dan moet ook de bondscoach kleur bekennen.”

Is Rits klaar voor een stap hogerop?

“Dat kan hij nu bewijzen, nu het moét in plaats van mág. Maar knap dat hij na een periode van stagnatie weer aan de oppervlakt­e is gekomen. Daar heb ik nooit aan getwijfeld. Ajax heeft hem destijds bij Germinal Beerschot gehaald, en dan ben je door de ogen van Urbain Haesaert geweest, die een goeie kijk op spelers heeft. Rits was een talent, alleen was de vraag: komt het er vandaag, morgen of overmorgen uit? Het was dus overmorgen, maar nu is hij echt aan het openbloeie­n. Om nu meteen van een transfer naar Anderlecht of Brugge te spreken, is wel wat

snel.”

Wie is de beste: Hanni of Stanciu?

“Hanni heeft nu een voorsprong: hij kan op twee posities spelen, legt de balletjes goed neer, maakt

goals... En als de coach het vraagt, rent hij ook achter de rechtsback aan. Daar heeft Stanciu meer moeite mee, hij is gewend dat het elftal in zijn dienst speelt. Hij speelt ook nog met een enorme rugzak, door die 10 miljoen. Hij is daar nog niet van bevrijd. Maar het moet er gewoon nog uitkomen, Anderlecht heeft hem toch niet met een blinddoek gescout? De echte Stanciu krijgen we nog wel te zien als de velden dadelijk wat mooier zijn. In de play-offs zal hij uit zijn krammen moeten schieten.”

Heeft elke coach een Verdier nodig?

“Laat ik het zo zeggen: ik speel niet graag tegen spitsen van wie je niet kunt zeggen hoe ze functioner­en. Da’s echt niet prettig. Als je Coulibaly van AA Gent ziet, weet je wat je krijgt: hij is het aanspeelpu­nt, legt de balletjes af. Maar Verdier is zo onvoorspel­baar. ’t Is geen technicus met wie je een systeem kunt spelen, maar hij kan vanuit het niets een schitteren­de goal maken. Jammer dat hij tegen Anderlecht geschorst is, want ook met zijn snelheid had hij Kara en Nuytinck pijn kunnen doen. Met zijn energieke stijl maakt hij ook altijd wat los bij de supporters. Al is na 70 minuten zijn kaars altijd uit.”

Is Teodorczyk de beste spits in België?

“Als je topschutte­r bent… dan ben je de beste spits, toch? Nu, van Leye ben ik ook wel fan - zet hem bij Anderlecht en hij maakt er misschien nog vijf meer, dat weet je niet. Bij Teodorczyk is het altijd werken en sleuren, maar hij heeft toch dat neusje voor goals, staat altijd op de goeie plek. Thelin scoorde dan wel tegen Zenit, maar is toch van een ander kaliber. Het enige probleem van Teodorczyk is dat hij, net als Verdier trouwens, nukkig is. Dat ie niet opdaagt voor de Gouden Schoen, is Anderlecht onwaardig. Maar zolang hij wedstrijde­n voor je wint, wordt dat natuurlijk geacceptee­rd.”

Zijn Bjelica en Obradovic de beste backs in België?

“Vind ik niet. Van Bjelica ben ik niet zo’n fan. Maakt heel domme overtredin­gen, pakt onnodige kaarten en wil altijd de bal. Je moet ook weten wat je kan en niet kan. Technisch is hij sterk en hij kan dribbelen, maar hij houdt het spiegeltje niet altijd voor zich, hij denkt soms dat hij Marcelo ( de Braziliaan van Real Madrid,

red.) is. Hij is een degelijke speler, net zoals Obradovic bij Anderlecht. In België vind ik vooral de backs van Gent top. Asare. En Foket, da’s een favorietje van me. Hij is technisch en fysiek sterk, en kan onder druk nog een mannetje uitspelen.”

Kan Ferrera straks alweer hogerop?

“De topclubs zullen wel aan hem denken, maar laat hem nog maar een jaar blijven. Anders lijkt hij een ‘clubhopper’. Dat is niet goed voor zijn imago. Wat hij momenteel doet, is bijzonder knap. KV Mechelen straalt weer ambitie uit en ik zie zijn handschrif­t op het veld. Hij maakt linies beter en spelers beter. Als hij nu ook nog Play-off 1 haalt, is het helemaal een kunstwerk. Hij heeft ook de ‘gun-factor’, hij heeft iets ontwapenen­ds over zich waardoor iedereen hem dat succes gunt. Met elke club boekte hij trouwens al succes, want met Standard won hij ook de beker. Toen vond ik het vooral knap dat hij ‘ballen’ toonde en luie vedetten aan de kant durfde te schuiven.”

Heeft Anderlecht een kampioenen­ploeg?

“Als het goed speelt, wint het vlot. En als het slecht speelt, wint het vaak ook nog. Dus ja… Sinds de komst van Weiler staat het team toch al compacter. Al blijft het centrale duo achterin voor mij te weinig. Met Kara en Nuytinck is er te weinig opbouw van achteruit. En als er wat druk op komt, zijn ze altijd goed voor een foutje, ze coachen mekaar ook niet. Dan vormen Engels en Denswil bij Club Brugge een veel beter duo. Ik zou gewoon Dendoncker een rijtje naar achter schuiven. Dan ga je er voetballen­d een heel stuk op vooruit. En op het middenveld heb je toch al Tielemans en Trebel.”

Speelt KV straks Playoff 1?

“Mijn hart zegt ja, maar mijn verstand zegt neen. Ik geef Mechelen heel veel kans tegen Anderlecht - Achter de Kazerne is het altijd bibberen voor paars-wit. Maar de tweede match is andere koek. Ik denk dat KV Mechelen gevaarlijk­er is als het in de Ghelamco Arena zelf moét winnen. Als AA Gent moet winnen, gaat Mechelen achteruit lopen, en is het gezien. Maar het is al knap dat het boven Gent, Genk en Standard staat. Met de investerin­gen in het stadion, dat een juweeltje aan het worden is, ga je budgettair groeien en heb je meer armslag om spelers te kopen. Dan ga je nog vaker meedoen voor Play-off 1. Maar Oostende en Zulte Waregem natuurlijk ook.”

Aad de Mos (analist) ‘‘Ik geef KV Mechelen heel veel kans tegen Anderlecht, maar de verplaatsi­ng naar AA Gent wordt andere koek.” Aad de Mos (analist) ‘‘Of Anderlecht een kampioenen­ploeg heeft? Als het goed speelt, wint het vlot. En als het slecht speelt, wint het vaak ook nog. Dus ja…’’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium