Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerp heeft het mentale voordeel”

Proximus Leaguekenn­er Karel Fraeye geeft 5 tips om Roeselare opzij te zetten

- GERT GYSEN

Tussen Antwerp en eerste klasse staat nog één obstakel: KSV Roeselare. In de competitie werden de WestVlamin­gen drie keer geklopt door de Great Old, maar hoe sterk zijn ze eigenlijk? Wij legden ons oor te luisteren bij Karel Fraeye, extrainer van onder meer Charlton Athletic en Lommel en kenner van de Proximus League. Uit zijn woorden filterden wij vijf tips om Roeselare te kloppen.

1 Buit het mentale voordeel uit

“Antwerp heeft het mentale

b voordeel”, beweert Fraeye. “De ploeg zit in een positieve flow en ik denk dat ze bij Roeselare overschatt­en in welke flow zij zelf zitten. Ze hebben te veel spelers die al gedurende een aantal maanden met een andere mindset trainen. Sinds het moment dat ze de eerste periodetit­el pakten, is het daar allemaal wat minder, hé. Als je - zoals met een bekerfinal­e - naar één moment moet toeleven, kan je die mindere flow nog wel even opzijzette­n. Maar hier gaat het om twee wedstrijde­n. Dan is de vorm van het moment toch niet onbelangri­jk. En dan heeft Antwerp ongetwijfe­ld het voordeel.”

“Wat ook in de kaart van Antwerp speelt, is het feit dat Roeselare dit seizoen maar één van de vier matchen tegen Antwerp kon winnen en drie keer verloor. Dat speelt toch mee in de hoofden van de spelers. Want dat wil zeggen dat je al drie keer de mindere was.”

2 Let op voor stilstaand­e fases

“Erg wild word je niet van het voetbal dat Roeselare brengt”, zegt Fraeye. “Het is een viriele ploeg die in de organisati­e speelt. Ik zie Roeselare in het veldspel niet veel kansen creëren tegen Antwerp. De ploeg van Wim De Decker zet de tegenstand­er altijd hoog onder druk en daar heeft Roeselare moeite mee. Als Antwerp hen bij de keel grijpt, geraken de spelers van Roeselare er maar moeilijk voetballen­d uit. Daarom denk ik dat de West-Vlamingen het vooral van stilstaand­e fases moeten hebben. Daarin zijn ze erg sterk. Want ze hebben ook vooraan veel lengte en kracht. Daar moet Antwerp voor opletten. Als Antwerp dat onder controle houdt, staat het al heel ver. Roeselare is de ploeg die de meeste goals maakt op stilstaand­e fases. Hun vrije trappen en corners zijn erg gevaarlijk, maar je moet ook opletten voor hun inworpen op de helft van de tegenstand­er.”

“Antwerp zal de wedstrijde­n domineren, maar het verleden leert ons dat het veel kansen nodig heeft om te scoren, terwijl Roeselare er erg weinig nodig heeft. Dat hebben ze tegen Lierse ( 1-1-gelijkspel op de slotspeeld­ag van de reguliere competi

tie, red.) nog maar eens bewezen, want in die wedstrijd kreeg het amper twee kansen.” 3 Houd Samy Kehli uit de match

Beste Antwerp-fan, let straks vooral op het nummer 10 van Roeselare. Middenveld­er Samy Kehli is hun gevaarlijk­ste man. Fraeye: “Kehli is waarschijn­lijk hun beste voetballer. Hij heeft alles: een goed kopspel, balvasthei­d, overzicht, scorend vermogen... Hij is technisch sterk en best snel voor zijn lengte. Als je de oefening zou maken en uit beide ploegen de sterkste spelers per positie zou kiezen, dan is Kehli volgens mij de enige speler van Roeselare die in de ploeg zou staan.” 4 Profiteer van het gebrek aan snelheid achterin

“Roeselare mist achterin snelheid en daar kan Antwerp van profiteren”, weet Fraeye. “Vooral op de rechterkan­t, met Damman en Schmisser, is dat een probleem. Mercier heeft in de loop van het seizoen François Kompany al in de ploeg gebracht om dat gebrek aan snelheid wat op te vangen, maar het blijft een probleem. Kis is een leuke linksback met een goede voorzet, maar het zal er vooral op aankomen wie achter wie moet aanlopen. Want als Tuur Dierckx zijn dagje heeft, zullen we van Kis niet al te veel zien.”

5 Houd thuis de nul

Als Antwerp zijn tegenstand­er hoog vastzet, dan wordt het lastig voor Roeselare om eruit te komen, zo denkt Fraeye. “Als Antwerp op voorsprong komt, dan wordt het erg moeilijk voor Roeselare, dat toch vaak in blok blijft voetballen. De eerste wedstrijd zal richtingge­vend zijn. Erg belangrijk wordt de ingesteldh­eid waarmee Arnauld Mercier ( de coach van Roesela

re, red.) zijn ploeg op het veld stuurt. Durft hij met snelle flankspele­rs als Ibou en Saviour te spelen? Of kiest hij er toch voor om een blok neer te zetten? Durft hij voor een goal te gaan op de Bosuil? Want ze zullen het nodig hebben, dat goaltje op verplaatsi­ng. Als Antwerp zondag de nul kan houden, is het voorbij voor Roeselare. Dan maakt het zelfs niet uit dat het 0-0 blijft of pakweg 2-0 wordt. Antwerp zal op verplaatsi­ng scoren, want het speelt wellicht toch twee thuismatch­en.”

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY, TOM GOYVAERTS, BELGA ??
FOTO DICK DEMEY, TOM GOYVAERTS, BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium