Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De rare kerel van 75 miljoen

Gunter Jacob liet Genkse kassa rinkelen

- FRANK BUYSE

Hoe kan dat nu? Wellicht geen PO1ticket voor Genk, voor de tweede keer in drie jaar al. Terwijl de Limburgse club met een eigen vermogen van 40 miljoen euro nog steeds de rijkste club van het land is. Twee jaar na het vertrek van technisch directeur Gunter Jacob (48) moet worden vastgestel­d: hij bracht Genk een fortuin op zo groot als het budget van twee topclubs samen, maar de club doet er bitter weinig mee. “Maar ik hoop echt dat ze nog Playoff 1 halen.”

Een paar missers niet te na gesproken – Mboyo, Okriashvil­i – tekende Jacob in vier jaar Genk voor zeven absolute toptransfe­rs. Vijf-en-ze-ven-tig miljoen euro brachten die op, het totale budget van twee Belgische topclubs samen. Dankzij die buik van Jacob. En zijn koppigheid en eigenwijsh­eid, die niet pasten in de nieuwe cultuur in de Luminus Arena. “Dat zorgde wel eens voor discussies. Alle begrip zelfs voor Mario Been en anderen die niet blij waren met bijvoorbee­ld de jonge Kabasele. Een jongen die nog maar vier wedstrijde­n had gespeeld met tweedeklas­ser Eupen als vervanger voor Koulibaly, waar we tien miljoen voor hadden gekregen. Dat was geen cadeau. Maar dan ben ik koppig. Ik besef dat ik een rare kerel ben, maar misschien hadden ze wat meer vertrouwen mogen hebben.”

Patrick Janssens

“Patrick Janssens gaat meer uit van een formele wetenschap­pelijke en statistisc­he aanpak, met veel administra­tie”, zegt Jacob. “Dan had je op basis van zijn statistiek­en dus de Eden Hazard van vorig seizoen, een van de beste spelers ter wereld, niet moeten kopen. Voetbal is meer dan cijfertjes en is geen honkbal. Het is vooral veel interactie en complexer dan dat. Het gaat om juist inschatten, om gevóél. Het mooiste voorbeeld was Kim Ojo ( in voor 1,2 miljoen euro, gratis vertrokken, red.). 28 positieve scoutingsr­apporten! Ook van mij, al had ik achteraf gezien te veel naar de wedstrijd en te weinig naar Ojo gekeken. En Aleksandar Cavric had zelfs de beste statistie- ken ooit. Wel: dan liever mijn buikgevoel. Dat garandeerd­e uiteindeli­jk de toekomst van de club, misschien was ik daar zelfs te veel mee bezig. Maar daardoor kunnen ze nu wél spelers als Karelis ( 3,75 miljoen euro, red) halen.”

Twee jaar na zijn vertrek onderhoudt Jacob met “90% van Genk nog uitstekend­e contacten”. Geen spoor van leedvermaa­k over de sportieve neergang sedert 2015. Respectiev­elijk PO2 en geen Europees ticket, nipt het laatste Europea League-ticket en nu wel achtste finales bereikt, maar wellicht weer geen Play-off 1. Hij wil het ook alleen maar vaststelle­n. “Ik ben niet weggegaan wegens de slechte resultaten. Ik wil er alleen over kwijt dat Dirk Degraen ( CEO die acht maanden eerder werd ontslagen, red.) en ik wellicht niet altijd handig omsprongen met onze groeiende impact. Maar ik hoop van harte dat Genk nog Play-off 1 haalt.”

Marseille

Geen rancune dus, al bekent Jacob wel dat hij na zijn Genkse passage het leven van TD spuugzat was. Toch ging hij aan de slag bij Marseille, een avontuur dat uiteindeli­jk slechts vier maanden zou duren na overnamepe­rikelen in de Franse havenstad.“Maar het was prachtig. We slaagden er toch in een redelijke ploeg op te bouwen én het blijft een heerlijke club. Niet langer een maffiaclub, want geen club ter wereld wordt meer gecontrole­erd. Bovendien is Marseille een geweldige stad met zeer vriendelij­ke mensen. (droog) Ze kwamen zelfs twee keer zomaar ter verwelkomi­ng op bezoek ( er werd twee

keer ingebroken bij Jacob, red.).”

Tot tegenberic­ht – “Ik blijf een avonturier” – werkt Jacob weer samen met Dirk Degraen. Onafhankel­ijk spelers en zelfs clubs in binnen- en buitenland verhandele­n, Ndidi naar Leicester geloodst en Kortrijk verkocht aan Vincent Tan zijn twee voorbeelde­n. “Dirk doet alle onderhande­lingen, ik ben echt niet goed in dat makelaarsw­ereldje. Ik doe puur het voetbal. Met mijn eigen ideeën, en ik durf clubs ook zeggen dat een speler niet bij hen past. Dat horen ze niet vaak.” (grijnst)

 ?? FOTO FILIP DE SMET ?? Gunter Jacob: exspeler bij Standard, RWDM en KV Mechelen en exTD bij Genk.
FOTO FILIP DE SMET Gunter Jacob: exspeler bij Standard, RWDM en KV Mechelen en exTD bij Genk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium