Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Axel Witsel wil mins tens drie jaar in China blijv en

- BART LAGAE

Axel Witsel begint aan zijn grote avontuur in de Chinese Super League. Zijn ploeg Tianjin Quanjian speelt zaterdagoc­htend om 8.30u Belgische tijd bij Guangzhou R&F. Als het van de Rode Duivel afhangt, wordt het het begin van een avontuur dat minstens drie jaar zal duren.

“Ik heb voor drie jaar getekend en ik ga ervan uit dat ik mijn contract uitdoe”, zegt Witsel in een exclusief gesprek met onze zusterkran­t Het Nieuwsblad. “Dit seizoen is een overgangsj­aar, maar deze zomer komt er minstens een sterke spits bij en ook volgend seizoen komen er nieuwe spelers. De bedoeling is vanaf volgend seizoen voor de prijzen mee te doen.”

Witsel staat centraal in de plannen van de ambitieuze trainer Fabio Cannavaro. De ploeg had al contact met spitsen als Diego Costa en Fiorentina-speler Kalinic.

Witsel zelf lag onder vuur voor zijn keuze voor een rijke Chinese club. “Het zou goed zijn als er nog een Belg naar China komt. Het zou me niet verbazen als een of twee Rode Duivels in de nabije toekomst tekenen. En ik kan me voorstelle­n dat ze me om raad komen vragen. Ik zal hen zeggen dat ze moeten kijken naar waar ze in China zullen wonen. Het is meer dan een land, het is een continent. Een stad die niet top is, moet je vermijden. Maar in heel wat steden kan je wel een normaal leven leiden.”

Luchtvaart­bedrijf

Witsel is nu zonder zijn hoogzwange­re vrouw Rafaella in China. Op termijn gaat hij zich met zijn gezin vestigen in de havenstad Tianjin (14 miljoen inwoners).

“Ik zou niet zonder mijn familie kunnen leven en wil hier met mijn gezin iets opbouwen. Nadat mijn vrouw is bevallen, verhuist ze met de kinderen naar hier. Het verschil met SintPeters­burg is dat de afstand met België groter is geworden. Toen ik twee, drie dagen vrij had bij Zenit, kon ik nog op en af naar België. Nu is dat niet meer mogelijk.”

Het betekent dat Witsel bijna permanent in China zal verblijven. Rafaella zal de zorgen van de kinderen op zich nemen, maar zal op termijn ook werken in China. Ze wordt general manager van Lindsky China, een nieuw op te richten Chinese tak van het luchtvaart­bedrijf uit Deurne waar Witsel in investeerd­e.

“Ze gaat het natuurlijk eerst heel druk hebben met de kinderen en met de inrichting van ons nieuwe huis”, zegt Witsel. “Het feit dat Lindsky in China zaken kan doen, was niet doorslagge­vend in mijn beslissing om naar China te komen. Ik heb eerst aan mezelf als sportman gedacht. Maar toen ik getekend had, was het duidelijk dat er opportunit­eiten waren voor Lindsky. Die zullen we dan ook benutten.”

Het is afwachten welke Rode Duivels in juni de overstap maken. Begin januari schreven we al dat Romelu Lukaku, Dries Mertens, Christian Benteke, Marouane Fellaini of Mousa Dembélé een aanbieding uit China gekregen hebben. Ook moeilijker haalbare spelers als Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Radja Nainggolan zijn genoemd als transferdo­elwitten van Chinese topclubs.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Witsel en Rafaella.
FOTO PHOTO NEWS Witsel en Rafaella.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium