Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

- (blg)

OEKRAÏNE/MIJNONTPLO­FFING:

Bij de ontploffin­g van gas in een koolmijn in het westen van Oekraïne zijn minstens acht mijnwerker­s om het leven gekomen. Twintig anderen zijn nog vermist. Het ongeval gebeurde in de mijn Stepova in Lviv, zowat 10 kilometer van de Poolse grens. Volgens de eerste informatie gaat het om de explosie van methaangas op een diepte van 550 m.

VS/WEDUWE SCHUTTER VRIJ:

De 31jarige weduwe van de door de politie doodgescho­ten schutter Omar Mateen, die 49 mensen in een nachtclub in het Amerikaans­e Orlando heeft doodgescho­ten in juni, is woensdag op borg vrijgelate­n. Noor Salman vormt geen gevaar voor de maatschapp­ij en houdt er geen extremisti­sche standpunte­n op na, zo oordeelde de rechter.

MALEISIË/VISUMPLICH­T NOORDKOREA:

Als gevolg van de moord op de halfbroer van de NoordKorea­anse leider Kim Jongun, voert Maleisië opnieuw een visumplich­t voor NoordKorea­nen in. Vanaf volgende week maandag raken mensen uit NoordKorea niet meer zomaar het land in. Daarmee wordt meteen een wederzijds akkoord tussen beide landen opgezegd.

VS/YAHOO!TOPVROUW:

Yahoo!topvrouw Marissa Mayer heeft afgezien van haar jaarlijkse bonus na de grote beveiligin­gsprobleme­n waardoor 500 miljoen gebruikers getroffen werden. De hacking van de internetgi­gant in 2014 zorgde bovendien voor het ontslag van de juridische directeur van de groep.

ZWEDEN/DIENSTPLIC­HT:

Zweden voert de dienstplic­ht in het leger opnieuw in vanaf de zomer van dit jaar, als reactie op de veranderen­de veiligheid­ssituatie nu buurland Rusland met de militaire spierballe­n rolt. De dienstplic­ht was er afgeschaft sinds 2010.

RUIMTE/ISS:

Het Internatio­naal Ruimtestat­ion (ISS) draait nu een kilometer hoger rond de aarde dan voorheen. De vliegbaan werd verhoogd, waardoor het ISS zich nu gemiddeld 404,5 kilometer boven onze planeet bevindt. De koersaanpa­ssing bereidt het ISS voor op een wissel van de bemanning.

CHINA/BOD OP QPARK:

Worden onze parkeertar­ieven binnenkort in Peking bepaald? Daar lijkt het op, nu enkele grote Chinese investeerd­ers biedingen op tafel hebben gelegd voor QPark, de Nederlands­e uitbater van parkeergar­ages en terreinen die ook in België erg actief is. De verkoop kan meer dan 2,3 miljard euro opleveren.

INDIA/COLA:

Frisdrankf­abrikanten CocaCola en Pepsi mogen van een rechtbank water blijven gebruiken van een rivier in de zuidelijk Indiase staat Tamil Nadu. Klager PA Prabhakar had geargument­eerd dat de drankengig­anten niet langer water zouden mogen gebruiken voor commerciël­e doeleinden, terwijl landbouwer­s moeite hebben om hun gewassen te irrigeren.

FRANKRIJK/FILLON:

Twee adjunctdir­ecteurs van de campagne van de rechtse presidents­kandidaat in Frankrijk, François Fillon, hebben hun ontslag aangeboden nadat hij gedagvaard werd bij een onderzoeks­rechter over de zaak rond de vergoeding­en die zijn vrouw en kinderen jarenlang zouden hebben ontvangen voor overheidsj­obs die ze nooit uitoefende­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium