Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hou de ambiance erin”

- GUILLAUME MAEBE

Nog één wedstrijd en Aline Zeler mag zich de Jan Ceulemans van het vrouwenvoe­tbal noemen. Speelster met de meeste interlands – al op haar 33e en na twaalf jaar internatio­nal eindelijk voor het eerst op een groot tornooi. Haar rol straks op het EK in Nederland? Als exspits de verdedigin­g in lijn houden. En als

la mama de tieners onder de Red Flames stressvrij door het tornooi loodsen. “Als je de ambiance erin houdt, kom je al heel ver.”

1999, dat is het geboorteja­ar van Sarah Wijnants en Davinia Vanmechele­n. Twee speelsters die momenteel met de Red Flames aan de slag zijn op de Cyprus Cup. Meisjes die al relatief vroeg bij specifieke vrouwentea­ms terecht konden, speelsters die hun schoolperi­ode konden en nog steeds kunnen combineren met een profession­ele opleiding in de Leuvense Women’s Football Academy, voetbalste­rs die optimaal kunnen genieten van het groeiende Belgische vrouwenvoe­tbal. Al jaren worden zij klaargesto­omd voor de Red Flames.

En dan Aline Zeler. Bouwjaar 1983. Op haar zesde diep in de provincie Luxemburg begonnen met voetballen tussen de jongens, tot haar veertiende, vijftiende niet eens wetende dat er een nationale vrouwenvoe­tbalploeg bestond en pas op haar 21e de stap naar Standard gezet, haar eerste profession­ele vrouwenclu­b. Ondanks het vele talent dat ze bezat. Geboren in het verkeerde decennium.

Job belangrijk­er dan buitenland

Zeler lacht lichtjes. “Je moet geluk hebben, zeker? Ik ben niet ontevreden dat ik lang heb samengespe­eld met jongens, daardoor ben ik volgens mij ook een stuk beter geworden, maar dertig of twintig jaar geleden was er inderdaad weinig structuur waarin je als voetballen­d meisje kon doorgroeie­n naar de top. In Luxemburg was er in mijn tijd bijvoorbee­ld geen enkele vrouwelijk­e voetbalclu­b, vandaag zijn er twee reeksen met respectiev­elijk tien en twaalf ploegen.” Zeler heeft die veranderin­g zelf mee ingezet. Naast leerkracht lichamelij­ke opvoeding is ze ook verantwoor­delijk voor de ontwikkeli­ng van vrouwenvoe­tbal bij ACFF, de Waalse tak van de voetbalbon­d. “Ik merk dat de mentalitei­t rond ons voetbal veranderd is, dat er veel meer steun is vanuit de KBVB, dat er veel mensen zijn met concrete, goede ideeën. Maar voor mij, tja… van de stroomvers­nelling die er nu is, kan ik niet optimaal profiteren. De profession­alisering komt voor mij wat te laat.”

En dat is doodzonde voor een speelster als Zeler. Zeven nationale titels gewonnen, bekers,Supercup, ook een keertje de BeNeLeague, als spits meerdere seizoenen gekend met meer dan dertig doelpunten en bij de Red Flames als eeuwig topschutte­r nog maar net bijgehaald door Tessa Wullaert. Niemand die in het vorige decennium belangrijk­er was dan Zeler. “Op een gegeven moment kon ik naar Duitsland, maar ik had mijn vaste job en wou de sprong niet wagen. Zonder spijt, hoor. Overal waar ik in België gespeeld heb (naast Standard ook nog bij Anderlecht en Sint-Truiden, red.)

heb ik zaken geleerd. Voetbalzak­en, maar ik heb ook Nederlands kunnen leren en mijn persoonlij­kheid kunnen ontwikkele­n. Ik ben minder individual­istisch geworden, nu ben ik meer ploegspele­r. En ik ben ook altijd respectvol gebleven. Het is niet omdat ik successen heb gekend, dat ik mij nu als dikke nek moet gedragen; daar heb ik altijd voor opgepast. Ik denk dat coaches sowieso liever een teamspeler hebben.” (lacht)

Meer Simons dan Ceulemans

Zeler haalt voorbeelde­n voor haar teamspirit aan. Hoe ze in de jeugd bij de jongens al liever de zege pakte dan zelf te scoren of hoe ze twee seizoenen geleden bij Standard aanbood een geblesseer­de verdedigst­er te vervangen en sindsdien bij zowel de Luikenaars als de Flames wordt uitgespeel­d in het hart van de defensie. “Dat zorgde voor evenwicht in beide teams, dus waarom zou ik het niet doen?” Omdat je er je titel van eeuwig topschutte­r bij de nationale ploeg mee te grabbel gooit? Records zeggen Zeler evenwel niets. Op haar 33e wil ze vooral bijdragen, een kapitein zijn die de ploeg mee stuurt. La mama. “De mama! (lacht) Iedereen zal wel zijn rol hebben, zeker? Ik probeer vooral voor ambiance te zorgen. Ik hou van lachen, van een ontspannen sfeer waardoor iedereen zich in de kleedkamer goed voelt. Dat is belangrijk voor als je op het veld komt, hé. Een match zonder stress beginnen. We zitten met zo veel jonge meisjes in de groep, als ik hen tips kan geven hoe je zonder zenuwen een match kunt afwerken, dan doe je dat gewoon. Maar als het serieus wordt, ben ik de eerste om de knop om te draaien.” Zeler, straks de vrouwelijk­e Ceulemans, heeft eigenlijk meer weg van Timmy Simons. “Ik zag hem op het gala van de Gouden Schoen een prijs voor zijn carrière in ontvangst nemen en maakte de bedenking dat de geest van zijn en mijn carrière misschien wel wat dezelfde is: altijd het maximum geven voor het team. Maar hoe oud is die nu ook alweer? 40? Ik voel me fysiek en mentaal nog fris, maar we zullen zien of ik het even lang kan volhouden als hij.” Vorig seizoen nog verkozen tot beste speelster van de Belgische Super League, er zit minder sleet op Zeler dan ze zelf wil toegeven.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Aline Zeler (links) wordt gevierd na een doelpunt voor de Red Flames.
FOTO PHOTO NEWS Aline Zeler (links) wordt gevierd na een doelpunt voor de Red Flames.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium