Gazet van Antwerpen Stad en Rand

”De resultaten zijn slecht”

Ploegmanag­er NICK NUYENS zoekt geen excuses voor mislukte start

- BRAM VANDECAPEL­LE

Eén zeventiend­e plaats en veel opgaves. Dat zijn na een maand koers de naakte cijfers voor de nieuwe ploeg Veranda’s WillemsCre­lan. “We zijn er ons van bewust. We komen er voorlopig niet aan te pas. We zoeken volop naar oplossinge­n. Al is er geen echt probleem”, blijft manager Nick Nuyens mysterieus.

Terug naar woensdag 12.02u in Quaregnon. Een halfuur voor de start van de GP Le Samyn spreekt Nick Nuyens duidelijke taal: “Het openingswe­ekend was zeer slecht. Ik verwacht een antwoord vandaag. Minstens aanwezighe­id in de vroege vlucht, en de ambitie is het podium.” Vijf uur later: geen renner van Veranda’s WillemsCre­lan op het podium. Nog voor Van Keirsbulck juichte, zaten alle acht gestarte renners al in de bus.

“Ik had me mijn start als ploegmanag­er van de wegploeg anders voorgestel­d”, zucht Nuyens een dag later. “Zeker nadat het in de cross met Wout van Aert meteen draaide. Een eerste balans opmaken kan ik niet. We hebben voorlopig geen balans in de ploeg. Van paniek wil ik nog niet spreken. Maar we komen voorlopig te kort. We zoeken met man en macht naar oplossinge­n.”

Oplossinge­n dienen meestal om een probleem weg te werken. Nuyens blijft mysterieus. “Het is niet dat we constant platte banden rijden. Zoiets kan je meteen aanpakken.” Hij weigert ook het woord ‘probleem’ in de mond te nemen. Nochtans is de ploeg tegenover 2016 enkel versterkt. Toen reed Veranda’s Willems wel stevige uitslagen in het begin. Het verwondert ook trainer Kristof De Kegel. “Het enige wat ik kan en mag zeggen is dat uit de cijfers en waarden van de renners blijkt dat ze fysiek even goed in orde zijn als vorig jaar.” Die these wordt bevestigd als we kijken naar de uitslagen van Brecht Dhaene. Hij rijdt nu voor Pauwels Sauzen, maar wordt wel nog getraind door De Kegel. Zijn resultaten zijn dezelfde als vorig jaar, en zo een pak beter dan zijn ex-ploegmaats die grossieren in opgaves en noteringen buiten de eerste honderd.

Fysiek lijkt alles in orde. Ploegleide­r Ivan De Schamphela­ere ontkent ook mentale problemen. Het technische aspect dan maar? Elke vraag over het materiaal stuit op stilzwijge­n. Over het materiaal van Veranda’s Willems-Crelan deed in het peloton al heel wat gefluister de ronde. In de eerste koersen zou het remmechani­sme van de Feltfietse­n niet naar behoren hebben gewerkt. Maar tegenwoord­ig rijden ze met schijfremm­en. De problemen met de fietsen, altijd een beladen thema gezien de sponsorbel­angen, werden ook altijd ontkend door Nuyens. En nog steeds. “Ik hoorde wel dat er in het begin wat problemen waren met de fietsen, maar Nick vertelde mij vorige week dat alles van de baan was”, geeft Luc Versele - nota bene een sponsor (Crelan) - toch mee.

Nuyens wil geen termijn plakken op een noodzakeli­jke ommekeer. Maar terwijl Wanty-Groupe Gobert won in Dour, die andere nieuwe procontine­ntale ploeg WB Veranclass­ic-Aqua Protect al twee zeges pakte en ook Sport Vlaanderen-Baloise al vijf keer top reed, staat hij qua resultaat nog nergens. Toch is het niet allemaal slecht. Duijn en Kruopis doen het aardig. En ook Devolder is een lichtpunt. “Voor de val op de Donderij in de Omloop Het Nieuwsblad zat hij in twintigste positie. Als je daar zit, ben je goed”, zegt Nuyens. “Al moet ik voorlopig toegeven dat onze wildcard voor de Ronde van Vlaanderen niet gewettigd is

op basis van prestaties.”

Nick Nuyens “Een eerste balans opmaken? Dat is het net. Er is totaal geen balans in de ploeg.”

 ?? FOTO
JAN VAN DER PERRE ?? Nick Nuyens: niet tevreden, maar geen paniek.
FOTO JAN VAN DER PERRE Nick Nuyens: niet tevreden, maar geen paniek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium