Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alles is anders sinds Rio

NAFI THIAM doet vandaag gooi naar Europese titel vijfkamp

- MAARTEN DELVAUX

Na haar olympische titel op de zevenkamp verwacht iedereen dat Nafi Thiam vandaag met de vingers in de neus de Europese indoortite­l zal veroveren in de vijfkamp. Goud in Rio, dus ook goud in Belgrado: zou het zo simpel zijn? Wij maken de analyse aan de hand van de vijf discipline­s geen speerwerpe­n, geen 200m die de koningin van de Belgische atletiek in één dag afwerkt in Belgrado.

Minder hinderniss­en

Moest Thiam in Rio nog afrekenen met de volledige wereldtop over 100m, dan ligt de 60m lange weg in Belgrado bezaaid met een pak minder hinderniss­en. Titelverde­digster Katerina Johnson-Thompson en de regerend Europees kampioene zevenkamp Anouk Vetter gaven al forfait, drievoudig wereldkamp­ioene Jessica Ennis-Hill (zilver in Rio) is gestopt. Van de top zeven op de Olympische Spelen in de zevenkamp staat enkel Thiam vandaag aan de start in Belgrado. “Ik check nooit wie mijn concurrent­es zijn. Ik kijk enkel naar mezelf”, probeert Thiam te relativere­n . “Het is ook niet zo dat ik er in elke discipline bovenuit steek. In elk onderdeel vind ik wel iemand van mijn sterkte die mijn prestaties naar boven stuwt.” De Nederlands­e Nadine Broersen lijkt Thiams belangrijk­ste uitdaagste­r te worden.

Lat ligt hoger

Was Thiam op de Olympische Spelen hoogstens een outsider voor het podium, dan is ze vandaag de absolute topfavorie­te. Verstopper­tje spelen kan niet meer. “Het is duidelijk dat er iets veranderd is”, geeft Thiam toe. “Overal waar ik, kom verwacht men dat ik ga winnen. Logisch gezien mijn olympische titel. Ja, ik voel de druk van de buitenwere­ld. En dat is bizar. Want zelf leg ik mij voor dit EK die druk niet op. Ik zou liever zoals vroeger naar het EK gaan met het doel om mij te amuseren en te trainen.” Een leven buiten de schijnwerp­ers is definitief verleden tijd voor de nieuwe chouchou van de atletiek. Sinds januari is ze het wereldwijd­e uithangbor­d van Nike en in Belgrado moest ze gisteren als een van de drie in Belgrado aanwezige olympische kampioenen opdraven op de persconfer­entie van de ‘ Sterren van het EK’. “Ik word veel vaker gesollicit­eerd dan vroeger. En het is een hele klus om met al die aanvragen om te gaan. Maar ik probeer gewoon mijn wedstrijd voor te bereiden zoals anders: als een van de atletes die haar ding gaat doen.”

Opnieuw op volle kracht

Had Thiam op de Olympische Spelen bij de werpnummer­s nog last van een blessure aan haar elleboog, dan staat ze vandaag zonder zorgen aan de start. Amper drie weken geleden verpulverd­e ze haar persoonlij­k record in het kogelstote­n. Op een meeting in Parijs stootte de Belgische 15m35 ver, maar liefst 44 centimeter verder dan in Rio waar haar 14m91 al volstond voor een eerste plaats. “Mijn persoonlij­k record in Parijs was niet bepaald de verrassing van de eeuw, maar ik was wel verbaasd dat het meteen zo goed ging. In België had ik er niet op getraind en ook op stage had ik slechts twee keer gestoten. Ik heb niet meer krachttrai­ning gedaan de voorbije jaren, maar het bewijst dat ik een goede basis heb.”

Doel ligt verder

Stond Thiam nog honderd procent in topvorm aan de start in Rio, dan is dat in Belgrado allerminst het geval. “Ik zit ver van mijn niveau van de Olympische Spelen. Ik heb helemaal niet gepiekt naar dit kampioensc­hap.” Thiam herhaalde het voor de afreis op Zaventem wel vijftien keer in minder dan tien minuten. “Omdat ik niet echt een geschikte zaal heb, moet ik vaak buiten trainen. Maar als het koud is of sneeuwt, kan je niets doen. De winter en het indoorseiz­oen zijn niet belangrijk voor mij. Ik zit nog in volle voorbereid­ing op mijn echte doel van 2017: de zevenkamp op het WK atletiek in Londen (4 tot 13 augustus , red.). Dan pas wil ik top zijn.” Thiam houdt zoals steeds graag de druk af, maar beseft wel dat ze ook nu in staat moet zijn om haar persoonlij­k record van 4.696 punten te verbeteren. Twee jaar geleden bleek die prestatie op het EK indoor van Praag te volstaan voor zilver. Nu mag ze mikken op 4.800 punten. Allicht voldoende voor goud en het zou haar een plaats in de top twintig aller tijden opleveren. “Ik fixeer mij niet op een plaats of een pun- tentotaal. Ik ga voor persoonlij­ke records in de verschille­nde discipline­s. Zo deed ik het ook in Rio.”

Eindsprint op wolkjes

Wandelde Thiam nog in haar eentje in het zand van Copacabana, dan flaneert ze dit weekend in het gezelschap van haar vriend Niels Pittomvils (24) langs de oevers van de Donau. Hoe lang Thiam al een relatie heeft met de Limburgse zevenkampe­r houdt ze zorgvuldig geheim, maar sinds ze op nieuwjaars­dag een romantisch­e foto met Pittomvils aan de Eifeltoren op Instagram deelde, komen de twee publiekeli­jk uit voor hun liefde. Al proberen ze dat wel zo weinig mogelijk te doen. “Dat is privé”, is steevast het antwoord. Woensdag op de luchthaven van Zaventem wachtten Thiam en Pittomvils een onbewaakt moment van de fotografen en cameraploe­gen af om elkaar een innige knuffel en kus te geven. Toen de persmeute daarop meteen op hen kwam afgestormd lieten ze elkaar als een betrapt koppel even snel terug los. Glimlachen­d omdat niemand erin geslaagd was om het “money shot” op beeld te krijgen. Vrijdag en zaterdag zit Thiam in de tribune om te kijken hoe “haar Niels” het er van afbrengt in de zevenkamp. Vandaag supportert Pittomvils voor zijn Nafi. “Het is leuk om samen naar dit EK te mogen komen”, zegt Pittomvils. “We hadden wel al samen aan tornooien deelgenome­n, maar nu hebben we een relatie en het geeft wel iets extra’s dat je elkaar kan ondersteun­en.”

 ??  ?? Tv: Eurosport (alles), Canvas vanaf 17.30u
Tv: Eurosport (alles), Canvas vanaf 17.30u
 ??  ?? FOTO AP
FOTO AP
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ?? FOTO AP
FOTO AP
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium