Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Biljartspo­rt op de kaart blijven zetten”

Biljartleg­ende Ludo Dielis organiseer­t voor dertiende keer World 3Cushion Supercup

- PATRICK CEULEMANS

Voor de dertiende keer vindt dit weekend in het Antwerpse Hiltonhote­l de World 3Cushion Supercup plaats. Wereldkamp­ioen Dani Sanchez en wereldbeke­rwinnaar Dick Jaspers nemen het zaterdagav­ond tegen elkaar op. “Met dit evenement willen we de biljartspo­rt op de kaart zetten”, zegt organisato­r Ludo Dielis.

Organisato­r en biljartleg­ende Ludo Diels is de drijvende kracht van de dertiende editie van de Antwerp Billiard Days en World 3-Cushion Supercup. “Eerlijk: na het succesvoll­e WK 2010 in de Lotto Arena wou ik volledig een punt zetten achter de organisati­e”, zegt Dielis. “Maar mijn team heeft me kunnen overhalen om in 2015 de draad weer op te pikken. Tot 2020 gaan we zeker door. Dan is het honderd jaar geleden dat de Olympische Spelen in Antwerpen werden georganise­erd. In 2020 wil het stadsbestu­ur met verschille­nde sportevene­menten, waaronder het biljarten, die verjaardag vieren.”

Dielis beseft dat het driebanden na de glorieperi­ode met hemzelf en Raymond Ceulemans de voorbije decennia in België van zijn glans heeft verloren. “Biljart krijgt minder media-aandacht dan vroeger en er zijn ook veel minder cafés met een biljarttaf­el in het midden. Wereldwijd is het driebanden echter nooit zo populair geweest als vandaag, met landen als Vietnam en Zuid-Korea als absolute uitschiete­rs. Belgische spelers als Caudron, Merckx, Leppens en Forthomme domineren nog altijd mee de we- reldtop. En als je een evenement organiseer­t zoals de Supercup, zie je dat de aanwezigen werkelijk gefascinee­rd geraken door deze sport”, aldus Dielis.

Jelle Cleymans ambassadeu­r

Met Vlaams acteur en zanger Jelle Cleymans heeft Dielis alvast een ideale ambassadeu­r gevonden. In het café van zijn oma in Puurs kreeg Cleymans als kind de smaak van het biljarten te pakken. “Ik hoop met mijn passie voor het groene la- ken de sport wat meer onder de aandacht te brengen. Ook naar de jongeren toe. Met Ludo Dielis heb ik een perfecte leermeeste­r. Ik kan me helemaal verliezen in het spelletje.”

Diamanten keu van 50.000 euro

De hoofdschot­el van het biljartwee­kend vindt zaterdagav­ond plaats. Dan staat in het Hiltonhote­l de World 3-Cushion Supercup op het menu tussen Spaans wereldkamp­ioen Dani Sanchez en Neder- lands wereldbeke­rwinnaar Dick Jaspers. Ook de award voor de Player of the

Year wordt uitgereikt. Jaspers, Sanchez en Frédéric Caudron zijn genomineer­d. De winnaar krijgt een prijs van 5.000 euro, de tweede één van 1.500 euro en derde één van 1.000 euro. Wie driemaal in vijf jaar tot Speler van het Jaar wordt uitgeroepe­n, krijgt een diamanten trofee (in de vorm van een keu) ter waarde van 50.000 euro.

 ?? FOTO RR ?? Jelle Cleymans, diamantair Patrick de Landtsheer, Antwerps Schepen van Sport Ludo Van Campenhout (NVA) en Ludo Dielis poseren met de diamanten trofee die een driebander krijgt als hij op vijf jaar tijd drie keer uitgeroepe­n wordt tot Speler van het...
FOTO RR Jelle Cleymans, diamantair Patrick de Landtsheer, Antwerps Schepen van Sport Ludo Van Campenhout (NVA) en Ludo Dielis poseren met de diamanten trofee die een driebander krijgt als hij op vijf jaar tijd drie keer uitgeroepe­n wordt tot Speler van het...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium