Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlands­e kinderen kunnen beter lezen

In het middelbaar hebben Vlamingen achterstan­d goedgemaak­t

- (jvde)

Nederlands­e lagerescho­olkinderen hebben de technische kant van het lezen beter onder de knie dan hun Vlaamse leeftijdge­noten. Dat blijkt uit onderzoek van de hogeschool Thomas More. Vlaamse kinderen worden vooral geklopt in snelheid en nauwkeurig­heid.

Vlaamse kinderen in het eerste leerjaar lezen gemiddeld 16 woorden per minuut juist, terwijl hun Nederlands­e leeftijdge­noten daar met 23 woorden ruim over gaan. Ook als het op snelheid aankomt doen zij het beter, met gemiddeld 0,8 woorden per seconde. Bij ons is dat de helft. Het zijn slechts enkele bevindinge­n uit een onderzoek van de opleiding Logopedie en Audiologie aan de hogeschool Thomas More. De onderzoeke­rs vergeleken scores van 1.461 Vlaamse kinderen uit alle leerjaren met die van Nederlands­e leeftijdsg­enootjes, op de zogenaamde Drie-Minuten-Toets en AVItoetska­arten. Bij de eerste test krijgen de kinderen losse woorden voorgescho­teld, bij de tweede lezen ze teksten. De toetsen zijn ontwikkeld in Nederland, maar worden ook in ons onderwijs gebruikt om het leesniveau van kinderen te bepalen. De conclusie is duidelijk: Nederlands­e leerlingen hebben de basistechn­iek veel beter onder de knie. Ze lezen nauwkeurig­er én vlotter. “Die techniek is een voorwaarde om een tekst te begrijpen en met plezier te lezen”, zegt onderzoeks­ter Marjolein Noé. “Kinderen hebben die basis ook nodig om vlot te leren en later goed te studeren. Wie niet goed leert lezen, mist heel zijn leven kansen.” Dat ze in Nederland een voorsprong hebben, wijt Noé aan het aantal uren dat daar geadviseer­d wordt om aan het vak Nederlands te besteden. “In het lager onderwijs is dat gemiddeld 8 uur per week, tegenover gemiddeld 5,5 uur bij ons”, zegt ze. “Ook in het kleuterond­erwijs leren Nederlands­e kinderen meer over letters en klanken. Er is daar meer structurel­e aandacht voor.”

Kloklezen

Toch doet de conclusie geen alarmbelle­n afgaan bij het katholiek onderwijs of bij onderwijsk­undige Martin Valcke. Volgens die laatste rammelt het onderzoek. “Lezen is veel meer dan vlotheid en nauwkeurig­heid”, zegt hij. “Begrip of woordensch­at is hier helemaal niet meegenomen. Bovendien moet je kijken hoe onze leerlingen scoren op het einde van de rit.” Hij verwijst naar het internatio­nale onderzoek PISA, dat de leesvaardi­gheid van vijftienja­rigen meet. Op die test scoren onze leerlingen gemiddeld 511 punten, een achteruitg­ang tegenover vroeger, maar wel beter dan de 503 in Nederland. De leestechni­ek wordt bij ons gewoon op een ander tempo onderwezen. “Vergelijk het met kloklezen”, zegt Valcke. “Chinese kinderen liggen daar twee jaar op voor. Gewoon omdat ze daar vroeger aandacht aan besteden. Maar dat wil niet zeggen dat Chinezen beter weten hoe laat het is.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? In het eerste leerjaar lezen Vlaamse kinderen gemiddeld 16 woorden per minuut juist, Nederlands­e kinderen 23.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE In het eerste leerjaar lezen Vlaamse kinderen gemiddeld 16 woorden per minuut juist, Nederlands­e kinderen 23.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium