Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog geen 5% kiest voor openbaar vervoer

Bus, tram en trein krijgen werknemers in provincie Antwerpen niet uit auto

- CHRISTOF WILLOCX

Drie op de tien werknemers in de provincie Antwerpen gaan met de fiets naar het werk. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2015. Ook opmerkelij­k: slechts 4,6% van de werknemers kiest voor het openbaar vervoer.

Acerta, een specialist in personeels­zaken, heeft een mobiliteit­sonderzoek gedaan bij 70.000 werknemers uit de provincie Antwerpen. Daaruit blijkt dat 70% in 2016 met de auto naar het werk ging. “Dat aantal stijgt. In 2015 ging het om 69%”, zegt Sarah Peeters, directeur van Acerta. “De kost voor het autogebrui­k is voor de Antwerpena­ar duidelijk niet hoog genoeg om de auto te laten staan. Bovendien hebben de aanmoedigi­ngen van de overheid om vaker het openbaar vervoer te nemen geen effect. Slechts 1,9% van de werknemers in de provincie Antwerpen gaat met de trein naar het werk. Het Belgische gemiddelde ligt op 2,4%. En slechts 2,7% van de werknemers in de provincie Antwerpen kiest voor de bus.”

Minder vrijheid

De Lijn kampt met een tekort aan chauffeurs en kan het aantal busritten dus niet zomaar uitbreiden. Bovendien staan bussen bijna even vaak in de file als auto’s, en biedt een bus veel minder vrijheid dan een persoonlij­ke wagen. “De trein en de bus zijn nochtans goedkoper dan ritten met de auto”, zegt Sarah Peeters. “Maar de werkgever kan natuurlijk niet zowel een bedrijfswa­gen als een abonnement op het openbaar vervoer terugbetal­en.” De NMBS kondigt wel aan dat ze haar dienstverl­ening in de provincie Antwerpen vanaf december zal uitbreiden (zie kader).

88% werkt in eigen provincie

Opvallend is ook dat het aantal Antwerpena­ars dat naar zijn werk fietst, is gestegen van 24% in 2015 naar 30% in 2016. “Dat dringt het autogebrui­k deels terug”, zegt Peeters. “Er zijn bijvoorbee­ld werknemers die in de zomer met de fiets gaan werken, en in de winter met de auto. Zij zorgen in de zomer dus voor minder files. Met die 30% doet de provincie Antwerpen het erg goed. In de rest van Vlaanderen ligt het fietsgebru­ik voor woon-werkverkee­r gemiddeld 30% lager dan in Antwerpen.” Een van de verklaring­en voor het hogere aantal fietsers is dat maar liefst 88% van de werkende inwoners van de provincie Antwerpen, een job in de eigen provincie heeft. “De gemiddelde woon-werkafstan­d in de provincie Antwerpen is slechts zestien kilometer”, zegt Peeters. “Bedrijven kunnen ook een belastingv­rije fietsvergo­eding geven. De werknemer krijgt dan per gereden kilometer tot 0,23 euro belastingv­rij bijgestort bij zijn nettoloon, ook voor de elektrisch­e fiets. Dat maakt fietsen naar het werk aantrekkel­ijker. Zeker omdat je dan ook van de stress in de file af bent.” Een van de bedrijven die sterk inzetten op fietsen naar het werk, is Atlas Copco in Wilrijk. Het personeel staat elke maand een deel van het brutoloon af en mag in de plaats een fiets gebruiken. Na drie jaar is de fiets eigendom van de werknemer. “In februari kwam 26% van onze werknemers met de fiets naar het werk. In de zomer loopt dat aantal op tot 34%”, zegt Nico Delvaux, manager bij Atlas Copco.

Alternatie­f voor bedrijfswa­gen

Jef Van den Bergh (CD&V), federaal parlements­lid uit Kalmthout, heeft een wetsvoorst­el ingediend om die belastingv­rije fietsvergo­eding uit te breiden voor elektrisch­e fietsen die harder rijden dan 25 kilometer per uur. De federale regering neemt daar dit voorjaar een beslissing over.

In april legt minister van Mobiliteit François Bellot (MR) ook een nieuw plan voor het mobiliteit­sbudget neer. Het is de bedoeling dat de fiets en het openbaar vervoer in fiscaal opzicht minstens even aantrekkel­ijk worden als de bedrijfswa­gen. “De regering moet wel oppassen”, zegt Sarah Peeters. “Bijna 10% van de werknemers in de provincie Antwerpen rijdt met een bedrijfswa­gen naar het werk. Als zij in plaats van die bedrijfswa­gen bijvoorbee­ld een stuk onbelast loon zouden krijgen dat ze zelf aan een vervoermid­del kunnen besteden, is de kans groot dat werknemers voor een eigen auto zullen kiezen. Omdat een privéwagen een langere levensduur heeft dan een bedrijfswa­gen, worden de wagens op de weg dan ouder, en oudere modellen stoten meer schadelijk­e stoffen uit. We moeten dus opletten dat het nieuwe mobiliteit­sbudget het milieu geen schade berokkent.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Verkeer in de Noorderlaa­n in Antwerpen.
FOTO VICTORIANO MORENO Verkeer in de Noorderlaa­n in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium