Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dreigvideo: politie zoekt getuigen

Turks gesproken filmpje is opvallend omdat radicalise­ring vooral bij andere nationalit­eiten voorkomt

-

De politie is op zoek naar de mensen die te zien zijn in de dreigvideo die donderdag verspreid werd en die in het Centraal Station in Antwerpen werd gemaakt. Maar het dreigingsn­iveau wordt niet opgetrokke­n.

In het filmpje dat donderdag opdook, zingt een man in het Turks terwijl hij naar het station Antwerpen-Centraal wandelt. De man zingt onder meer: “Laat onze drank bloed zijn, laat de weg vol lijken zijn. Laat ons onze weg gaan naar de overwinnin­g, al snijdend en verpletter­end.” Het filmpje werd ondertusse­n bestudeerd door de politiedie­nsten en het OCAD (het orgaan dat de terreurdre­iging analyseert). Uiteindeli­jk werd beslist dat het dreigingsn­iveau niet opgetrokke­n moest worden en dus op drie blijft. De extra maatregele­n die de Antwerpse politie al had genomen in het station werden dan ook teruggesch­roefd.

Wel verspreidd­e de politie gisteren een opsporings­bericht. Daarin wordt aan de voorbijgan­gers die in het filmpje te zien zijn gevraagd zich te melden. Zij kunnen nuttige info geven over de dag waarop gefilmd werd, ergens in de afgelopen twee maanden. Met die informatie kunnen de camerabeel­den van het stationsge­bouw gerichter bestudeerd worden. Zo hoopt de politie de maker van de video te identifice­ren.

Meer sociale controle

Opvallend is dat in het filmpje Turks te horen is. Tot op heden waren er weinig verhalen bekend van Turkse jongeren die radicalise­erden of naar het front in Syrië trokken. Een gevolg van de sociale controle binnen de Turkse gemeenscha­p, zeggen politicolo­og Fouad Gandoul en strafpleit­er Ergun Top. “De Turkse gemeenscha­p is anders georganise­erd dan bijvoorbee­ld de Marokkaans­e”, zegt Gandoul. “De gezinnen zijn beter omringd door de organisati­es van moskeeën en socio- culturele organisati­es. Dat maakt de kans op radicalise­ring kleiner.” Ook volgens Antwerps strafpleit­er Ergun Top, zelf van Turkse origine, is het vooral de sociale controle die ervoor zorgt dat er minder radicalise­ring is in de Turkse gemeenscha­p. “Er is meer sociale cohesie. Onze moskeeën hebben ook een jeugdwerki­ng.” Volgens Top is er ook in Turkije zelf geen grote aanhang voor IS. “Dat is een marginale fractie, maar ze is er wel. Vaak gaat het om inwijkelin­gen uit de Kaukasus, mannen met een oorlogsver­leden.” Ook de stem in het filmpje is volgens Top niet van een geboren Turk. “Zijn accent klinkt als dat van iemand die de taal pas later heeft geleerd.” De strafpleit­er heeft daar ook een theorie over. “Volgens mij willen ze voor de buitenwere­ld de indruk scheppen dat ook binnen de Turkse gemeenscha­p sympathie voor IS bestaat. En hopen ze zo misschien toch wat jongeren warm te maken voor hun gedachtego­ed.” SAM REYNTJENS

 ??  ?? De politie zoekt deze voorbijgan­gers uit de dreigvideo. Zij kunnen mogelijk info geven die naar de maker van het filmpje leidt.
De politie zoekt deze voorbijgan­gers uit de dreigvideo. Zij kunnen mogelijk info geven die naar de maker van het filmpje leidt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium