Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedrijven testen personeel zelf op darmkanker

Onderzoek mogelijk voor werknemers bij KBC vanaf 50 jaar, bij Securex vanaf 35

- JONAS MAYEUR

DR. LUC COLEMONT Vzw Stop Darmkanker “We vragen al lang aan de overheid om het onderzoek uit te breiden. Het is goed dat bedrijven nu die leemte invullen.”

De screening op darmkanker die de Vlaamse overheid organiseer­t, gaat voor grote bedrijven zoals KBC niet ver genoeg. Sinds kort test de bank zelf haar personeel en dat al vanaf 50 jaar. Bij Securex gebeurt het zelfs al vanaf 35. “Goed bedoeld, maar niet per se een goed idee”, waarschuwt de Vlaamse overheid.

Of ze nu in de hoofdzetel in Brussel of in een van de vele filialen elders werken: sinds september krijgen oudere werknemers van KBC een kant-en-klare testkit bezorgd op kantoor. Daarmee kunnen ze, vrijwillig, een staal van hun stoelgang bezorgen aan de bedrijfsar­ts. Ongeveer 800 mensen deden dat ook. Dit jaar herhaalt de bank de screening.

Het nieuwe initiatief is opvallend. De overheid screent Vlaamse mannen en vrouwen vanaf 56 jaar, KBC doet het al bij werkne- mers van 50, 52 en 54. De bank werkt daarvoor samen met de vzw Stop Darmkanker. “Darmkanker is niet alleen een zaak van 55-plussers”, benadrukt dokter Luc Colemont van de vzw. “We vragen al lang aan de overheid om het bevolkings­onderzoek uit te breiden, maar die zoekt nog budget. Het is goed dat bedrijven nu die leemte invullen.”

Levens gered bij Audi

KBC is immers niet het enige bedrijf dat sinds kort darmkanker opspoort bij zijn personeel. Hrdienstve­rlener Securex organiseer­t medische check-ups bij zo’n dertig Belgische bedrijven. Sinds dit jaar zit in het standaardp­akket van die check-ups ook een stoelgangt­est. Het personeel bij Securex kan zich zelfs al vanaf 35 jaar laten testen. Bij Audi in Vorst is dat vanaf 45 jaar. “En we redden er levens mee”, zegt bedrijfsar­ts Marc Watté. “Bij minstens vijf mensen zijn na een vervolgond­erzoek po- liepen in de darmen gevonden.” Die kunnen zich ontwikkele­n tot darmkanker. Volgens de recentste cijfers krijgen trouwens elk jaar meer dan 900 Belgen jonger dan 55 te horen dat ze darmkanker hebben. Dat is 10% van het totale aantal diagnoses.

Privacy

Zowel KBC als Securex benadrukt dat alles vrijwillig gebeurt en de privacy van de werknemers gerespecte­erd wordt. Het resultaat van de test wordt door de bedrijfsar­ts niet gedeeld met de werkgever. Die privacy is van cruciaal belang, waarschuwt gezondheid­seconoom Lieven Annemans (UGent). “Personeel bij wie mogelijk een gezondheid­sprobleem is, mag op geen enkele manier benadeeld worden.” Bij de Vlaamse overheid zelf reageren ze verrast. In principe moet elk bedrijf daarvoor toestemmin­g vragen of op zijn minst overleggen. “Het is belangrijk dat de gebruikte test aan de normen voldoet én dat er voldoende opvolging is bij een positief resultaat”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid. “Testen op darmkanker vanaf 50 jaar is inderdaad zinvol, maar bij jongere groepen is dat veel minder het geval.” Omdat jonge mensen minder vaak darmkanker krijgen, moeten veel mensen de test ondergaan om een klein aantal gevallen op te sporen. “Er is bovendien kans op een vals positief resultaat. Zo doe je mensen onnodig panikeren.”

 ?? FOTO RR ?? Werknemers vanaf 45 jaar kunnen bij Audi een staal van hun stoelgang door de bedrijfsar­ts laten onderzoeke­n. Een risico, zegt de Vlaamse overheid. Levensredd­end, zegt bedrijfsar­ts Marc Watté.
FOTO RR Werknemers vanaf 45 jaar kunnen bij Audi een staal van hun stoelgang door de bedrijfsar­ts laten onderzoeke­n. Een risico, zegt de Vlaamse overheid. Levensredd­end, zegt bedrijfsar­ts Marc Watté.
 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium