Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honden sporen borstkanke­r op

100% nauwkeurig­heid in eerste testfase Twee honden uit het Institut Curie in Parijs halen de perfecte score voor het opsporen van borstkanke­r. Maar dat betekent niet dat ziekenhuiz­en straks vollopen met pluizige viervoeter­s.

-

Thor en Nikios. Het zijn honden en ook een beetje helden. Mechelse herders die door het Institut Curie in Parijs worden ingezet om al ruikend borstkanke­r op te sporen. De eerste testfase is afgelopen en de dieren blijken 100% nauwkeurig. Ze kregen lapjes textiel met zweet of stukjes weefsel van 31 vrouwen onder de neus en haalden er alle vrouwen met borstkanke­r uit.

Onafhankel­ijk van ras

Volgend jaar begint een klinische fase, die drie jaar duurt en waarbij de geur van duizend vrouwen onderzocht zal worden. Thor en Nikios krijgen dan het gezelschap van nog eens twee honden, van een ander ras en met een ander baasje. De onderzoeke­rs willen zo aantonen dat het ‘protocol Kdog’, zoals hun project heet, onafhankel­ijk is van het hondenras en van de begeleider. Dit is nog maar de beginfase van het project, maar er mogen meer goede resultaten verwacht worden. Eerder onderzoek ondersteun­t de hypothese dat honden uitzonderl­ijk sterk zijn in het ruiken van tumoren. De grootste studie tot nu toe dateert van twee jaar geleden. Twee honden moesten bij 677 vrijwillig­ers naar prostaatka­nker speuren door aan hun urine te ruiken. Ze waren 98% accuraat. Kanker is voor uitzonderl­ijk goede neuzen – niet de onze – detecteerb­aar, omdat tumoren stoffen afscheiden die in de urine, het zweet en de adem belanden. Er duiken wel vaker verhalen op van mensen die vaststelde­n dat hun hond zich raar gedroeg kort voor ze de diagnose kanker kregen.

Ontwikkeli­ngslanden

Is dit dan de toekomst? Lopen de ziekenhuiz­en binnenkort vol met speurhonde­n die diagnoses stellen? “Dat zou me ten zeerste verbazen”, zegt borstkanke­rspecialis­t Hans Wildiers van het UZ Leu- ven. “Ik verwacht meer van de vroegtijdi­ge opsporing van kanker aan de hand van tumor-DNA in bloedstale­n ( door laboranten, red.). Tumorcelle­n breken voortduren­d af en het DNA dat op die manier vrijkomt in het bloed is al in kleine concentrat­ies meetbaar. Mijn inschattin­g is dat je van het detecteren van DNA meer nauwkeurig­heid mag verwachten dan van honden.”

Het Institut Curie lijkt dat te beseffen, want het presenteer­t zijn project niet als de grote doorbraak voor kankerscre­ening in Frankrijk (of andere westerse landen), maar wel als een “eenvoudige, niet-invasieve en goedkope” methode om kanker op te sporen in ontwikkeli­ngslanden. Daar zijn niet altijd de middelen voorhanden om vroegtijdi­g kanker of andere ziektes vast te stellen.

 ?? FOTO RR Nikios aan het werk ??
FOTO RR Nikios aan het werk

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium