Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Krokusvaka­ntie te druk om te skiën: 10% meer ongevallen

Door sneeuwloze kerstvakan­tie gaan veel meer mensen later op skireis

- WERNER ROMMERS

Skiën tijdens de krokusvaka­ntie is een pak gevaarlijk geworden, zeggen de reisbijsta­ndsorganis­aties. De reden? Het is fors drukker op de pistes, nu er nog amper iemand tijdens de kerstvakan­tie gaat skiën. Want in de eindejaars­periode valt er al enkele jaren geen sneeuw.

In verscheide­ne Europese skistation­s hebben ze al drie kerstvakan­ties op rij geen of amper sneeuw gehad. Gevolg: veel winterspor­tfanaten, zeker gezinnen met kinderen, kiezen het zekere voor het onzekere en boekten hun skivakanti­e dit jaar tijdens de krokusvaka­ntie, die zondag afloopt.

Reisbijsta­ndsorganis­aties voelen deze nieuw vakantietr­end. Ze noteerden afgelopen week ongeveer 10% meer ongevallen dan gewoonlijk. “Toch een forse stijging, gelet op het skimateria­al én de uitrusting van het skigebied die almaar veiliger zijn geworden”, zegt Xavier Van Caneghem, woordvoerd­er van Europ Assistance. Die bijstandso­rganisatie brengt vandaag (zaterdag) via een speciale ‘gipsvlucht’ meerdere onfortuinl­ijke skiërs terug naar huis.

Net als zijn collega’s van Touring en VAB, wijt Van Caneghem de vele ongevallen aan de sterk toegenomen drukte op de skipistes. “Dat leidt tot botsingen onderling. Of skiërs moeten plots uitwijken, waardoor ze soms lelijk ten val komen.”

Minder hoofdletse­ls

“Gelukkig is er ook een positieve tendens, namelijk dat we veel minder hoofdletse­ls noteren. En dat dankzij de skihelm, die op de piste nu echt ingeburger­d is geraakt”, zegt Van Caneghem. Ook bij VAB spreken ze van beduidend meer ongevallen, vooral op maandag en donderdag. “Al is gemiddeld genomen de ernst van de verwonding­en dit jaar minder erg”, legt Joni Junes uit. “Dat heeft volgens ons te maken met de goede sneeuwcond­ities in veel skigebiede­n.” Andere jaren, wanneer er weinig sneeuw ligt of de pistes ‘hard’ zijn vanwege kunstsneeu­w, waren de verwonding­en vaak ernstiger. Nog opmerkelij­k: VAB noteerde afgelopen krokusvaka­ntie de helft minder zieke vakantiega­ngers. “Op dat vlak was vorig jaar erg speciaal, toen er tijdens de krokusvaka­ntie een griepepide­mie heerste.” De drukker geworden krokusvaka­ntie laat zich ook goed zien in de leeftijden van de gekwetste skiërs, stelt Xavier Van Caneghem van Europ Assistance. “Het gaat ofwel om kinderen en tieners, ofwel om mensen van gemiddelde leeftijd. Jongeren tussen 20 en 30 jaar ontbreken haast volledig in de statistiek­en: zij vermijden de krokusvaka­ntie wegens te druk en duurder. Net zoals oudere winterspor­tfanaten, die zonder kinderen kunnen gaan skiën.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? Winterspor­ters staan in lange rijen te wachten voor de skilift in het Duitse Winterberg.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE Winterspor­ters staan in lange rijen te wachten voor de skilift in het Duitse Winterberg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium