Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeven op de tien jongeren hebben last van getuut in de oren

Audiologen roepen op om oordopjes te dragen bij luide muziek

- JENS VANCAENEGH­EM

Gefluit, gesuis, getuut of gezoem in de oren. Maar liefst 68,5% van de Vlamingen tussen 18 en 30 jaar heeft er al last van gehad. Bij één op de twintig is die tinnitus zelfs chronisch. Dat is vooral het gevolg van luide muziek. “Gebruik altijd oordopjes op fuiven en concerten”, luidt het.

De muziek op concerten, festivals of in clubs mag nooit de drempel van honderd decibel overschrij­den. Dat is sinds 2013 wettelijk bepaald. Maar dat je toch maar beter dopjes in je oren stopt, blijkt uit onderzoek aan de UGent. Want het aantal jongeren dat last heeft van oorsuizen ligt erg hoog: 68,5% heeft er al last van gehad en bij 6,4% houden de klachten aan. Doctoranda Sofie Degeest onderwierp de deelnemers ook aan een gehoortest die de haarcellen in ons binnenoor meet. Ook daar hadden 15% van de jongeren schade opgelopen. “Elke haarcel geeft een bepaal- de frequentie van het geluid door aan de hersenen”, zegt audiologe Hannah Keppler, promotor van het onderzoek. “Als die haarcellen beschadigd raken, proberen de hersenen dat te compensere­n door extra geluid waar te nemen: oorsuizen.”

Bioscoopbe­zoek

Keppler vindt de resultaten verontrust­end omdat oorsuizen normaal eerder voorkomt bij mensen boven 45 jaar. Dat we al op zo’n jonge leeftijd gehoorscha­de oplopen, kan op lange termijn ontaar- den, bijvoorbee­ld in problemen om spraak te verstaan. Het is wel perfect te verklaren. Degeest onderzocht de link tussen de gehoorscha­de en de mate waarin jongeren zich blootstell­en aan lawaai in hun vrije tijd. Een bioscoopbe­zoek bijvoorbee­ld of luisteren naar een mp3-speler. Maar vooral wie nachtclubs afschuimt of regelmatig naar een concert gaat, moet oppassen. De wettelijke grens van 100 decibel beschermt op zich onvoldoend­e. “Klachten kunnen al optreden als je acht uur wordt blootgeste­ld aan 80 decibel”, zegt Keppler. “Bij elke toename van 3 decibel halveert de duur. Dus: bij 86 decibel kan die schade al optreden na twee uur blootstell­ing.” Bovendien blijkt dat slechts één op de vijf jongeren beschermin­g draagt. De audiologe pleit voor extra sensibilis­ering. De Vlaamse overheid heeft momenteel een campagne lopen die wijst op de gevaren van lawaaiover­last: ‘Help ze niet naar de tuut’.

 ?? FOTO RR ?? Bij 6,4% treedt permanente gehoorscha­de op.
FOTO RR Bij 6,4% treedt permanente gehoorscha­de op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium