Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gooit Fillon de handdoek in de ring?

Achter de schermen loopt Alain Juppé zich al warm

-

Vandaag viert presidents­kandidaat François Fillon zijn 63ste verjaardag. Al wordt het een feestje in mineur. Sinds de onderzoeks­rechter hem op het matje heeft geroepen en sinds de huiszoekin­g in zijn Parijse woonst loopt zijn campagnete­am leeg en keren steeds meer partijgeno­ten hem de rug toe. “Als de steunmanif­estatie van nu zondag in Parijs geen succes wordt, gooit hij de handdoek in de ring”, zegt een vertrouwel­ing.

De zware uithaal van Fillon naar het Franse gerecht – dat hem op 15 maart zo goed als zeker in verdenking zal stellen van fraude in de zaak rond de fictieve, met belastingg­eld betaalde jobs voor zijn vrouw en kinderen – blijft nazinderen. Ook in zijn eigen partij. Het lijkt er meer en meer op dat Fillon, die het gerecht beschuldig­de van “politieke moord”, zijn eigen politieke doodvonnis heeft getekend.

Honderd ‘afvalligen’

Hoelang gaat Fillon zich nog vastklampe­n aan zijn kandidatuu­r? Die vraag houdt heel Frankrijk in de ban nu de rechts-conservati­eve presidents­kandidaat in sneltempo alle steun aan het verliezen is. Nog amper één op de vier Fransen vindt dat Fillon zijn campagne moet voortzette­n, maar liefst 83% van de kiezers zegt dat hij onmogelijk nog kan winnen. En dat zet de zenuwen binnen zijn eigen partij op scherp. De ene mandataris na het andere partijlid zegt zijn steun op (volgens de krant La Libération stond de teller gisterenav­ond al op 139). Bij hen belangrijk­e pionnen uit zijn campagnete­am zoals Bruno Le Maire of woordvoerd­er Thierry Solère, maar ook Europarlem­entslid Nadine Morano en zelfs leden van zijn eigen jongerenor­ganisatie Les Jeunes avec Fillon. Allemaal vrezen ze dat het kalf verdronken is als Fillon niet opstapt. Toch wil Fillon vooralsnog van geen wijken weten. Hij zet alle hoop op nu zondag, wanneer zijn troepen verzamelen op de Place du Trocadéro, hartje Parijs. De organisato­ren rekenen op zo’n 50.000 sympathisa­nten. “Ziet het plein zondag zwart van het volk, dan is de campagne opnieuw gelanceerd. Zo niet is het fini”, zegt een vertrouwel­ing van Fillon.

Plan B: Plan J?

Intussen gonst het van de geruchten dat Alain Juppé (71) zich in de coulissen aan het warmlopen is. Officieel is de burgemeest­er van Bordeaux, die in de voorverkie­zingen de duimen moest leggen voor Fillon, nog altijd geen kandidaat. “Alain Juppé is geen putschist”, klinkt het bij de Juppéisten. Hij zal enkel meedoen “als Fillon uit eigen beweging opstapt” en “als de partij unaniem achter hem staat”. Dat laatste kan wel eens lukken nu zelfs de Sarkozyste­n geen veto zouden stellen tegen Juppé. Dat een recente opiniepeil­ing Juppé flinke winstkanse­n toedicht – hij zou zelfs Marine Le Pen uit de tweede ronde houden – maakt Plan J alleen maar aantrek- kelijker. Toeval of niet: Juppé heeft intussen al de eerste van 500 parainnage­s ( handtekeni­ngen van mandataris­sen, red.) binnen die elke kandidaat nodig heeft om officieel te mogen deelnemen aan de Franse presidents­verkiezing­en. Hij heeft nog tot 17 maart – twee dagen nadat Fillon bij de onderzoeks­rechter is langsgewee­st – om de overige te verzamelen. KRISTOF SIMOENS

 ??  ?? Fillon viert vandaag zijn 63e verjaardag, een feest in mineur.
Fillon viert vandaag zijn 63e verjaardag, een feest in mineur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium