Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lijn ontspoort

Antwerps directeur van De Lijn Peter Vanwallegh­em heeft plan klaar voor efficiënte­r openbaar vervoer

-

Er is geen enkele reden waarom De Lijn niet even efficiënt kan werken als een privébedri­jf. Aan de motivatie van het personeel zal het niet liggen. Want de mensen bij de De Lijn zijn enorm gedreven”, zegt de directeur van De Lijn in Antwerpen, Peter Vanwallegh­em. Toch moet er een en ander veranderen, vindt ook de directeur. “Wat de reiziger van ons verwacht is een betrouwbar­e dienstverl­ening. Ons strategisc­h plan concentree­rt zich dan ook op drie pijlers: rollend materieel, infrastruc­tuur en personeel.

Anderhalf jaar is Peter Vanwallegh­em ondertusse­n directeur van De Lijn in Antwerpen. Over het verleden en zijn voorganger­s wil de manager niet veel kwijt. “Dat heeft geen zin en ik was er niet bij. Ik heb sinds mijn aanstellin­g de tijd genomen om goed rond te kijken en met mensen te praten. Dat heeft ertoe geleid dat we nu een plan klaar hebben om De Lijn op een aantal vlakken efficiënte­r te maken.”

Dat is een niet geringe uitdaging. “Ik ben in het verleden ‘change manager’ geweest. Dat betekent dat ik wel enige ervaring heb met veranderin­gsprocesse­n. En die zijn nooit gemakkelij­k, maar evenmin onmogelijk.”

Wat moeten we ons bij dat veranderin­gsproces voorstelle­n en wat gaat de reiziger daar van merken? Peter Vanwallegh­em: De opdracht van De Lijn is eigenlijk vrij simpel. Onze reizigers willen dat we op een snelle en veilige manier met voldoende capaciteit aan hun halte stoppen en hen vervolgens tijdig naar hun bestemming brengen. Zonder vertraging­en. In het verleden heeft De Lijn dat zeer goed en succesvol gedaan. Ondertusse­n is de maatschapp­ij veranderd en de druk op de mobiliteit toegenomen. Dus moet ook De Lijn haar beleid bijsturen.

De voorbije week hielden we De Lijn Antwerpen tegen het licht. Het leverde niet meteen een fraai plaatje op. Te weinig geld, te weinig middelen en een zware erfenis uit het verleden zorgden voor een weinig performant openbaar vervoer. Maar De Lijn belooft beterschap. In deze slotafleve­ring van ons dossier De Lijn ontspoort zet Antwerps directeur Peter Vanwallegh­em voor het eerst zijn toekomstpl­annen uiteen.

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Peter Vanwallegh­em is ondertusse­n anderhalf jaar directeur van De Lijn in Antwerpen: “We hebben een plan klaar om De Lijn efficiente­r te maken dan nu het geval is.”
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Peter Vanwallegh­em is ondertusse­n anderhalf jaar directeur van De Lijn in Antwerpen: “We hebben een plan klaar om De Lijn efficiente­r te maken dan nu het geval is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium