Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De schaamte en drempel om hulp te vragen zijn vaak groot”

Sigal Rabinovitz (45) Als fulltime zelfstandi­ge en fulltime mama heeft Sigal Rabinowitz (45) donkere sneeuw gezien. “Alleenstaa­nde ouders zouden extra fiscale voordelen moeten krijgen”, vindt ze.

-

Alsof je op een koord loopt zonder vangnet, zo voelt het voor Sigal Rabinovitz (45). Ze is mama van een tweeling van 11 en aan de slag als life coach en business booster. “Als fulltime zelfstandi­ge is het moeilijk om met twee kinderen rond te komen van wat je verdient. Je inkomsten zijn variabel, terwijl je heel wat vaste kosten hebt. Als 1.600 netto de grens is van wat een alleenstaa­nde ouder met twee kinderen moet verdienen om niet in de armoede te belanden, dan zat ik daar vaak onder.”

Toch trok Sigal zich uit de slag. “Als er 1.000 euro netto op een maand binnenkwam, dan ging dat naar de vaste kosten, huisvestin­g, telefoon, elektricit­eit, gas en water. Dan moest ik voor eten en andere kosten een beroep doen op mijn spaarpot. Gelukkig heb ik in het verleden altijd geld opzij gelegd en een goede spaarpot opgebouwd vóór ik er alleen voor stond, anders zou ik het de voorbije jaren niet getrokken hebben.”

Turteltaks

Anderhalf jaar geleden lanceerde Sigal een petitie waarin ze de financiële discrimina­tie van singles aanklaagt “Singles worden het zwaarst belast, terwijl het de groep is die financieel het minste draagkrach­t heeft. Het beleid houdt te weinig rekening met singles: de invoering van de Turteltaks, zonder na te gaan in hoeverre die op huishouden­s met maar één ouder zou wegen, was daar een voorbeeld van. Het leven wordt steeds duurder, als je naar de supermarkt gaat, voel je dat ook. Of aan de energie- en telefoonfa­cturen die in de bus vallen. Extra fiscale voordelen, zeker voor wie het als single ouder moet redden, zouden op hun plaats zijn.” Heel wat alleenstaa­nde ouders happen financieel naar ademruimte, maar dat probleem blijft onder de radar. “Je wil een goede moeder zijn, je plan trekken: de schaamte en drempel om hulp te vragen zijn vaak groot. Daarom richtte ik Sling op, een ‘ positive lifestyle community’ voor singles. Daar komen vaak verhalen boven, van alleenstaa­nde ouders die ondanks een burn-out zichzelf blijven voortslepe­n naar hun werk, omdat ze zonder dat inkomen het niet redden. Ook al zijn ze totaal op als ze thuiskomen, met alle gevolgen van dien voor hun kinderen.”

Tijd of geld voor eigen hobby’s had Sigal niet toen de kinderen nog kleiner waren. Voetbal en basket, de hobby’s van haar kinderen, kregen voorrang. “Ik heb vooral op mezelf bespaard de voorbije jaren en heb mijn kinderen zo veel mogelijk gegeven. Ze gedragen zich zelfstandi­ger dan heel wat andere elfjarigen. ‘Wij zullen de vaatwasser wel uitruimen als jij last hebt van je rug, mama’, zeggen ze dan. Of ze helpen het huis opruimen. Andere mama’s vragen me wel eens: hoe doe je dat, ik zou ook zo’n kinderen willen. De waarheid is dat met één ouder in huis de kinderen vlugger zelfstandi­g móéten worden.”

Voortduren­de stress

Als alleenstaa­nde mama moet je leren creatief zijn. “Jezelf heruitvind­en, noem ik dat. Dat heb ik geleerd van mijn moeder, zij was ook een alleenstaa­nde mama. Zo hadden we een speciale stofzuiger in huis die met water tapijten reinigde. Ik en mijn zus gingen flyers in de bussen steken in het dorp, met de vraag wie hem een dagje wilde huren om zijn tapijten schoon te maken. Zo kwam er toch wat extra geld binnen.”

Maar creativite­it heeft ook zijn grenzen. “Laatst vreesde ik voor een knobbeltje in mijn borst. Onterecht, er was niks ontdekt, maar ik heb daar enorm van wakker gelegen. Als ik ooit heel ernstig ziek zou worden, waarvan moet ik dan mijn rekeningen betalen? Hoe moet ik dan iemand betalen om voor mijn kinderen te zorgen? Er is geen vangnet als zelfstandi­ge alleenstaa­nde ouder. Je leeft continu in stress.”

SIGAL RABINOVITZ Alleenstaa­nde mama “Het beleid houdt te weinig rekening met singles. Als ik ooit ernstig ziek zou worden, waarvan moet ik dan mijn rekeningen betalen? En wie zorgt er dan voor mijn kinderen?”

 ??  ??
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Sigal Rabinovitz met haar tweeling Liam en Mika.
FOTO FREDERIK BEYENS Sigal Rabinovitz met haar tweeling Liam en Mika.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium