Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo erg als in Azië wordt het hier nooit”

WHO lijst wereldwijd meest resistente bacteriën op

-

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie WHO heeft een rangschikk­ing opgemaakt van de bacteriën die het meest resistent zijn tegen antibiotic­a en zo het grootste gevaar voor de volksgezon­dheid inhouden. “We mogen antibiotic­a niet nodeloos voorschrij­ven, maar het probleem zal hier nooit dezelfde proporties aannemen als in Azië en Centraalen ZuidAmerik­a”, zegt microbiolo­og Herman Goossens.

Tegen nogal wat bacteriën is geen paardenmid­del meer opgewassen, en dat lijstje lijkt alleen maar te groeien. Maar de ene bacterie is de andere niet. Daarom maakte de WHO met de hulp van experten uit de hele wereld een rangschikk­ing op van de gevaarlijk­ste bacteriën, onderverde­eld in drie categorieë­n van prioriteit: kritiek, hoog en medium. In de eerste schaal komen drie bacteriefa­milies voor die nu al bestand zijn tegen de nieuwste en sterkste generatie antibiotic­a. Prof. dr. Herman Goossens, microbiolo­og bij het UZA, werkte mee aan de WHO-indeling.

Zijn er zoveel bacteriën die resistent zijn?

Ja, de bacteriën uit de eerste categorie van de WHO-lijst zijn intussen bestand tegen de meeste antibiotic­a en vormen zo een reëel gevaar voor de volksgezon­dheid. Ze komen vooral voor in Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en in mindere mate in Afrika, waar ze veel slachtoffe­rs maken in de ziekenhuiz­en. In onze contreien komen ze amper voor. Maar precies omdat ze voor ernstige infecties van de mond, het bloed en de longen zorgen en zo de dood van de mens kunnen veroorzake­n, vormen ze de hoogste categorie in de lijst.

Hoe komt het dat ze hier minder voorkomen?

De hygiëne in de ziekenhuiz­en is bij ons veel beter en strenger geregeld dan ginder, wat een impact heeft op de verspreidi­ng. Bovendien zijn de bacteriën er vaak afkomstig van dieren. Door het gebruik van antibiotic­a bij de teelt gebeurt er een selectie van meer resistente bacteriën. Die gaan dan bijvoorbee­ld via de voeding over op mensen. Het is mogelijk dat die bacteriën tot bij ons geraken via mensen die naar Azië of Centraal- en Zuid-Amerika reizen. Het aantal infecties met deze bacteriën kan dus wel toenemen, maar ik zie geen doemscenar­io. Het probleem zal hier nooit dezelfde proporties aannemen als in die streken. Dat durf ik met de hand op het hart te zeggen.

Welk doel heeft de WHO met de oplijsting?

Door de bacteriën in categorieë­n onder te verdelen, wil de WHO bij overheden aandringen om te investeren in onderzoek, behandelin­g en preventie rond die gevaarlijk­ste bacteriën, die nu dus al resistent zijn tegen de meeste of zelfs alle antibiotic­a. Tegelijk is het een signaal aan de private sector om zich meer te concentrer­en op middelen tegen de bacteriën uit de hoogste categorie, in plaats van nieuwe producten te ontwikkele­n tegen de A- en B-streptokok­ken uit de derde categorie. Dat is veel minder dringend.

Maar de belangen van de industrie liggen elders.

Ja, en dat is een belangrijk­e, maar moeilijke kwestie. Voor de farmabedri­jven is het maken van winst een heel belangrijk aspect. Het ontwikkele­n van nieuwe antibiotic­a is duur. De industrie ziet het niet meer zitten om producten te maken die dan in de kast belanden omdat ze te duur zijn voor de gezondheid­szorg. Daartegeno­ver staat de vraag in hoeverre de publieke sector en de overheden daarin moeten tussenkome­n. Moeten we dan aankloppen bij grote sponsors en fondsen als de Bill & Melinda Gates Foundation? Voor die moeilijke discussie zat ik deze week nog in Geneve.

Blijven antibiotic­a ons beste wapen tegen gevaarlijk­e bacteriën?

Ja, dat is de reden waarom er zo vaak campagnes lopen om antibiotic­a niet nodeloos voor te schrijven. Door het gebruik te beperken tot de noodzakeli­jke behandelin­gen, hopen we bacteriën minder resistent te maken. Daarnaast speelt een strenge hygiëne een erg grote rol om verspreidi­ng van bacteriën te voorkomen. HANS OTTEN

 ??  ??
 ??  ?? Herman Goossens.
Herman Goossens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium