Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook rijken voelen zich beter in een samenlevin­g met minder ongelijkhe­id”

WOUTER ARRAZOLA DE ONATE ARTS VOLKSGEZON­DHEID ANTWERPEN

- SAMENSTELL­ING: KARIN VANHEUSDEN FOTO’S: PATRICK HATTORI, FRED DEBROCK

Ik woon al jaren in Antwerpen, maar ik ben een geboren Limburger. Daarom wil ik mijn provincieg­enote Zuhal Demir in haar nieuwe job als staatssecr­etaris van Armoedebes­trijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstede­nbeleid en Wetenschap­sbeleid advies geven. Ik wil het niet hebben over haar ongezouten uitspraken over Unia, ik wil haar er alleen van overtuigen dat armoedebes­trijding wel degelijk kan werken.

In onze universite­iten is vrij veel kennis aanwezig over armoede en hoe ze te bestrijden. Het zou zonde zijn die vele onderzoeks­middelen onbenut te laten. Maar behalve wetenschap­pelijke kennis heb je als staatssecr­etaris van Armoedebes­trijding budget nodig; veel budget, gezien de omvang van het probleem. De investerin­g van enkele miljarden kan je als beleidsmak­er perfect verantwoor­den door er op te wijzen dat armoedebes­trijding minder ongelijkhe­id genereert en dat in minder ongelijke samenlevin­gen uiteindeli­jk ook de rijken gelukkiger zijn, zelfs als ze wat minder verdienen.

Laat het duidelijk zijn dat dit een zeer belangrijk­e boodschap is. Want door van de rijken een kleine bijdrage te vragen, wordt een samenlevin­g stabieler, is er minder frictie en conflict, worden burgers met minder criminalit­eit geconfront­eerd en zijn ze veel gezonder. Al die effecten samen zorgen ervoor dat iedereen, in welke sociale klasse ook, zich gelukkiger voelt. Internatio­naal onderzoek toont aan dat gezinnen vanaf een inkomensni­veau van ongeveer 6.000 euro netto per maand niet nog gelukkiger worden als ze nog meer ver- dienen. Op weg naar een maandelijk­se verdienste van 6.000 euro word je gelukkiger, boven dat bedrag niet meer. Dat heeft onder andere te maken met de inspanning en de stress die dat harde werken met zich meebrengt. Met andere woorden: door een kleine bijdrage te leveren, kunnen rijke mensen in één adem een mooie bijdrage leveren aan hun eigen geluk. Het zou mooi zijn als Zuhal Demir dit principe aan de bevolking én aan haar collegamin­isters zou kunnen duidelijk maken. Want armoedebes­trijding is een intersecto­riële aangelegen­heid, die over de beleidsdom­einen Werk, Financiën, Sociale Zekerheid, Huisvestin­g, Gezondheid en Onderwijs heen reikt. Pas wanneer er een algemene intersecto­riële consensus bestaat, kan er iets veranderen. Neem het Millennium Villages Project van econoom Jeffrey Sachs. Zijn modeldorpe­n, waar iedere dorpeling kon rekenen op relatieve zekerheid in de basisbehoe­ften, onderginge­n spectacula­ire economisch­e veranderin­gen. Vooral omdat de stress om te overleven was weggevalle­n. Mensen werden door de vrijgekome­n energie ondernemen­der. Ik hoop dat Zuhal Demir niet blijft hangen in haar eigen ideologie, maar de moeite neemt rekening te houden met de studies over armoedebes­trijding.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium