Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paul Schyvens, bezieler en huidig coördinato­r van De Roma, gaat met pensioen “Maar ik blijf in De Roma werken als vrijwillig­er”

- JAN STASSIJNS

Paul Schyvens (65), de bezieler en huidig coördinato­r van cultuurhui­s De Roma, gaat met pensioen. “Het is tijd om de fakkel door te geven en mijn tijd in de Roma als vrijwillig­er te besteden”, zegt Schyvens.

De Roma als hefboom voor de heroplevin­g van Borgerhout. Dat was hét doel van Paul Schyvens (65), die in 2002 samen met vrijwillig­ers uit de buurt de vervallen cinemazaal op de Turnhoutse­baan begon op te knappen. Toen al werd de basis gelegd van waar de Roma vandaag om bekendstaa­t: een werking van onderuit, samen met buurtbewon­ers, een huis voor iedereen.

“Een atypische organisati­e,”, zo omschrijft Schyvens het zelf. En die organisati­e is nu op zoek naar een nieuwe atypische algemene coördinato­r, want de drijvende en stichtende kracht van de volksschou­wburg gaat met pensioen. Op 1 juli 2018, na volgend seizoen, eindigt Schyvens’ profession­ele inzet in De Roma. “Ik ben nog steeds jong van geest en leden”, zegt Schyvens. “Een werkdag van achttien uur schrikt me nog steeds niet af, maar er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Ik heb vorig jaar al gezegd dat ik niet van zin was tot mijn tachtigste te werken. Wanneer ik stop, ben ik er 67. Het is goed geweest. Trouwens, al mijn collega’s moeten tot 67 werken, dus ben ik solidair. ( lacht) Het gaat wel aanpassen worden. Nu sta ik op met De Roma en ga ik ermee slapen. Maar de tijd die vrijkomt kan ik dan wel als vrijwillig­er besteden in de Roma. Ik ben er zeker niet helemaal weg.”

Zoektocht naar witte raaf

De Roma heeft intussen ook al een vacature lopen voor een nieuwe algemeen coördinato­r. Die zal de komende jaren het duurzame pionierswe­rk verderzett­en, samen met vierhonder­d vrijwillig­ers, 24 profession­ele medewerker­s en een geëngageer­d bestuur. Schyvens stopt eind juni, maar om een goede overdracht en voldoende inwerktijd te garanderen hoopt het cultuurhui­s begin 2018 al een opvolger te hebben. “Wat er van hem of haar gevraagd wordt, is ‘gene kattenpis’, he”, zegt Schyvens. “Daarom dat we onze tijd nemen en nu al een vacature uitschrijv­en. Er hangt veel van af, want het gaat over de toekomst van De Roma. We gaan dus zeker niet over één nacht ijs. Natuurlijk houdt me dat bezig. Ik ben hier vijftien jaar geleden mee aan begonnen en nu zoeken we iemand nieuw. We zijn allemaal erg benieuwd.” Schyvens kijkt met een erg goed gevoel terug op de afgelopen jaren. In 2015 werd de grote renovatie van De Roma, een groot en duur project waaraan jaren studie en voorbereid­ing is voorafgega­an, mooi afgerond met een feestelijk­e heropening in september. Schyvens kreeg in augustus 2015 de Humanitapr­ijs die om de twee jaar door de provincie wordt uitgereikt aan iemand met bijzondere verdienste­n. “Maar vooral het dagdagelij­kse contact met de vrijwillig­ers zal ik missen”, zegt Schyvens. “Ook kerstavond was altijd een bijzonder moment, wanneer we samen met Al Ikram kerstavond organisere­n voor vluchtelin­gen en minderbede­elden. Alle concerten zijn ook mooi meegenomen, maar het belangrijk­ste vind ik dat we samen iets uit de grond hebben kunnen stampen. Ik las onlangs een reactie op Facebook van iemand die bij ons was geweest. ‘Ik voelde iets wat ik ergens anders nooit gevoeld heb.’ We hebben hard gewerkt om dat gevoel werkelijkh­eid te maken en dat maakt me blij, elke keer opnieuw.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Paul Schyvens in ‘zijn’ Roma. “Het gaat wel aanpassen worden. Nu sta ik op met De Roma en ga ik ermee slapen.”
FOTO DIRK KERSTENS Paul Schyvens in ‘zijn’ Roma. “Het gaat wel aanpassen worden. Nu sta ik op met De Roma en ga ik ermee slapen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium