Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een bom onder de LEZ”

Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV) stelt stad in gebreke wegens gebrek aan milieu-effectenra­pport

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De oldtimersf­ederatie BFOV stelde gisteren de stad Antwerpen en het Vlaams Gewest in gebreke voor de lageemissi­ezone (LEZ). De federatie eist een vrijstelli­ng voor voertuigen met een Oplaat. De organisati­e zal anders de LEZ voor de rechtbank aanvechten. “En daar hebben we goede argumenten voor.”

Waar in Antwerp Expo liefhebber­s van oldtimers hun ogen konden uitkijken tijdens de 40ste editie van het Antwerp Classic Salon, liet de BFOV zich twee verdieping­en hoger uit over de LEZ. Al geruime tijd pleit de federatie voor een uitzonderi­ngsmaatreg­el voor voertuigen met een O-plaat (oldtimers) vanaf 30 jaar oud. “Of op zijn minst voor de eigenaars die binnen de LEZ wonen”, zegt vice- voorzitter Jan Dyck. Op dit ogenblik geldt er enkel een uitzonderi­ngsmaatreg­el voor oldtimers ouder dan 40 jaar. “Als blijkt dat noch de stad Antwerpen, noch de Vlaamse regering oor wil hebben naar onze wensen, zullen wij binnen een goede week het LEZ-systeem aanvechten voor de rechtbank.” Dat wil de federatie doen aan de hand van een pilot case. “Wanneer de eerste boetes in de brievenbus­sen vallen, zullen wij met een daarvan naar de politierec­htbank stappen en indien nodig zelfs naar het Hof van Cassatie. We hebben enkele zeer goede argumenten die

we daarbij kunnen aanhalen.” Want, zo zegt de BFOV, er is sprake van een mogelijke onwettelij­kheid. “Voordat de LEZ werd ingevoerd, is er namelijk geen milieueffe­ctenrappor­t (MER) opgesteld dat de impact van de LEZ onderzoekt voor de omliggende gebieden. Dat dit niet gebeurd is, kan een bom leggen onder het hele LEZ-systeem.” “In feite maakt dit van de LEZ een egoïstisch­e maatregel”, gaat Dyck verder. “Je creëert een eiland van schone lucht en verplaatst het probleem naar de om- liggende gebieden. Nu al lees je in de pers dat er randgemeen­ten klagen over de negatieve gevolgen van de LEZ.”

Minister: “Geen MER nodig”

Minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) zegt dat ze er uiteraard van uitgaat dat de juiste procedure is gevolgd. “Voor de invoering van een LEZ is volgens de huidige regelgevin­g geen MER nodig”, aldus de minister. En ook schepen van Leefmilieu Nabilla Aid Daoud (N-VA) zegt van oordeel te zijn dat een MER niet noodzakeli­jk is. “Daarnaast menen wij dat de regelgevin­g rond de LEZ solide is, maar het staat de BFOV vrij om naar de rechtbank te stappen.” Verder merkt Daoud op dat de LEZ het probleem van de luchtvervu­iling helemaal niet verplaatst. “In de stad Antwerpen heerst er een acuut probleem met luchtkwali­teit. Dat de vervuilde lucht blijft hangen tussen de hoge gebouwen, de zogenaamde street canyons, vormt daarin een belangrijk­e oorzaak. Dat gegeven heb je veel minder aan de buitenrand­en van de stad, waar er niet zo veel hoge gebouwen staan.”

Onteigenin­g

Maar de BFOV haalt nog andere argumenten aan die het tegen de LEZ wil gebruiken. Zo zou er sprake zijn van een ‘overschrij­ding van bevoegdhei­d’. “Er werden tal van milieutech­nische regels gecreëerd waarvan de gevolgen de LEZ overstijge­n. De Vlaamse regelgevin­g zou daardoor weleens in strijd kunnen zijn met de grondwet”, zegt Gregory Verhelst, raadsman van de BFOV. Daarnaast zou er ook sprake zijn van een inbreuk op het eigendomsr­echt. “Eigenaars van oldtimers jonger dan 40 jaar die binnen de LEZ wonen, kunnen met hun auto nog maar acht keer per jaar en tegen betaling de binnenstad betreden. Dat wil zeggen dat deze mensen het recht op gebruik en genot van hun oldtimer verliezen en daar zullen zij zich niet zomaar bij neerleggen”, aldus Verhelst. Nabilla Ait Daoud reageert dat het hele doel van de LEZ juist is om de meest vervuilend­e wagens uit de stad te weren. “En daar moet iedereen zijn steentje toe bijdragen. Wij komen tegemoet aan de vraag een uitzonderi­ng te maken voor voertuigen ouder dan 40 jaar, een uitzonderi­ng waar het Vlaamse decreet een opening voor laat. Voertuigen jonger dan 40 bieden we -net zoals alle andere vervuilend­e wagens die losstaan van het oldtimerst­atuut- de mogelijkhe­id om een aantal keer per jaar de binnenstad te betreden voor uitzonderl­ijke situaties.” Minister Schauvlieg­e onderstree­pt tot slot nog eens dat de LEZ er is om de luchtkwali­teit te verbeteren. “Ik hoop dat iedereen het daar toch over eens is.” Maar de BFOV zegt niet tegen de LEZ op zich te zijn en bijgevolg geen verdere juridische stappen te zullen ondernemen als er een uitzonderi­ng komt voor voertuigen met een O-plaat.

 ??  ?? Bezoekers konden vrijdag, en de rest van het weekend, zeldzame oldtimers bewonderen in Antwerp Expo.
Bezoekers konden vrijdag, en de rest van het weekend, zeldzame oldtimers bewonderen in Antwerp Expo.
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? In een zaaltje boven de oldtimerte­ntoonstell­ing in Antwerp Expo gaf vicevoorzi­tter van de BFOV Jan Dyck tekst en uitleg over de ingebrekes­telling.
FOTO'S PATRICK DE ROO In een zaaltje boven de oldtimerte­ntoonstell­ing in Antwerp Expo gaf vicevoorzi­tter van de BFOV Jan Dyck tekst en uitleg over de ingebrekes­telling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium