Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had er echt g enoeg van, maar het bleef kriebelen”

-

Het WK motorcross is dit weekend voor de tweede manche van het seizoen neergestre­ken in Indonesië. Ook dit jaar weer van de partij: Kevin Strijbos. De motorcross­er kreeg in zijn carrière al heel wat tegenslage­n te verwerken. Hoewel dat telkens zwaar insloeg op de moraal, blijft Strijbos ook in 2017 gewoon doorgaan. “Het is sterker dan mezelf.”

Gisterenoc­htend mocht Strijbos voor het eerst het parcours in Indonesië verkennen. Ondanks de vochtige hitte verwacht de motorcross­er binnen de top vijf te kunnen eindigen. “Het parcours ligt er erg modderig bij, het regenseizo­en is hier aan de gang. Met regen en modder heb ik op zich geen probleem. Als ik snel kan starten, heb ik er een goed oog in. Het is alleen de hitte die het lastig maakt. Eigenlijk zijn het geen ideale omstandigh­eden om in te crossen. Het is een prachtig land, maar ik begrijp niet goed waarom er hier een wedstrijd georganise­erd wordt. Ik zou hier ook liever niet in het ziekenhuis terechtkom­en.”

Gebroken botten

Voor Strijbos geen vreemde gedachtesp­rong. Twee jaar op rij, in 2006 en 2007, mocht hij zich vicewereld­kampioen noemen. De toekomst lachte The Kid tegemoet. Maar daarna keerde het tij voor de 31-jarige crosser uit Wuustwezel, die tegenwoord­ig in Balen woont. Keer op keer kwam Strijbos lelijk ten val. Er lijkt geen bot in zijn lichaam meer te zitten dat hij nog niet heeft gebroken. “Ik weet nog heel goed dat ik, toen ik in 2009 mijn kuit- en scheenbeen brak, in de ambulance tegen mijn moeder zei dat ik niets meer met het motorcross­en te maken wou hebben. Met kleine blessures valt nog te leven, maar tegen dat ik kon terugkeren, zat het jaar er telkens bijna op. Het was ge- noeg geweest. Ik begon al te denken aan een leven na mijn sport en wou mijn lichaam niet kapotmaken. Maar na enkele maanden begon het toch weer te kriebelen en ben ik terug beginnen te rijden. Zo ben ik er dan toch weer opnieuw ingerold.”

En daar is Strijbos blij om. In 2014 stond hij als derde opnieuw op het podium van het WK. Vorig seizoen won hij in Lommel vor het eerst in jaren nog eens een manche. Tot het noodlot opnieuw toesloeg. Strijbos kwam ten val en moest zijn seizoen staken. “Ik had net die manche in Lommel gewonnen. Echt geweldig om voor eigen volk nog eens te mogen vieren. Maar tijdens een van de wedstrijde­n die volgde, blesseerde ik me opnieuw aan mijn duim en moest ik verstek geven voor de rest het wereldkamp­ioenschap. Desondanks eindigde ik nog elfde in het klassement. Dit jaar ga ik er dus weer voluit voor.”

Coach in wording?

Schrik lijkt Strijbos dus niet aan al dat blessurele­ed te hebben over gehouden. Ook aan stoppen denkt hij nog niet. “Ik ben misschien al wel wat ouder, maar ik wil toch nog een aantal jaar profession­eel blijven crossen. Ook daarna wil ik in de wereld blijven meedraaien, als trainer bijvoorbee­ld.”

 ?? FOTO BELGA ?? Kevin Strijbos.
FOTO BELGA Kevin Strijbos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium