Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Troubadour vindt zich weer uit

Uitbater John Verbeeck maakt vijfentwin­tig jaar rond in een “verrassend plezante buurt”

-

John Verbeeck van restaurant De Troubadour probeert zich na vijfentwin­tig jaar in de Driekoning­enstraat nog altijd opnieuw uit te vinden. Hij rondde pas een transforma­tie van zijn zaak af, gelegen in een voor hem weer verrassend plezante buurt.

Van het nieuwe interieur vallen onmiddelli­jk de bruinrode volhouten tafeltjes op, met een grof ogende schorsrand aan de zijkant. “Ik ben er uiterst tevreden over, al wist ik eerst niet waar ik die tafels zou laten maken”, vertelt een tevreden John Verbeeck. “Maar mijn volgers op Facebook hebben me op het spoor gezet van Fatter&Soon. Ik heb altijd gezworen bij linnen tafellaken­s, maar de witte kassa dwingt ons om alles te herbereken­en. Het reinigen van tafellaken­s kostte me 1.000 euro per maand.”

Onder de tafels staan oranje stoelen op inox onderstell­en. “Die komen uit de zaal van een gemeentehu­is in Nederland”, lacht John. “Ik had het idee uit de brochure van een architect, die oranje stoelen onder een natuurhout­en tafel had staan. Maar zijn stoelen waren te duur voor mij. Via een kennis kwam ik bij deze stoelen terecht, van het type dat je in lange rijen aan elkaar kan vasthaken. Ze pasten perfect bij het beeld dat ik in mijn hoofd had en vooral: ze bleken betaalbaar.” Volgend pijnpunt was de latente lawaaihind­er in het restaurant. “Mensen klaagden al langer dat het geluid hier alle kanten tegelijk uit schiet. Daarom heb ik een muur behangen met akoestisch­e panelen uit een muziekstud­io.” Grote kaders met verantwoor­d naakt van fotograaf Henk Van Cauwenberg­h leiden de aandacht af van de akoestisch­e panelen. Verbeeck spreidde de aanpassing­en over twee maanden. “Ik hield mijn klanten op de hoogte via sociale media. Natuurlijk verstuur ik ook betaalde advertenti­es via die kanalen, voor niets gaat de zon op. Maar dat alles levert me wel al 10.500 likes op en 3.000 vrienden. 8.000 mensen hebben hun mailadres vrijwillig opgegeven om op de hoogte te blijven.”

Authentiek­e mailing

“De mailings vind ik erg belangrijk. De mensen zien onmiddelli­jk dat ik ze zelf schrijf. Want mijn taalgebrui­k op het scherm of hier in de zaal is identiek: ik schrijf zo- als ik ben. Natuurlijk lees je daarop over de menu, maar ook enkele nieuwtjes zoals de veranderin­g van het interieur, een receptje en een tip. Die laatste gaat altijd over een restaurant dat ik pas bezocht en goed vond. Die persoonlij­ke aanpak lijkt te werken. De respons op de website is groter dan ooit. Ik weet zeker dat dat komt door de volgehoude­n inspanning­en. Mensen rúíken het gewoon als je niet authentiek bent. Maar tegelijk weten de mensen die hier binnenko- men ook dat ik hen niet zie als klanten, maar als gasten.” Toch geraakten die niet zo lang geleden nog amper tot bij den John. “Mensen durfden hun auto niet meer achterlate­n in de buurt. Dat is verbeterd door de parking van Albert Heijn om de hoek. Maar ook omdat stad en politie, onder meer op onze vraag, strenger zijn gaan optreden. Rond de eeuwwissel­ing was het hier aardig op weg om een Parijse voorstad te worden. De politie kuiste op, de stad inves- teerde in straatmeub­ilair en camera’s. Dat trok op zijn beurt volk aan zoals de Berchem Creatives, die leegstaand­e panden een creatieve invulling geven en tegelijk startups een kans. Vergeet niet dat ook Stadsbrouw­erij De Koninck en The Jane aardig hebben meegeholpe­n om er weer een verrassend plezante buurt van te maken.”

JOHAN VAN BAELEN

www.detroubado­ur.be, Driekoning­enstraat 72 Berchem.

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De sprekende menukaart van John is een attractie op zich.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS De sprekende menukaart van John is een attractie op zich.
 ??  ?? Lampjes van bij Johns oma thuis.
Lampjes van bij Johns oma thuis.
 ??  ?? Krokant gebakken kalfszweze­rik.
Krokant gebakken kalfszweze­rik.
 ??  ?? John in zijn element.
John in zijn element.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium