Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Condacum kan beste groenteres­taurant worden

- (jvb) www.condacum.be

Restaurant Condacum in Kontich is genomineer­d om beste groenteres­taurant van Vlaanderen te worden. Zaakvoerde­r en chefkok Yvan Janssens is blij: “De vrucht van vier jaar hard werken.”

Chef-kok Ivan Janssens (43) van restaurant Condacum is zeer vereerd door de nominatie. Gestart in 2008, sloeg hij vier jaar geleden resoluut de richting in van meer eigen groenten.

“We zijn geen groenteres­taurant, maar wel groente-georiëntee­rd”, legt hij uit. “Groenten zijn bij ons even belangrijk als vis of vlees, zo zit dat.”

Yvan heeft zichzelf daarvoor aardig moeten bijscholen, want van een veld van 5.000 vierkante meter groeide zijn moestuin al uit tot bijna twee hectare, waarvan dik een derde is overdekt. De opbrengst is enorm. “Dat is pas schrikken”, zegt hij. “Daarom deel ik ook groenten. Onder meer restaurant Le Zoute Zoen en Loes en Krikke uit Antwerpen stapten mee in het project.” “Momenteel haal ik zo’n 85% van de groenten uit de eigen tuin. Het moeilijkst­e daarbij is groenten en fruit integreren in uw eigen keuken. Leven op hún ritme, in plaats van zelf te bepalen wat je koopt. Een tuin kan je niet manipulere­n. Omgekeerd is het soms moeilijk uit te leggen aan klanten dat er geen tomaten zijn, terwijl ze er in de warenhuize­n met hopen zien liggen. Ook daar dicteert de grond.” Maar echt zonder zitten doet Yvan nooit. “We verwerken alles door groenten op te leggen, te fermentere­n, te drogen, enzovoort.” Yvan Janssens moet nog drie collega’s afschudden vooraleer hij beste groenteres­taurant van Vlaanderen kan worden. De andere genomineer­den zijn lunchbar Ferm Bio Food & Market in Keerbergen, restaurant Fleur de Sel in Kasterlee en sterrenres­taurant Hofke van Bazel in Bazel. Klanten kunnen hun favoriete restaurant op weg helpen door een voorkeurst­em uit te brengen via www.weresmartw­orld.be, het overkoepel­end platform voor onder meer de Groentekok, de Groene Gault&Millaugids, initiatief­nemer Frank Fol, enz.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Yvan Janssens van Condacum.
FOTO JOREN DE WEERDT Yvan Janssens van Condacum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium