Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Facelift voor districtsh­uizen

Vlaanderen en stad maken geld vrij voor renovatie

- MARC WOUTERS

Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) en schepen Koen Kennis (NVA) onderteken­den vrijdag de overeenkom­st voor de restaurati­e van de districtsh­uizen. Ekers districtsv­oorzitter Koen Palinckx ontving zijn gasten in het 16deeeuwse kasteel Veltwijck, dat sinds 1983 dienstdoet als districtsh­uis.

“Ekeren profileert zich sterk als erfgoeddis­trict”, zegt Koen Palinckx. “Onlangs werden zeven monumenten in ons district beschermd. Op die manier kunnen toekomstig­e generaties er ook volop van genieten.” Voor de restaurati­e en onderhoud van de districtsh­uizen van Borgerhout, Ekeren, Merksem, Hoboken en Wilrijk en zaal Harmonie als toekomstig districtsh­uis van Antwerpen is een bedrag van 12,3 miljoen euro voorzien. Bijna 6,4 miljoen euro van dat budget is afkomstig van Vlaanderen. “Districtsh­uizen zijn het hart van de lokale democratie”, zegt Geert Bourgeois. “Het zijn doorgaans iconische gebouwen met een grote historie achter zich.” De districtsh­uizen van Merksem, Wilrijk en Borgerhout waren van in het begin bestemd als gemeentehu­is. De districtsh­uizen van Ekeren en Hoboken waren oorspronke­lijk kasteeldom­einen in privaat bezit. De eerste gekende eigenaar van het hof van plaisantie in Ekeren, mogelijk de bouwheer, was Aert van Veltwijck, wellicht een Antwerpse poorter. Het 16deeeuwse Sorgvliedt in Hoboken werd rond 1750 verbouwd. Tijdens de 16de eeuw bevond zich op deze locatie een hoeve ‘ Winckeleyn­de’ en een klein hof van plaisantie.

Harmonie

Het herbestemm­en van zaal Harmonie aan de Mechelsest­eenweg tot districtsh­uis kost ruim 9 miljoen euro. Sinds 1923 is het stadseigen­dom. Voordien diende het als zomerlokaa­l van de in 1814 opgerichte ‘Société d’Harmonie’ en vanaf 1829 ‘ Société Royale d’Harmonie’.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Kasteel Veltwijck: sinds 1930 het gemeentehu­is, vanaf 1983 het districtsh­uis van Ekeren.
FOTO WALTER SAENEN Kasteel Veltwijck: sinds 1930 het gemeentehu­is, vanaf 1983 het districtsh­uis van Ekeren.
 ?? FOTO W&F ?? Kennis en Bourgeois.
FOTO W&F Kennis en Bourgeois.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium