Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Caravan promoot streekprod­ucten

Poldermobi­el staat op grote manifestat­ies

-

De Poldermobi­el, een caravan die streekprod­ucten promoot, rijdt de komende twee jaar rond in de polder en houdt dan halt op grote manifestat­ies.

Het project krijgt steun van Europa en is een initiatief van Regionaal Landschap De Voorkempen. Samen met de gemeenten Kapellen en Stabroek en de districten Ekeren, Berendrech­t, Zandvliet en Lillo, wordt de polder twee jaar lang in de kijker gezet. “Wij willen dat alle bewoners trots zijn op de polder en dat onze landbouwer­s fier zijn op hun eigen producten”, zegt de Stabroekse milieusche­pen Ludo Reyntjens (N-VA), waar de Poldermobi­el werd voorgestel­d tijdens het gansrijden.

Al vijf generaties lang levert de Kapelse familie De Schutter rechtstree­ks zuivelprod­ucten aan de consument. Tineke De Schutter (31) heeft vorig jaar bovendien een verloren gegane familietra­ditie nieuw leven ingeblazen: de verwerking van melk tot boter en karnemelk. “We breidden het aanbod uit met onder meer yoghurt, platte kaas en rijstpap, steeds volgens aloude recepten”, vertelt Tineke, die van 6u ’s morgens tot 20u ’s avonds in de weer is. In het hoevewinke­ltje in de Starrenhof­laan in Kapellen, worden de hoeveprodu­cten elke dag, ook op zondag, verkocht. Olivier van Look nam in 2000 boerderij Ter Schriek in Ekeren over van zijn grootouder­s. Hij legt zich vooral toe op het telen van aardappele­n en seizoensge­bonden groenten en fruit. “Ik werk ook samen met melkveebed­rijf ’t Lekker Koeike in Oelegem. Zo kunnen we het assortimen­t in onze winkel uitbreiden met onder meer melkproduc­ten”, vertelt Olivier van Look trots. Hoeveprodu­cten uit eigen streek geven de klant zekerheid over de versheid van hun voedsel. Er is ook minder transport nodig, minder verpakking en dat scheelt in de prijs.

Op kindermaat

De Poldermobi­el zal de komende twee jaar aanwezig zijn op manifestat­ies in de betrokken gemeenten. De caravan is ingericht op kindermaat, met onder meer een grote puzzel die bestaat uit blokjes en een tekening toont van de polder. MARC WOUTERS

 ?? FOTO W&F ?? Kinderen zetten de puzzel van de Poldermobi­el in elkaar. De caravan rijdt de komende twee jaar rond in de polder.
FOTO W&F Kinderen zetten de puzzel van de Poldermobi­el in elkaar. De caravan rijdt de komende twee jaar rond in de polder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium