Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Royal de Luxe, het leven in een droom

Frans gezelschap mengt humor en emotie in opvallend spektakel

- www.oprechtmec­helen.be

Aan de Nekkerhal in Mechelen is vrijdagavo­nd

Miniaturen van Royal de Luxe in première gegaan. “De voorstelli­ng doet je beseffen dat je altijd moet blijven dromen. Wat er ook gebeurt”, zegt intendant Guido Wevers van het stadsfesti­val.

In de aanloop naar het spektakel was het even stressen voor OP.RECHT.MECHELEN, het stadsfesti­val dat het beroemde Franse straatthea­tergezelsc­hap naar de Dijlestad haalde. Om technische redenen moesten de voorstelli­ngen last minute verhuizen van de Grote Markt naar terreinen aan de Nekkerhal. En door weersomsta­ndigheden werd de generale repetitie met publiek donderdaga­vond in extremis afgelast. Absurd en visueel sterk spektakel Vrijdag was voor Royal de Luxe het moment van de waarheid. Als je ooit de reuzen in Antwerpen gezien hebt, kun je die best vergeten. Met Miniaturen nemen regisseur Jean-Luc Courcoult en zijn team het publiek mee in de droom van een piloot. Het is een ietwat bevreemden­de en soms absurde voorstelli­ng geworden, met veel show en een visueel sterk spektakel. Door een intieme sfeer te creeren, slaagt hij er wonderwel in om emotie met humor te vermengen. Al is het voor de toeschouwe­r niet altijd even makkelijk om bijvoorbee­ld elke nuance in de humor van de Franse acteurs te verstaan. Op zich is dat niet nodig om mee te leven met de voorstelli­ng. “Ei- genlijk is het verhaal heel eenvoudig samen te vatten: wat er ook gebeurt in het leven, het is belangrijk dat we altijd blijven dromen. Heel sterk vind ik de scene waarbij het aangespoel­de dode Syrische jongetje wordt uitgebeeld. Dat is erg aangrijpen­d en even later kun je om iets anders weer lachen”, zegt intendant Guido Wevers. “Je doet heel veel indrukken op in korte tijd. Alles gaat snel, zoals wij vaak ook in het echte leven ervaren”, stelt Mechels burgemeest­er Bart Somers. Hij was vrijdag een van de vijfhonder­d toeschou- wers in het publiek. Dat omschreef de voorstelli­ng als experiment­eel en bijzonder. “Je moet heel goed kunnen fantaseren om dit te maken. Ik heb genoten”, zegt Maria Gutierrez De kans bestaat overigens dat er binnenkort nog extra tickets beschikbaa­r zijn voor de voorstelli­ngen. “We bekijken dat momenteel in nauw overleg met de veiligheid­sdiensten”, zegt Wevers. De 12.000 beschikbar­e gratis tickets waren in geen tijd de deur uit. SVEN VAN HAEZENDONC­K

GUIDO WEVERS Intendant stadsfesti­val “Heel sterk vind ik de scene waarbij het aangespoel­de dode Syrische jongetje wordt uitgebeeld.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S GIL PLAQUET ??
FOTO'S GIL PLAQUET
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium