Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het leek een scène uit Apocalypse Now”

Dertig jaar geleden kapseisde Herald of Free Enterprise voor de kust van

-

Wat een overtocht van een uurtje moest worden na een dagje uit in ons land, draaide voor de opvarenden van de Herald of Free Enterprise uit op een vreselijke nachtmerri­e. Amper één kilometer buiten de haven van Zeebrugge kapseisde het gigantisch­e schip in de Noordzee. Bijna 200 mensen lieten het leven. De Herald zonk omdat de voorste boegdeuren niet waren dichtgemaa­kt en het water ongemerkt de vrachtruim­te kon binnenstro­men.

Vrijdagavo­nd 6 maart 1987. De Herald of Free Enterprise ligt in de haven van Zeebrugge en maakt zich klaar voor een overtocht naar Dover. 80 bemannings­leden en 463 passagiers checken in. 81 auto’s, 47 vrachtwage­ns en 3 bussen rijden in de buik van de immense ferry om naar Engeland te worden getranspor­teerd. Onder de passagiers waren veel Engelsen die hadden deelgenome­n aan een wedstrijd van de krant The Sun. Zij konden de overtocht op de Noordzee daardoor voor één pond maken. Normaal gezien had de Herald om 19u moeten vertrekken, maar omdat het inchecken wat vertraging had opgelopen, verliet het schip pas enkele minuten later de haven van Zeebrugge. Maar op dat moment waren de ballasttan­ks nog niet helemaal leeggepomp­t en, veel erger, de voorste boegdeuren nog niet afgesloten. De man die daarvoor instond, lag op dat ogenblik te slapen in zijn kajuit. Al heel snel liep het grondig mis. Ongemerkt gulpte het water via de openstaand­e boegdeuren de vrachtruim­te binnen en vulde de buik van het schip. Door de bewegingen van de Noordzee klotste het water van links naar rechts in het laagste ruim, waardoor de auto’s en vrachtwage­ns in beweging kwamen. Tot alles naar één kant werd geschoven. Door die gewichtsve­rplaatsing maakte de Herald, die ruim 130 meter lang was en 80.000 ton woog, slagzij. Amper één kilometer buiten de haven van Zeebrugge.

Geen mayday

In enkele seconden stroomde het ijskoude Noordzeewa­ter het schip binnen. Er ontstond paniek. Dat niemand nog de tijd had om reddingsve­sten aan te trekken en dat er vanop de brug zelfs geen may day werd uitgezonde­n, bewijst dat alles razendsnel ging. De opvarenden van een baggerschi­p in de buurt zagen hoe de lichten van de Herald plots doofden en zetten koers naar het gekapseisd­e schip. Onmiddelli­jk werd er groot alarm geslagen. Boten die in de buurt waren, zakten af richting Herald en vingen overlevend­en op. Reddingswe­rkers en eenheden van de zeemacht, die die avond een grootschee­pse oefening op de Noordzee hielden, snelden ter plaatse om hulp te bieden.

Vanuit Burcht

Omdat er vooral nood was aan duikers, werden ook de gevechtsdu­ikers van de elfde genie van de legerbasis in Burcht opgeroepen. Eén van hen was Nick Van Vossel (54). “Ik was die avond thuis en kreeg telefoon dat ik me dringend naar de kazerne moest begeven. Dat er zich een scheepsram­p had voorgedaan op de Noordzee. En er werd bijverteld dat het niet om een oefening ging”, herinnert Nick zich. “Ik ben op mijn motorfiets gesprongen en naar Burcht gereden. Daar heb ik mijn collega’s één voor één opgebeld met de vraag om naar de kazerne te komen. Een van hen werd zelfs door de rijkswacht verwittigd in een dancing. In 1987 bestonden er nog geen gsm’s en hadden we alleen de vaste telefoon om iemand te kunnen bereiken.” Twaalf manschappe­n vertrokken vanuit Burcht met de Puma-helikopter naar Zeebrugge. “Daar moesten we overstappe­n in de Seaking. Die vloog met ons naar de gekapseisd­e Herald. We lieten ons op de romp zakken en gingen op zoek naar mogelijke overlevend­en. Ik herinner me dat er van alles ronddreef in het water. Heel veel sinaasappe­len ( afkomstig uit een vrachtwage­n, red.) maar ook kleren, meubilair, brokstukke­n en stukken glas. En op de muren hing er bloed.”

Geen overlevend­en

“Overlevend­en hebben we niet gevonden. Alleen maar lichamen. Heel wat opvarenden zaten als ratten in de val. Een uitweg naar hoger gelegen delen van het schip vonden ze niet. Dat was ook niet eenvoudig, want het schip lag op zijn zij.” “De ramp met de Herald zal me altijd bijblijven. Minstens 193 mensen die het niet overleefd hebben... Maar het hadden er misschien nog veel meer geweest moest de hulpactie niet zo snel op gang zijn gekomen. Ik herinner me dat het die avond enorm koud was. De overleving­skans in ijskoud water – de temperatuu­r van het Noordzeewa­ter bedroeg die avond amper drie graden – is niet zo groot als je er even in ligt.” Ook gewezen VRT-journalist Reddy De Mey (72) volgde de ramp wekenlang van dichtbij. “Die zesde maart was ik een hele dag in Zeebrugge geweest voor een reportage over windmolens. Na de opnames ben ik naar de VRT gereden, en toen ik ’s avonds terugkeerd­e naar huis zei mijn vrouw dat er iets gebeurd was op de Noordzee. Pas toen ik in Zeebrugge arriveerde, kreeg ik te horen wat er gebeurd was. Een ramp met heel veel slachtoffe­rs”, vertelt De Mey. De tv-journalist slaagde erin om met zijn cameraman aan boord te geraken van een sleepboot die naar het gekapseisd­e schip vertrok om slachtoffe­rs op te halen. “Omdat ik de schipper kende, mochten we meevaren. Eenmaal aan de Herald aangekomen, riep ik naar een van de reddingswe­rkers of hij naar beneden wou komen voor een interviewt­je. Die man riep dat wij maar naar boven moesten komen. Met de touwen waarmee ze ook lijken van boord haalden. Luttele ogenblikke­n later stonden mijn cameraman en ik op de romp van de Herald en zagen we hoe iedereen koortsacht­ig op zoek was naar mensen. We konden zelfs naar binnen kijken en de ravage in het schip aanschouwe­n.” Uiteindeli­jk werden De Mey en zijn cameraman weggestuur­d door Britse reddingswe­rkers en zat er niets anders op dan terug te varen naar Zeebrugge. “Op de sleepboot die ons terugbrach­t lagen tientallen lijken, amper bedekt met een deken. Wij stonden er gewoon naast. Het was onwezenlij­k. Maar we hadden geen tijd om er bij stil te staan. We leefden op adrenaline. We moesten een reportage over de ramp in mekaar boksen.”

Helikopter­s met lichten

“De beelden die mij het meest bijblijven van de scheepsram­p, zijn die van de helikopter­s die boven de Herald vlogen. Met van die indrukwekk­ende zoeklichte­n. Dat was ook de enige verlichtin­g die er was. Het leek wel een scène uit Apocalypse Now. Maar ook de manier waarop de hulpverlen­ers met mekaar samenwerkt­en, zonder dat ze mekaar kenden of zelfs maar elkaars taal spraken, is iets wat ik nooit zal vergeten”, aldus De Mey. “6 maart is nu voor mij een soort herdenking­sdag. Veel mensen spreken me zelfs vandaag nog aan over de ramp. Ook al maakte ik nog honderden andere reportages. Het lijkt wel alsof ze zich mij alleen nog van de Herald herinneren...”

Zandbank

“Er zijn veel slachtoffe­rs gevallen op de Herald: 193. En tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds twee vermisten: een volwassene en een kind. En toch is het een klein wonder dat er niet nog meer doden vallen te betreuren. Dat is vooral te danken aan de zandbank waarop de Herald is terechtgek­omen. Die zorgde ervoor dat het schip niet helemaal gezonken is, en dat er nog 350 mensen zijn gered.” De Herald of Free Enterprise bleef een maand in de Noordzee liggen vooraleer de berging begon. Dat werd een gigantisch­e operatie die 7,5 miljoen euro kostte en waarbij een honderdtal mensen betrokken waren. Zelfs tijdens de berging werden nog lichamen die vastzaten in het slijk uit het scheepswra­k gehaald. Achteraf werd de Herald nog even opgeknapt en deed de ferry nog korte tijd dienst als veerboot in het Verre Oosten. De naam werd wel veranderd in Flushing Range. In 1988 werd het schip gesloopt in Taiwan. De ramp kwam in 1990 voor een Engelse rechtbank, maar alle beklaagden werden vrijgespro­ken.

NICK VAN VOSSEL

Gewezen duiker

‘‘De ramp zal me altijd bijblijven. Minstens 193 mensen die het niet overleefd hebben... Maar het hadden er misschien nog veel meer geweest moest de hulpactie niet zo snel op gang zijn gekomen.’’

REDDY DE MEY

Gewezen journalist VRT

‘‘Mensen spreken me zelfs vandaag nog aan over de ramp. Ook al maakte ik nog honderden andere reportages. Het lijkt wel alsof ze zich mij alleen nog van de Herald herinneren.’’

 ?? FOTO BELGA ?? De berging van de Herald, een gigantisch­e operatie waar honderd mensen aan werkten, kostte 7,5 miljoen euro.
FOTO BELGA De berging van de Herald, een gigantisch­e operatie waar honderd mensen aan werkten, kostte 7,5 miljoen euro.
 ??  ?? 6 maart 1987: hulpverlen­ers doen wat ze kunnen, maar de ontredderi­ng valt van hun gezicht af te lezen.
6 maart 1987: hulpverlen­ers doen wat ze kunnen, maar de ontredderi­ng valt van hun gezicht af te lezen.
 ??  ?? THEO DERKINDERE­N
THEO DERKINDERE­N
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fragment van een glasinlood­raam in een kerk in Dover om de ramp te herdenken.
Fragment van een glasinlood­raam in een kerk in Dover om de ramp te herdenken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium