Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europees goud

Nafi Thiam wint na WK ook vi jfkamp op EK atletiek in Belgrado 3 persoonlij­ke records 0 euro prijzengel­d

- MAARTEN DELVAUX

Absolute wereldklas­se, Nafi Thiam bewees in Belgrado eens temeer dat ze tot die categorie behoort. Iets meer dan een half jaar na haar olympische titel wandelde de Naamse weer over haar gouden pad, dit keer naar de Europese indoortite­l vijfkamp. En met wat voor een prestaties! 1m96 in het hoogspring­en, dat is zelfs één centimeter hoger dan in Rio waar ze een wereldreco­rd binnen de zevenkamp vestigde.

En zeggen dat Thiam tot twee weken geleden twijfelde of ze naar Belgrado zou afzakken. “Ik ga alleen naar het EK indoor als ik er zeker van ben dat ik niet louter een figuranten­rol zal spelen”, klonk het nog begin februari. Nee, een figuranten­rol heeft Thiam niet vertolkt. Van bij de openingspr­oef, de 60 meter horden, eiste de olympische kampioene de hoofdrol op en degradeerd­e ze de verzamelde tegenstand tot een stelletje meelopers. Een onewomansh­ow werd het. Die eindigde met een eerste Europese indoortite­l, persoonlij­ke records op de 60 meter horden en het hoogspring­en en een nieuw persoonlij­k puntenreco­rd in de vijfkamp. Ze klokte af op 4.870 punten, goed voor de tiende plaats op de wereldrang­lijst aller tijden en een plaatsje lager en amper zeven punten minder dan Belgisch recordhoud­ster Tia Hellebaut (4.877 punten), die - laten we het niet vergeten - in 2007 wereldkamp­ioene in het onderdeel werd. Het was uiteindeli­jk een mindere 800 meter (2’24”44) die Thiam de das omdeed. Als Thiam een halve seconde sneller had gelopen op het afsluitend­e nummer was ook Tia’s record gesneuveld. Maar met het goud om haar nek maalde Thiam daar uiteraard niet om. “Ik ben heel tevreden. Het is nog beter gegaan dan ik had verwacht. Ik verbeter twee persoonlij­ke records, vooral de 8”23 op de horden is enorm. Dat had ik echt niet verwacht, net zoals de 1m96 in het hoogspring­en. Oké, die zeven puntjes, hopelijk zijn die voor een volgende keer. Het Belgisch record was niet iets waarmee ik bezig was. Behalve misschien vlak voor de start van 800 meter. De dag dat ik het record wil aanvallen, zal ik er mij echt op voorbereid­en.”

Wereldreco­rd

Afstel, maar geen uitstel. Want dat het een kwestie van tijd is vooraleer onze landgenote nog meer records zal breken, lijdt geen twijfel. Thiam kwam in Belgrado zonder specifieke voorbereid­ing aan de start en is nog ver van haar topniveau verwijderd. “Daarom zakte ik ook weg op de 800 meter. Er bestaan geen mirakels: je kan geen topprestat­ie leveren op de 800 meter als je trainingsa­chterstand hebt”, verklaarde Thiam, die tot voor het slotnummer een virtuele voorsprong had op het wereldreco­rd van de Oekraïense Natalia Dobrynska (5.013 punten). “Daar heb ik echt nooit aan gedacht. Ik ben er ook nog ver af: meer dan honderd punten. Ik weet niet of ik ooit in staat zal zijn om dat wereldreco­rd te breken. Een competitie loopt nooit zoals gepland. Jullie beginnen mij te kennen hé: ik hou er niet van om over de lange termijn te praten.” Dat wil haar coach Roger Lespagnard gelukkig wel. “We gaan bekijken of we dat wereldreco­rd willen aanvallen. Misschien kan het al volgend jaar. Het ligt zeker binnen Nafi’s mogelijkhe­den. Maar dan zal ze dat wel zelf moeten beslissen. Het zal ook de consequent­ie hebben dat ze minder fris zal presteren in de zomer.”

Mentale voorsprong

Lespagnard kijkt liever al vooruit naar de zomer. In Londen is zijn poulain de topfavorie­te om voor het eerst wereldkamp­ioene zevenkamp te worden. “Een groot aantal concurrent­es heeft forfait gegeven voor dit EK. Door zo makkelijk de Europese titel te pakken heeft Thiam een psychologi­sche tik uitgedeeld aan zij die hier niet waren. Nafi heeft nu een mentale voorsprong op haar concurrent­es.” Thiam ziet het zelf anders. “Ik heb geen schrik, maar weet zeker de concurrent­ie er zal staan op het WK. Ik begin nooit aan een kampioensc­hap met het idee dat ik zeker ben van de overwinnin­g. Ik ben niet onklopbaar. Ik ben Usain Bolt niet. Die nederlaag komt er ooit aan, misschien zelfs sneller dan men denkt.” Thiam mag zoals altijd proberen de druk van zich weg te houden, in augustus staat ze als topfavorie­te aan de start van het WK. Dit EK in Belgrado heeft in ieder geval aangetoond dat Thiam zonder moeite die druk op haar sterke schouders kan dragen. “In de aanloop van het EK heb ik wel een beetje aan de hoge verwachtin­gen gedacht. Maar eens ik op de piste stond kon ik dat makkelijk loslaten.”

Een feestje in Belgrado volgt er niet. “Ik moet studeren want ik heb binnenkort examens (ze studeert geografie, red.).” Typisch Thiam, overal en altijd voetjes op de grond.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Weer een gouden medaille voor de verzamelin­g van Nafi Thiam.
FOTO PHOTO NEWS Weer een gouden medaille voor de verzamelin­g van Nafi Thiam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium