Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Karel De Gucht: “Als Marine Le Pen president wordt, gaat Frankrijk failliet”

Karel De Gucht zet de toekomst van Europa op scherp

-

Waar gaan we naartoe met Europa? Als iemand het kan weten, dan is het voormalig Europees commissari­s Karel De Gucht (63). En die neemt naar goede gewoonte geen blad voor de mond. “Het zou niet slecht zijn als het tijdperk van Angela Merkel stopt”, zegt hij. Maar over Frankrijk is hij minder optimistis­ch.

Karel De Gucht (Open Vld) is na het einde van zijn mandaat als Europees commissari­s van Handel niet in een zwart gat gevallen. “Mijn dagen zijn goed gevuld”, zegt hij zelf, als hij donderdaga­vond in zijn fraaie huis in Berlare even achterover leunt na twee drukke dagen in Frankrijk. De Gucht is anno 2017 voorzitter van het Institute for European Studies (IES) van de VUB. “Ik geef daar en aan de faculteit rechten les”, legt hij uit. “Het IES houdt zich bezig met thema’s zoals migratie, milieu, vrede en veiligheid.” Daarnaast produceert De Gucht als telg uit een landbouwer­sfamilie elk jaar ongeveer 30.000 flessen Chianti Classico in Toscane, geeft hij lezingen en publiceert hij columns en boeken, zoals nu zijn nieuwe geesteskin­d Ketterijen. Hoe overleven we onze tijd? “Schrijven houdt me scherp”, zegt hij. De Gucht is daarnaast bezoldigd adviseur van grote bedrijven. Voor zijn driejarige mandaat bij de staalgroep ArcelorMit­tal zou hij zo’n 144.000 bruto euro per jaar ontvangen. Hij vervult ook een functie bij het internatio­nale investerin­gsfonds CVC. En hij is bestuurder bij Proximus.

Voelt u zich na de heisa van de voorbije weken geroepen tot enige transparan­tie over uw inkomsten? De vergoeding voor mijn mandaat bij Proximus bedraagt ongeveer 50.000 euro bruto per jaar. Maar het is een groot misverstan­d dat zo’n opdracht een kwestie is van snel geld verdienen. Je moet de sector goed opvolgen en je verantwoor­delijkheid opnemen.

De sector die u het best kent, is Europa. JeanClaude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, stelde deze week vijf scenario’s voor de toekomst voor. Wat vindt u? Eerder heeft Juncker gezegd dat dit de Commissie van de laatste kans is. In die context vind ik zijn vijf scenario’s - gaande van veel meer tot veel minder Europa - al te makkelijk. Dit is een zwaktebod. Na de beslissing over de Brexit is gebleken dat de lidstaten het niet over veel eens zijn. In zo’n situatie moet de Europese Commissie haar meerwaarde aantonen door een duidelijke keuze aan te geven.

Welke keuze moet Europa nu dan maken? Europa moet niet de kaart van de populisten trekken. Dat willen de Europeanen ook niet. In Oostenrijk heeft de verkiezing van Donald Trump in de VS niet geleid tot een doorbraak van extreemrec­hts, in plaats daarvan is de groene kandidaat Alexander Van der Bellen als president verkozen. En in Italië heeft premier Matteo Renzi weliswaar het referendum over de herziening van de grondwet verloren, maar het is ook duidelijk geworden dat de Italianen niet terug willen naar de zwarte bladzijden uit hun verleden (Mussolini en het fascisme, red.). Om terug te komen op uw vraag: volgens mij is dit niet het moment voor grote institutio­nele veranderin­gen in Europa. Die zouden wel eens averechts kunnen werken. Ik denk dat we nu vooral vooruitgan­g moeten boeken in de praktijk. Kunt u dat concreet maken? Ik geef u enkele voorbeelde­n. Eén: economisch­e investerin­gen. In plaats van voortduren­d de geldmassa te vergroten, moet Europa de mogelijkhe­id creëren om grote projecten zoals Oosterweel buiten de begroting te houden. Zo gaan ze veel sneller vooruit. Twee: het milieu. Europa moet haar inwoners uitleggen dat een milieubele­id de economie niet hoeft te schaden. Het kan een CO2-heffing opleggen voor de import uit landen die zich niks van het milieu aantrekken. Het kan ook emissierec­hten opleggen voor vervuilend maritiem transport. Drie: migratie. Die kan je sowieso niet stoppen. Maar Europa heeft wel de mogelijkhe­den om een duidelijke­r onderschei­d te maken tussen oorlogsvlu­chtelingen, economisch­e migranten en landverhui­zers binnen de EU. Oorlogsvlu­chtelingen hebben op basis van de Conventie van Genève recht op opvang. De EU neemt haar verantwoor­deljjkheid niet naar behoren op. Als sommige Oost-Europese landen weigeren om mee te werken aan een spreidings­plan voor oorlogsvlu­chtelingen, dan moeten zij maar meer betalen voor de opvang.

U kiest duidelijk voor méér Europa. Maar in Nederland, Frankrijk en Duitsland komen er verkiezing­en aan met figuren die het tegendeel willen. Hoe groot is het gevaar voor een dominoeffe­ct van populisme? Eerst Nederland. Of de PVV van Geert Wilders nu de grootste partij wordt of niet, ze zal nooit in de regering komen. De democratis­che meerderhei­d zal dat verhindere­n via het cordon sanitaire, waarvan ik nog altijd een groot voorstande­r ben. In Duitsland zou een wissel van de macht niet zo slecht zijn. Ik vind dat de huidige monetaire politiek van Duitsland te veel een wig drijft tussen Noord en Zuid. Daardoor wordt de politieke breuklijn tussen de rijkere en armere landen steeds groter. Het is geen drama als Angela Merkel wordt vervangen door de sociaaldem­ocraat Martin Schulz, die een echte Europeaan is. Duitsland heeft een enorm overschot op zijn betalingsb­alans. Het zou moeten beseffen dat het daarvan meer moet delen met armere landen. En Frankrijk? Ik ga ervan uit dat Marine Le Pen geen president wordt. Als dat wel gebeurt, dan betekent dat het einde van het Europa zoals wij dat kennen. Wat gebeurt er dan? In het verleden steunde Europa op de driehoek van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Dat was een stabiele constructi­e. Nu het VK wegvalt door de Brexit, wordt die constructi­e een schommel met Duitsland en Frankrijk, waarin het evenwicht al veel minder zeker is. Als nu ook Frankrijk zou verdwijnen, dan zal er rond Duitsland een cluster ontstaan van de Benelux en eventueel nog andere landen. Bovendien gaat Frankrijk dan failliet.

Frankrijk failliet? Dat is een straffe uitspraak. Als Frankrijk uit de monetaire unie stapt, dan krijgt het zichzelf niet meer gefinancie­rd.

Beseft Marine Le Pen dat dan niet?

Marine Le Pen is een viswijf. Figuren zoals zij en de Britse activist Nigel Farage hebben geen flauw idee hoe ze moeten beginnen aan een toekomst zonder Europa. Zoek achter hen vooral geen inhoud. Ik ben van nature een optimist, maar dat gebrek aan inhoud baart mij wel grote zorgen. De voorbije twee dagen was ik in Frankrijk. Nergens is de degout van de politiek zo groot als daar. Na Chirac, Le Pen, Sarkozy en Hollande hebben de Fransen het echt helemaal gehad. Daar moet echt iets gebeuren, Frankrijk smacht naar een fédérateur, naar iemand die de mensen verbindt.

Zijn we er in België beter aan toe?

Ja, dat vind ik wel. Bij ons is de afkeer van de mensen veel minder heftig. Ons land is complex, maar wel stabiel. Wij hebben het gepresteer­d om Europa uitstekend voor te zitten tijdens een periode van 541 dagen zonder federale regering. We kampen weliswaar met constructi­efouten, het is bij ons niet altijd duidelijk of nu het federale of het gewestelij­ke niveau beslist. Maar België is mondiaal wel een voorloper op ethisch vlak, wat ik persoonlij­k heel belangrijk vind. Euthanasie, abortus, ethiek in de medische wereld: op die domeinen doen wij het werkelijk uitstekend. En economisch gaat het beter dan wat sommigen ons dagelijks willen inlepelen. Geldt dat ook voor uw partij? Is Open Vld goed bezig? Het project voor vrijheid van on- ze voorzitter Gwendolyn Rutten vind ik moedig. Ik denk niet dat we daar onmiddelli­jk veel electorale winst mee kunnen boeken, maar er zit wel groei in.

Op ons komt het donkerblau­w en dus behoorlijk rechts over. Terwijl u toch altijd een groot voorstande­r was van een paarse alliantie met de socialiste­n, niet? Dankzij paars hebben wij destijds een aantal ethische kwesties opengebrok­en. Vindt u het huidige programma van Open Vld echt zo donkerblau­w? (denkt na) Ons aanbod is het belang van de vrijheid. Daarmee onderschei­den we ons van de N-VA, die liever inzet op veiligheid en nationalis­me. Wat betekent dat voor de kiezer? Waar zit concreet het verschil tussen Open Vld en de NVA? Eén sprekend voorbeeld: de tax- shift. Voor de N-VA is dat een fiscale herschikki­ng, maar voor ons is het een belastingv­erlaging. Van een herschikki­ng wordt uiteindeli­jk niemand tevreden. Met een belastingv­erlaging creëer je economisch­e groei en dus welvaart, die je vervolgens kunt gaan verdelen. Dat vind ik een fundamente­el verschil qua visie op de toekomst.

Wilt u die visie even met ons delen? Er is tegenwoord­ig veel sprake van een basisinkom­en voor iedereen, als zekerheid voor de mensen in het tijdperk van de globaliser­ing. Maar ik vind die globaliser­ing niet de grootste bedreiging. Ik geloof niet dat we bang moeten zijn voor de Chinezen of voor wie dan ook. Net als Frank Vandenbrou­cke - een socialist, nota bene (lacht) - denk ik dat de robotiseri­ng en de digitalise­ring grotere bedreiging­en zijn voor onze soci- ale zekerheid. De loketten van mijn bankkantoo­r hier in Berlare werden vroeger beheerd door vier bedienden. Nu staan er al twee automaten. Hoe zorgen we ervoor dat de mensen straks een fatsoenlij­k inkomen kunnen verdienen in die geautomati­seerde wereld? Dat lijkt mij een belangrijk­er vraagstuk dan de globaliser­ing.

En hebt u het antwoord? Wat staat de mensheid dan te doen? Ik heb niet alle antwoorden. Maar als je ziet dat bedrijven als Google enorme winsten genereren zonder veel kosten op arbeid, dan is het duidelijk dat we de belastinge­n in een andere richting moeten oriënteren. Minder belastinge­n op arbeid, meer bijdragen aan de samenlevin­g van bedrijven die op andere manieren toegevoegd­e waarde leveren aan de economie en daarmee winsten boeken.

Horen we u nu pleiten voor de vermogensw­instbelast­ing van CD&V?

(lacht) Nee, in alle bescheiden­heid: ik probeer enkele stappen verder te denken.

En welke rol wil Karel De Gucht nog spelen? Ik heb geen politieke ambities meer. Niet Europees en niet nationaal. Ik wil wel graag nog schrijven over politiek, want dat doe ik graag en het lijkt me zinvol. Ik kan alleen maar hopen dat de rest van de samenlevin­g dat ook vindt. Karel De Gucht, Uitgeverij Polis, 19,99 euro

KAREL DE GUCHT ‘‘Marine Le Pen is een viswijf. Figuren zoals zij en de Britse activist Nigel Farage hebben geen flauw idee hoe ze moeten beginnen aan een toekomst zonder Europa.’’ KAREL DE GUCHT ‘‘Ik geloof niet dat we bang moeten zijn voor de Chinezen of wie dan ook. Ik denk dat de robotiseri­ng en de digitalise­ring grotere bedreiging­en zijn voor onze sociale zekerheid.’’

 ??  ?? Karel De Gucht: “Ik heb geen politieke ambities meer. Maar ik wil wel graag nog schrijven over politiek, want dat doe ik graag en het lijkt me zinvol.” FOTO FRANK BAHNMULLER
Karel De Gucht: “Ik heb geen politieke ambities meer. Maar ik wil wel graag nog schrijven over politiek, want dat doe ik graag en het lijkt me zinvol.” FOTO FRANK BAHNMULLER
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium