Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na Ella en Olga maakt ook Dorien Leyers debuut op tv

Ook oudste dochter v an Jan Leyers, Dorien (32), duikt mediawerel­d in als presentatr­ice van nieuw Vijfprogra­mma over plastische chirurgie

- TOM VETS

E

én voor één veroveren ze de Vlaamse mediawerel­d, de dochters van Jan Leyers. Na de succesverh­alen van Ella en Olga, komt nu ook oudste dochter Dorien (32) op het scherm. Hoewel ze de afgelopen jaren de kost verdiende als eventmanag­er, gaat ze voor Vijf het programma Complex presentere­n. “Waarvoor ik mijn andere job tijdelijk on hold zette. Maar denk nu niet dat ik resoluut voor de media kies. Voorlopig zijn er geen nieuwe tvplannen.”

Er is niks verkeerds aan imperfect zijn, maar die ene imperfecti­e kan iemands geluk echt in de weg staan. Vanaf 15 maart is er Complex, waarin Dorien Leyers met plastisch chirurgen mensen helpt die zichzelf belemmerd voelen door hun uiterlijk. Twintig Vlamingen worden geholpen, zodat ook zij met zelfvertro­uwen de wereld kunnen instappen. “Ik volg de deelnemers tot in het operatiekw­artier”, vertelt Dorien. “Je ziet op het einde van elke aflevering veel resultaat, al zeggen de dokters dat het volledige resultaat van een ingreep soms pas een jaar later te zien is.”

Kan je begrijpen dat mensen voor een operatie kiezen om iets aan hun uiterlijk te veranderen?

Dorien Leyers: Absoluut, omdat het in dit geval echt gaat om uiterlijke mankemente­n die mensen een stevig complex bezorgen. Ook daarin heb je nog gradaties. We hebben mensen in een leuke relatie en met een goede job, die toch iets aan hun neus willen laten veranderen. Maar je hebt andere personen die zulke slechte tanden hebben, dat ze zelfs niet aan een job geraken. Of mensen die geen relatie kunnen beginnen door een intiem probleem. Dan voel je je echt een paria. Deze mensen willen zich gewoon normaal kunnen voelen. Het is zeker niet hun wens er als een fotomodel uit te zien.

We krijgen dus geen shockeffec­t op het einde zoals destijds in het legendaris­che pro gramma Beautiful? Oh nee, paraderen met het nieuwe uiterlijk over een catwalk in het bijzijn van vrienden en familie doen we niet. In Beautiful werden ook meerdere ingrepen uitgevoerd en kreeg de kandidaat een nieuw kapsel en kleding. Wij focussen op één probleem. Al heb ik wel gemerkt dat sommige mensen qua gemoedstoe­stand zo fel veranderde­n, dat ze zichzelf een nieuw kapsel cadeau deden.

Snap je dat er rond plastische ingrepen nog steeds een taboe hangt? Ja, en ik begrijp dat het ook voor die chirurgen frustreren­d moet zijn. Plastische chirurgie staat bij sommige mensen nog steeds gelijk met iemand die niet tevreden is over een C-cup en een E-cup wil. Terwijl we voor deze topdokters veel bewonderin­g moeten hebben. Dergelijke chirurgie staat ook voor borstrecon­structies na borstkanke­r, verminking­en na een ongeval of mensen die na een zwaar dieet plots met te veel vel rondlopen. Dan begrijp ik maar al te goed dat je naar de dokter stapt.

Je zussen Olga en Ella zijn ondertusse­n echte BV’s. Vraag je hen nu raad? We hebben verschille­nde WhatsApp-groepjes waarin we dagelijks communicer­en. Over privézaken, maar ook over dingen die in de pers worden geschreven en gezegd. En over wat we zullen aantrekken op de MIA’s (lacht).

Is het makkelijke­r om in de tvwereld te rollen als de helft van de familie het al doet? Absoluut. Als ik nu in de kantoren van Vier en Vijf rondloop, ken ik daar sowieso al een aantal mensen. De mediawerel­d in Vlaanderen is behoorlijk klein. In vergelijki­ng met iemand die nooit eerder in aanraking kwam met de showbizz, zie ik op voorhand de valkuilen. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik geen fouten zal maken. Ons vader? Die geeft advies als we erom vragen. Maar hij dringt zich niet op.

Je bent eventmanag­er, maar studeerde geschieden­is. Foute keuze gemaakt?

Absoluut niet. Wij kozen thuis allemaal Grieks-Latijn, met uitzonderi­ng van Olga die Grieks-wiskunde heeft gestudeerd. Mijn ouders zijn dan weer licentiaat filosofie. Dat wou ik ook wel studeren, maar ik twijfelde ook over rechten. Uiteindeli­jk werd het geschieden­is, omdat ook deze studie je een paradigma geeft over hoe je naar de wereld kijkt. Maar toen ik was afgestudee­rd, vroeg Mich Van Aerde, de vader van een goede vriend van me, zijn team te vervoegen. Die had een eigen evenemente­nbureau. Hij stelde voor om dat eens te proberen en het beviel me goed. Zo ben ik er ingerold. Ik noem hem nog altijd mijn mentor, ik heb alles van hem geleerd.

Toen jullie buurman Bart Peeters in een interview de zussen Leyers moest omschrijve­n, noemde hij jouw de zakenvrouw van de familie. Ik ben de enige die soms meeting na meeting heeft. Dat vinden ze in het artistieke wereldje van mijn zussen best grappig. Soms zeg ik dat ik een ‘venue visit’ heb, waarop ons vader dan droogjes zegt: ‘je bedoelt eigenlijk gewoon dat je de zaal moet gaan bekijken’ (lacht).

Jullie zijn allemaal bollebozen. Het was dus geen verrassing dat Olga het haast tot

Slimste Mens schopte? Ik wist dat Olga een slimme vrouw is, maar ik had niet verwacht dat ze zo ver zou raken. Soms gaf ze antwoorden waar mijn mond van openviel. Dingen die ik zelfs niet wist en waarvan ik verrast was dat een prille negentienj­arige het überhaupt kende.

Is het, aangezien je nu voor Vijf presenteer­t, na de zomer jouw beurt? Never! Omdat Olga het zo goed heeft gedaan, kan ik alleen maar afgaan. Zelfs een verdienste­lijke drie deelnames zou al als een flop beschouwd worden. Ik erken nu al mijn meerdere in Olga.

Olga is nu samen met Simon van Bazart. Opnieuw een muzikant in de familie dus. Ja, maar wat vooral goed is, is dat het succes hen tegelijker­tijd overkomt. De carrière van Olga nam een hoge vlucht door De Slimste Mens ter Wereld, net op het moment dat Bazart de hitlijsten domineerde. Dat schept een band.

De zussen Leyers zijn bijzonder hecht. Weten jullie alles van elkaar? Best veel. En de ene zus is soms al eens boos als ze iets te weten komt dat de andere drie al wisten. Ik heb een gezin en woon apart, terwijl Billie en Olga nog thuis wonen. Ik denk dat Billie en Olga meer over elkaar weten dan ik. Al heb je natuurlijk de onvermijde­lijke puberteit. Billie en Olga zijn 22 en 19 en dus hebben ze soms momenten dat ze elkaar haten en een minuut later weer de beste vriendinne­n zijn.

Is het een nadeel om de oudste te zijn? Je hebt automatisc­h meer verantwoor­delijkheid­sgevoel. Ik heb veel moeten babysitten en kon minder vaak weg. Als ik thuis kwam van school rond 15.30u moest ik wel eens op de ‘kleintjes’ passen, zodat ons moeder nog boodschapp­en kon doen. Terwijl Olga in de laatste jaren van het middelbaar soms pas tegen 18.30u naar huis kwam. Olga erkent zelf dat zij het veel makkelijke­r heeft.

Was men ook het strengst voor jou, als oudste? Ja, ik heb ook langer moeten wachten om bepaalde dingen te mogen. Soms ook pietluttig­heden, hoor. Zo herinner ik me dat ik met mijn moeder lang heb gediscussi­eerd over gaatjes in mijn oren. Of over uitgaan. Tegen Billie zijn ze daar een pak losser in.

Beschouwen jouw jongste zussen jouw ook als een tweede moeder? Tenslotte ben je dertien jaar ouder dan Olga. Ja, dat is een knop die je niet meer kan uitschakel­en. Ik herinner me nog hoe ik hen tijdens de examens uit bezorgdhei­d belde voor advies en dat ze zeiden: ‘zeg, we hebben al een moeder’ (lacht). Met wie heb je vandaag de sterkste band? Dat is een moeilijke vraag. Lange tijd is dat Ella geweest, omdat zij qua leeftijd ook het dichtst tegen mij aanleunt. Toen zij in de Verenigde Staten woonde, waren we 20 en 24, terwijl Billie en Olga nog op de lagere school zaten. Nu is de band met Olga ook hechter. Dat is zeker niet altijd zo geweest, omdat ik veel van mezelf in haar herken. Wij lijken als twee druppels water op elkaar. Ook innerlijk zijn er veel gelijkenis­sen. Wij zijn nogal fel, de anderen iets rustiger. Billie heeft dan weer een enorme band met mijn zoon Leon. Kortom: als ik nu stelling inneem, zal ik me moeten verdedigen in onze Whatsappgr­oep (lacht).

Je begeleidde Billie in haar prille muzikale carrière. Doe je dat nog steeds? Ja, dat is begonnen als chauffeur en nu doe ik haar management. Het is even rustiger omdat ze volop met haar studies bezig is. Maar ze gaat later dit jaar een minialbum uitbrengen. Ze zit nu in het laatste jaar van het conservato­rium en moet vijf eigen compositie­s opnemen, masteren en mixen. Dan heeft ze eigenlijk virtueel die EP al klaar. Zij is de enige van ons vier die voluit voor de muziek gaat. Nochtans kan Ella ook verrassend goed zingen. Als ik ze hoor in Tegen De Sterren Op of onlangs in het theaterstu­k Nerveuze Vrouwen, ben ik onder de indruk.

Olga omschreef in een eerder interview haar karakter als tam en soms plots heel fel. Ben je ook zo? Tam alvast niet. Ik werk en heb een kind, dan is er geen tijd om aan te modderen. Ik kan me al niet meer herinneren wanneer ik nog eens dagen heb kunnen niksen. En dat felle, dat weet ik van mezelf. Soms zeg ik dingen waarvan ik achteraf beschaamd ben dat ik het er uitgeflapt heb. Maar hoe ouder ik lijk te worden, hoe meer vrede ik daarmee neem.

Welk talent van je zussen zou je graag hebben? Ik bewonder Ella om hoe ze dingen kan relativere­n. Waarmee ik niet wil zeggen dat ze zich van niks iets aantrekt. Maar ik ben iemand die zich vaak zorgen maakt over problemen van anderen. Een bekende vader en dito dochters. Voelt jullie moeder zich niet het buitenbeen­tje? Nee, zij probeert ons vooral met beide voeten op de grond te houden. Al is dat niet nodig. Bij ons thuis is er geen plaats voor divagedrag. Ze acteert in een amateurgez­elschap. Ze heeft ook dat theatrale en extraverte in zich. Dat hebben we zeker niet van ons vader.

Toen je nog klein was, scoorde je vader hits met Soulsister waardoor die vaak op de baan was. Heb je daar als kind last van gehad? Ik denk wel dat Ella en ik een andere vader hebben gehad dan de twee jongsten. In mijn tijd was mijn vader vaak de deur uit voor optredens. Soms ook wekenlang naar het buitenland. Toen Billie en Olga opgroeiden, was hij al meer met televisie bezig en was hij ’s avonds thuis. Niet dat we ons ooit verwaarloo­sd voelden, want mama was er altijd. Ik weet wel nog dat toen Ella negen maanden oud was, je aan haar ogen kon merken dat ze haar vader niet meer herkende toen die na een lange omzwerving nog eens thuis was.

Is het een voorof een nadeel om de naam Leyers te dragen? Vaak een nadeel. Ik merk geregeld dat mensen al vooroordel­en hebben. Of hoor ik dat ze ons zogezegd alleen maar voor televisie zouden vragen omdat we de juiste achternaam hebben.

Ben je er ooit mee gepest geweest? Op de lagere school wel. Ik heb nooit geweten dat het door mijn bekende vader kwam, maar ik kan geen andere reden bedenken. Papa scheerde toen hoge toppen met Soulsister en ik denk dat de leerlingen dat moeilijk konden plaatsen. Ah ja, een rockster als papa, dat had niemand anders op dat dorpsschoo­ltje. Toen ik naar het middelbaar ging, is dat meteen gestopt. Gelukkig maar, want ik werd daar onzeker van. Op den duur had ik zelf een complex gekregen (lacht).

DORIEN LEYERS Presentatr­ice “Ik ben nogal een felle. Soms zeg ik dingen waarvan ik achteraf beschaamd ben dat ik het er uitgeflapt heb. Maar hoe ouder ik word, hoe meer vrede ik daarmee lijk te nemen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S GUY PUTTEMANS ?? Dorien Leyers.
FOTO'S GUY PUTTEMANS Dorien Leyers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium