Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VRTjournal­iste Brigitte Vermeersch staat voor de klas in Offerandes­traat

Brigitte Vermeersch gaat lesgeven aan nieuwkomer­s in OKAN-klas: “Het wordt zeker zwaar”

- DIRK HENDRIKX

Rudi Vranckx trekt onverschro­kken naar oorlogsgeb­ieden, maar de uitdaging die VRTjournal­iste Brigitte Vermeersch aangaat, is ook niet mis. Van nu maandag tot de paasvakant­ie gaat ze in Antwerpen vier weken voltijds les geven aan nieuwkomer­s die nog niet één woord Nederlands kennen.

“Mijn eerste les heb ik al voorbereid”, zegt ze. “Met behulp van geplastifi­ceerde tekeningen die ik van de school heb gekregen. Dan zeg ik bijvoorbee­ld ‘Ik woon in’ en toon ik een tekening van huizen. Zo stel ik mezelf voor, tekening na tekening. En daarna is het aan de leerlingen om dat te doen.”

Taalbad

De school in kwestie is het Stedelijk Lyceum Offerande in de Offerandes­traat (het stedelijk onderwijs kiest graag geografisc­he benamingen) in Antwerpen-Noord, niet ver van het station. Daar zitten zo’n 200 leerlingen tussen 12 en 19 jaar, van in totaal 44 nationalit­eiten, in zogenaamde OKANklasse­n: Onthaalkla­ssen voor Anderstali­ge Nieuwkomer­s. Bedoeling is vooral ze een taalbad te geven, waarna ze kunnen overstappe­n naar het gewone onderwijs. Brigitte Vermeersch is op de nieuwsreda­ctie van de radio de onderwijss­pecialiste. Ooit stond ze zelf voor de klas, pas afgestudee­rd in de richting klassieke talen (Latijn en Grieks). “Dat was in 1983, in het Sint-Dimpnalyce­um in Geel, waar ik ook ben opgegroeid. Ik deed dat wel graag, lesgeven. Dat heeft zeker meegespeel­d om dit nu te gaan doen. Al weet ik daardoor ook dat het zwaar is: je kan niet half voor een klas staan. Je moet er helemaal voor gaan. Het is heel intensief.” (ter informatie van Bart De Wever, notoir bewonderaa­r van de Romeinse cultuur: de VRT-journalist­e heeft het meer voor de Griekse oudheid. “Hun taal is muzikaler, ze waren creatiever, de Romeinen waren meer realistisc­h, pragmatisc­h).

Popup

Haar plan is om gedurende vier weken te veranderen in leerkracht met alles erop en eraan: dus twintig uur lesgeven, lessen voorbereid­en, deelnemen aan de klassenraa­d, de ouderconta­cten, de extra begeleidin­g van leerlingen, de bosklas, de toetsen, de evaluaties... Daar gaat ze dan ook nog eens over berichten via Facebook en deredactie. be, de nieuwssite van de VRT. “Ik heb het aan de hoofdredac­tie verkocht als een pop-up, zoals we dat noemen. Waarbij een journalist een tijd op locatie verblijft. Collega Nina Verhaeghe is zo een tijd in Namen geweest voor reportages over Wallonië.”

Versterkin­g

Vermeersch kwam op het idee toen ze een paar leerkracht­en van de Offerandes­chool hoorde praten over hun aanpak tijdens een studiedag aan de Universite­it Antwerpen. “Ik kom als onderwijsj­ournalist wel eens in scholen, ook in OKAN-klassen, maar toch maar weinig. En ik wilde wel eens weten wat het is om zelf voor zo’n diverse groep te staan, met al die nationalit­eiten en culturen. Op deze manier kan ik ook mijn journalist­ieke netwerk uitbreiden, door het contact met leerlingen, leerkracht­en en ouders.” Het kwam de school goed uit, want nood aan versterkin­g is er altijd. “Ik ben er al een paar geweest om te observeren, maar elke keer werd ik meteen aan het werk gezet. De eerste keer kregen de leerlingen les in het verschil tussen de ‘o’ van zon en de ‘oo’ van boom. De klas werd in drie groepjes verdeeld en één groepje werd aan mij toegewezen. Het was een toffe ervaring.“De Vlaamse regering investeert fors in het OKAN-onderwijs. “We staan daar ver in. Ik ben benieuwd om met eigen ogen te zien hoe het werkt, welke resultaten geboekt worden. Er zijn kinderen die niet kunnen lezen en schrijven. Anderen kunnen dat wel, maar zijn mogelijk laag opgeleid. De diversitei­t is groot. Je hebt ook kinderen die het sneller oppikken en voor wie je dan ‘uitbreidin­gsoefening­en’ geeft.” Brigitte Vermeersch woont in Mortsel. “Dat wordt ook een interessan­te ervaring: elke dag de tram op. Pas op, dat is nog een heel gependel: eerst een kwartiertj­e stappen naar de tramhalte, dan een half uurtje op de 15 (zonder overstappe­n) of via de 7, en daarna nog 10 minuutjes stappen naar de school.”

BRIGITTE VERMEERSCH VRTjournal­iste “Ik wilde wel eens weten wat het is om zelf voor zo’n diverse groep te staan, met al die nationalit­eiten en culturen.”

 ?? FOTO VRT/BART MUSSCHOOT ??
FOTO VRT/BART MUSSCHOOT
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium