Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dochter ziek? Dan haal ik het einde van de maand niet”

Studeren, werken en mama zijn, het is geen makkelijke combinatie voor Céline Van Bogaert (17). “Toch hou ik vol, eens ik mijn diploma heb en fulltime kan werken als kok, kan het alleen maar beter gaan”, zegt ze hoopvol.

- FOTO DIRK KERSTENS

Moeder worden betekende offers brengen voor Céline. “Maar ik zou mijn kleine meisje voor geen geld ter wereld willen missen. Ik studeer halftijds en werk halftijds in een brugprojec­t. Nog twee jaar en ik heb mijn diploma als kok. Dan kan ik hopelijk een fulltime job vinden. Dat zou echt een verschil voor mij kunnen maken, want nu slaag ik er als alleenstaa­nde moeder vaak niet in om het einde van de maand te halen. Of luistert het heel nauw. Geld opzijzette­n lukt niet.”

Vlees te duur

Terwijl haar leeftijdge­noten geld uitgeven aan uitgaan en vakanties, draait Céline elke cent om.

“Als het koud is ergens een koffietje drinken, zit er niet in met mijn huidi- ge inkomen. Laat staan naar de cinema gaan of een frietje eten. Zelfs vlees eten gebeurt niet zo vaak, dat is aan de dure kant”, zegt Céline Van Bogaert. Met om en bij de 1.000 euro per maand moet Céline haar boontjes doppen. “Gelukkig kan ik een sociale woning huren en krijg ik hulp van mijn mama, maar die heeft het ook niet heel breed. Aan pampers en andere basiszaken ben ik vaak al 100 euro per week kwijt. Als we dan een paar keer naar de dokter moeten omdat mijn dochter ziek is, ja, dan haal ik het einde van de maand niet.” Nieuwe kleren kopen doet Céline niet. “Ik zoek alles tweedehand­s. Een broek mag niet meer dan 6 euro kosten. Mijn dochtertje groeit als kool, zij heeft ook voortduren­d grotere kleren nodig. Gelukkig kan ik bij Moeders voor Moeders terecht, voor eten en twee keer per jaar voor een pakket met kleding. Maar makkelijk is het niet. Ik hou vol, omdat ik hoop dat het over een paar jaar beter zal gaan: na regen komt zonneschij­n, nee?”

CÉLINE VAN BOGAERT

Alleenstaa­nde mama

“Alle kleren zoek ik tweedehand­s. Een broek mag niet meer dan 6 euro kosten.”

 ??  ?? Céline Van Bogaert kan voor eten bij Moeders voor Moeders terecht.
Céline Van Bogaert kan voor eten bij Moeders voor Moeders terecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium