Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een kind opvoeden is ook een job”

Tijdens haar zwangersch­ap liep de relatie van Inke Hutse (37) stuk. “Sindsdien is het als alleenstaa­nde werkende mama een strijd, elke dag weer.”

-

INKE HUTSE

Alleenstaa­nde mama

“Dat er geen yoghurt meer is op het einde van de maand, vindt mijn zoon vervelend. Maar zo leert hij al jong de waarde van geld, denk ik dan maar.”

Haar zoon gaat vandaag naar het eerste leerjaar. “Hij leert schrijven en vertelt graag verhalen, net als zijn mama”, lacht Inke. Op haar blog Inkelspiel­chen geeft ze af en toe een inkijk in haar leven en strijd als single werkende mama. En beschrijft ze hoe er niks overblijft aan het einde van de maand, als alle rekeningen zijn betaald. “Ik heb met een sociale lening een huis kunnen kopen, maar veel mag er niet misgaan. Als de vaatwasser, die ik van een vriendin had gekregen, kapotgaat, kan ik daar geen reparateur voor betalen. Dat betekent op Facebook een SOS posten. En via Google en YouTube – en met een vriendin aan je zij – het bedienings­paneel openvijzen en prutsen tot je de machine weer aan de praat krijgt.”

Creatief zijn is een must als alleenstaa­nde mama. “Ik zou liever mijn creativite­it vooral in mijn werk leggen, niet in mijn vaatwasser”, zegt Inke. “Communicat­ie, schrijven, dat is mijn passie. En ook mijn werk: ik ben deeltijds zelfstandi­ge, deeltijds werkte ik als stafmedewe­rkster communicat­ie in de sociale economiese­ctor. Ik ben nu dringend op zoek naar een nieuwe deeltijdse baan.”

Rekening met 7,92 euro

Kan voltijds vast werk geen oplossing zijn? “Ik heb een voltijdse baan in de sociale sector gehad: ook toen stond het water aan mijn lippen. Moest ik de laatste week van de maand met 7,92 euro op mijn bankrekeni­ng overbrugge­n. En was ik helemaal op als ik thuiskwam. Deeltijds als zelfstandi­ge werken geeft me meer flexibilit­eit in hoe ik mijn tijd indeel om er voor mijn zoon te zijn als hij me nodig heeft. Een kind opvoeden is ook een job. Dat er geen yoghurt meer is op het einde van de maand, dat vindt hij vervelend. Maar zo leert hij al jong de waarde van geld, denk ik dan maar.” Als Inke het politiek voor het zeggen had, voerde ze het basisinkom­en in. “Zodat alleenstaa­nden die fulltime werken met hun inkomen het verschil kunnen maken. Nu gaat alles op aan basisbehoe­ften.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium