Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Clubiconen Svilar, Goots en Czerniatyn­ski beoordelen ‘hun’ Antwerp

Clubiconen Ratko Svilar, Alex Czerniatyn­ski en Patrick Goots blikken vooruit op belangrijk­ste duels van Antwerp in recente geschieden­is

- GERT GYSEN

Antwerp strijdt vanaf zondag met Roeselare in een dubbele confrontat­ie om promotie naar eerste klasse. Op de vooravond van de belangrijk­ste twee wedstrijde­n in de recente geschieden­is van de Great Old bracht uw krant clubiconen Ratko Svilar (66), Alex Czerniatyn­ski (56) en Patrick Goots (50) samen.

Blij dat Antwerp alsnog in de promotiefi­nale is geraakt? Alex Czerniatyn­ski: “Het was fantastisc­h, maar we moeten eerlijk zijn: met dié ploeg had er eigenlijk geen finale meer mogen zijn. Antwerp had beide periodetit­els moeten winnen.”

Patrick Goots: “Als je alle kernen naast elkaar legt, is het een schande dat wij nu nog die finale moeten spelen. Als je ziet wat deze groep kost... Er is maar één conclusie: Vanderbies­t en Bico hebben het heel slecht gedaan, waardoor de eerste periodetit­el verloren ging. De Decker doet het ongeloofli­jk goed, maar met het materiaal dat Antwerp heeft, kan het niet dat je nog niet zeker bent van promotie.”

Czerniatyn­ski: “Ongeloofli­jk wat voor een ploeg Antwerp heeft. De laatste weken waren ze echt goed, en dan was Vleminckx nog geblesseer­d, zat Colpaert niet in de kern, Biset op de bank,... Luxeproble­men, hé. Er zijn ploegen in eerste klasse die jaloers zijn op de kern van Antwerp.” Goots: “Je moet het De Decker nageven dat hij gedurfde keuzes maakte. De eerste match na Nieuwjaar was Colpaert out en Biset geschorst. Hij zette Duplus en Koné centraal achteraan en nadien hebben Colpaert en Biset nooit meer gespeeld. De kapitein en de vicekapite­in! En ook N’Diaye ( ex-Zulte Waregem, red.) zit op de bank. Dan heb je een heel getalentee­rde kern.”

Zou het typisch Antwerp zijn om in zo’n woelig seizoen met trainerswi­ssels en de opmerkelij­ke doortocht van Bico toch te promoveren? Goots: “Toen De Decker overnam, heb ik gezegd: als die gast - met nul komma nul ervaring als trainer - er nog in slaagt om Antwerp terug te brengen naar eerste, dan moeten ze de Bosuil omdopen tot het ‘Wim De Decker-stadion’. Hij is nooit trainer geweest en nam de groep over in het midden. Dan promoveren zou een straffe toer zijn. Sinds Decuyper hier is, heeft geen enkele trainer een groep kunnen smeden van die verzamelin­g dure spelers. De Decker heeft er wel een ploeg van gemaakt. Maar het zou inderdaad typisch Antwerp zijn om in zo’n seizoen te promoveren.”

Czerniatyn­ski: “Is het seizoen dan zoveel woeliger geweest dan anders ( lacht)? Ik ken Antwerp al van in 1981 en noem me één seizoen sindsdien dat er geen problemen zijn geweest?” Ratko Svilar: “In 1980 was het rustig ( lacht luid).” Czerniatyn­ski: “Haha, de problemen zijn begonnen sinds Czernia is gekomen ( lacht). Nee, maar het is toch zo? Op de Bosuil moet je je pas zorgen maken als het een heel jaar rustig blijft ( lacht).” Svilar: “Maar in die periode met Bico was het hier toch even een circus, hé? De Decker was op dat moment de beste keuze. Hij kende de club en de spelers. Hij was de juiste man op het juiste moment. Het was een risico om hem trainer te maken. Maar hij heeft de resultaten aan zijn kant.”

Czerniatyn­ski: “In zo’n korte tijd zulke resultaten boeken vind ik straf. Ik heb zelf ook vaak een ploeg in het midden van het seizoen overgenome­n en dan heb je toch altijd drie à vier weken nodig om je stempel te drukken en de spelers te leren kennen. De Decker durfde bepaalde jongens op de bank te zetten, koos een ander systeem en heeft Owusu als spits belangrijk gemaakt terwijl niemand nog echt in hem geloofde. Ik ken nog een trainer die zonder ervaring is begonnen en meteen succesvol was met Luik: Eric Gerets. Soms kan het rap gaan.” Haalt Antwerp het? Goots: “Je ziet vaak in competitie­s dat de ploeg die de eerste periodetit­el wint, niet promoveert. Antwerp heeft vorig weekend een boost gekregen door die onwaarschi­jnlijke ontknoping in de slotminuut. Ik geef Antwerp 65% kans.”

Czerniatyn­ski: “Roeselare heeft het moeilijk gehad in die tweede periode. Maar het probleem is dat Antwerp zo moeizaam scoort. Als het zondag scoort aan 65%, kan het met 2-0 of 3-0 naar de terugmatch en ben je op je gemak. Als Antwerp speelt zoals de laatste weken én scoort, is het misschien na dit weekend al gebakken.”

Svilar: “Antwerp heeft het vertrouwen, het mentale voordeel. Het heeft in de tweede periode slechts één keer verloren, terwijl Roeselare in de laatste tien matchen amper heeft gewonnen. Maar veel zal afhangen van de eerste wedstrijd. 0-0 is goed, 1-0 is goed. Maar Antwerp mag thuis vooral geen doelpunt tegen krijgen.”

Vorig jaar was Antwerp er ook al b heel dicht bij, maar liep het mis in de laatste match tegen Eupen. Wat is het verschil met dit jaar? Goots: “Vorig jaar was de meest unieke kans die ze ooit gekregen hebben. Ik hoor dat Gevaert de druk niet aankon en die stress overzette op zijn groep. Er zijn ook geruchten dat niet iedereen wilde promoveren. Maar wat is daar allemaal van waar? Het verschil is dat er nu echt wel een ploeg staat die aan elkaar hangt.”

Czerniatyn­ski: “Door die fantastisc­he

Czerniatyn­ski, Goots en Svilar voor de ingang van ‘hun’ Bosuil. “Antwerp mag thuis tegen Roeselare vooral geen doelpunt tegen krijgen.” FOTO MAARTEN DE BOUW

ontknoping in de match van zondag is de euforie groot. Ik heb een vriend van 63 jaar die al heel zijn leven voor Antwerp supportert. Hij is normaal heel realistisc­h, maar na zondag zei hij me: ‘ik heb gebleit als een klein kind, zoals in de finale op Wembley’.”

Svilar: “Ik hoor veel jonge fans die de grote dagen niet hebben meegemaakt nu zeggen: die penalty van Hairemans is het beste moment dat we ooit op de Bosuil hebben meegemaakt. Maar je hebt nog niks in handen. Daar moet iedereen zich van bewust zijn. Ik hoop dat al die fans over een dikke week zeggen dat de terugmatch op Roeselare hun mooiste Antwerp-moment ooit was.”

Patrick Decuyper is nu twee jaar b baas op de Bosuil. Welk gevoel hebben jullie sinds zijn komst? b

Goots: “Het gevoel is goed, ook bij de supporters, maar je kan niet ontkennen dat het een drama zou zijn als je er voor het tweede jaar op rij naast grijpt. Met alle investerin­gen die er al zijn gedaan... Decuyper heeft ervoor gezorgd dat er een groep staat van eersteklas­seniveau. Maar hij heeft geld en dan kan je wat meer, hé. Al die spelers komen niet voor niets naar hier. Tuur Dierckx kon bijvoorbee­ld ook naar Standard.”

Czerniatyn­ski: “Decuyper kwam niet alleen met geld, maar ook met een plan. Hij denkt op lange termijn. Hij heef niet alleen op het veld geïnvestee­rd, maar ook ernaast. De tribune is vernieuwd, er zijn nog andere dingen veranderd. Hij durft te investeren. Iedereen weet dat die spelers uit eerste veel geld kosten. Als het nu niet lukt, zou dat pijnlijk zijn, maar Decuyper zal wel nog verder doen.

Baart het jullie zorgen dat nieb mand weet waar het geld vandaan komt?

Svilar: “Maar neen, een speler stelt zich daar geen vragen bij. Zo lang hij maar betaald wordt.”

Goots: “Dat maakt inderdaad niet veel uit, maar als je het stadsbestu­ur aan je kant wil krijgen, zal er toch wat openheid nodig zijn. Ofwel verzwijgt hij het gewoon om iedereen in spanning te houden, dan is hij goed bezig. Ofwel is er iets niet pluis. Er zijn twee opties.”

Svilar: “Ach jongens, weten jullie waar Abramovich van Chelsea zijn geld haalt? Dat maakt toch allemaal niet uit.”

Antwerp is aan zijn dertiende seizoen in tweede klasse bezig. Onwaarschi­jnlijk dat het zo lang duurt om terug te keren, toch? Goots: “Ik ben mee gedegradee­rd.”

Czerniatyn­ski: “Ah, het is jouw schuld ( lacht). Weet je, na een degradatie heb je in het eerste jaar nog een goede ploeg, maar hoe langer het duurt voor je weer promoveert, hoe meer goede spelers er vertrekken.”

Goots: “Na een tijd moesten wij het doen met 25 testers in de voorbereid­ing, in de hoop dat er een witte merel tussen zat.”

Svilar: “Het is nu belangrijk voor Antwerp om eerder dan Beerschot in eerste klasse te geraken. Als enige club uit de stad op het hoogste niveau is het makkelijke­r. Dan krijg je alle steun, alle aandacht en hopelijk snel een nieuw stadion.”

Czerniatyn­ski: “Als ze een nieuw stadion bouwen, moeten ze er toch voor zorgen dat er niet veel verloren gaat van de sfeer die hier hangt. Dan moet er wat mij betreft een kopie van Tribune 2 komen. Die zorgt voor een unieke sfeer. Ik heb dat bij Anderlecht zien veranderen. Daar speelde ik eerst in het oude stadion, waar bij elke goal die fans op de staanplaat­sen naar voor stormden. Nu zijn dat bijna allemaal zitplaatse­n. Heel proper, maar de beleving is toch minder. In de NBA is het ook allemaal heel chic, heb je op je leuning een knopje om cola en een hamburger te bestellen, maar iedereen blijft zitten. Op de Bosuil kom je als speler het veld op en heel die tribune aan de overkant staat recht. Daar krijg je een kick van. Fantastisc­h. Ik zou zoiets niet verloren laten gaan.”

Svilar: “Om echt succesvol te zijn, moet er een modern stadion komen. Dat kan gewoon niet anders. We spelen toch ook niet meer met vierkante palen?”

Goots: “Je kan een nieuw stadion zetten, maar dat moet wel hier blijven. Op de Bosuil. Dit is heilige grond.”

Tot slot: is deze ploeg klaar voor b eerste klasse?

Czerniatyn­ski: “Volgens mij wel. Niet om aan de top te spelen. Maar ik zie toch ploegen in eerste klasse die niet de kwaliteite­n hebben van dit Antwerp.”

Svilar: “Maar Antwerp wil niet naar eerste om daar meteen weer tegen de degradatie te spelen.”

Goots: “Decuyper wil niet op de positie van Beveren spelen en zal zijn portefeuil­le wel opentrekke­n.”

ALEX CZERNIATYN­SKI ‘‘ Op de Bosuil moet je je pas zorgen maken als het een heel jaar rustig blijft.” PATRICK GOOTS “Als je de k ernen van alle ploegen naast elkaar legt, is het eigenlijk een schande dat wij nu nog die finale moeten spelen.” RATKO SVILAR “Belangrijk voor Antwerp om eerder dan Beerschot in eerste te geraken. Dan krijg je alle s teun, aandacht en misschien een nieuw stadion.”

 ??  ?? 180 wedstrijde­n voor Antwerp als spits in 19811982 en tussen 1989 en 1993 ALEX CZERNIATYN­SKI
180 wedstrijde­n voor Antwerp als spits in 19811982 en tussen 1989 en 1993 ALEX CZERNIATYN­SKI
 ??  ?? PATRICK GOOTS 167 wedstrijde­n voor Antwerp als spits tussen 1999 en 2004 291 wedstrijde­n voor Antwerp als doelman tussen 1980 en 1996. Later paar keer trainer RATKO SVILAR
PATRICK GOOTS 167 wedstrijde­n voor Antwerp als spits tussen 1999 en 2004 291 wedstrijde­n voor Antwerp als doelman tussen 1980 en 1996. Later paar keer trainer RATKO SVILAR
 ??  ?? Goots heeft gescoord. FOTO PHOTO NEWS Want die heeft niet zoveel geld geïnvestee­rd om na twee jaar al te vertrekken.”
Goots heeft gescoord. FOTO PHOTO NEWS Want die heeft niet zoveel geld geïnvestee­rd om na twee jaar al te vertrekken.”
 ??  ?? Svilar in Antwerpout­fit. FOTO PHOTO NEWS
Svilar in Antwerpout­fit. FOTO PHOTO NEWS
 ??  ?? Czernia met Lehnhoff. FOTO PHOTO NEWS
Czernia met Lehnhoff. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium