Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We kregen er zelfs bijna slaande ruzie over”

Topper Arsenal Liverpool zorgt voor spanning tussen Club Bruggespel­er Bjorn Engels en vriendin Evangalits­a

- GUILLAUME MAEBE

Toch even de ogen uitgewreve­n toen we het huis van Bjorn Engels verlieten. Dat een profvoetba­ller zo’n diehard fan kan zijn van een voetbalclu­b, akkoord. Maar dat zijn partner even zot is? Ongezien. Bjorn Engels –Arsenalfan – en vriendin Evangalits­a Moens – Liverpools­upporter – vertellen over hun voetballie­fdes, die zaterdag tegenover elkaar staan. Nu ja, vertellen. Noem het maar tegen elkaar opboksen.

Een rake por in de zij. Bjorn Engels zakt lachend in elkaar. “Je mag mij niet uitlachen”, roept Litsa. Aanleiding voor het relletje is een programmab­oekje van een oude missverkie­zing dat we hebben meegebrach­t. Niet om Evangalits­a te confronter­en met haar verleden, wel voor haar antwoord onder de sectie hobby’s: alles met betrekking tot mode, maar ook voetbal interessee­rt mij, vooral de Premier Leagueclub Liverpool FC. Evangalits­a is geboren in Liverpool, maar verhuisde op haar derde met haar ouders naar Zeebrugge. “Ik was nog maar net geboren of ik had al een shirt van Liverpool. En elke nieuwe tenue dat sindsdien uitkwam, heb ik ook. Bijna heel mijn familie heeft ook een tatoeage van Liverpool. Mijn moeder is een van de fanatiekst­e. Als het kon, zou ze altijd gaan kijken, maar door haar werk kan ze er enkel tijdens Europese matchen bij zijn: dinsdag, woensdag of donderdag.”

Engels grijnst. “De laatste jaren is dat dus vooral op donderdag in de Europa League.”

“Beter dat dan er altijd in dezelfde ronde uitgaan”, verwijst Evangalits­a fijntjes naar de zevende keer op rij dat Arsenal straks sneuvelt in de achtste finales van de Champions League. Opboksen, merkt u?

Zo’n avondje Champions League waarbij Arsenal laatst nog 51 onderuit ging tegen Bayern München, hoe beleefden jullie dat? Bjorn: “Met veel enthousias­me, tot ik mij begon te ergeren. Litsa is tijdens die match zelfs weggegaan.” Evangalits­a: “Op zo’n momenten is dat een zot, hé.” Bjorn: “Wat wil je ook? Ik volgde de match op een Duitse zender, dus dat bevooroord­eelde commentaar maakte het nog erger. Maar ik wist op voorhand dat we eruit gingen liggen, hoor. Buiten dat jaar met Monaco krijgen wij altijd een topper tegen ons. Die terugmatch tegen Bayern moet ik ook niet zien, ik ga me toch weer ergeren.”

Hoe reageer je dan als het goed gaat met Arsenal? Evangalits­a: “Dan zit hij hier te springen voor de tv. Ik heb er misschien nog filmpjes van.”

Ben jij even fanatiek bij matchen van Liverpool, Evangalits­a?

Evangalits­a: “Ik ben niet zo uitbundig, nee. Alleen tegen Manchester United durf ik dat wel eens te zijn. Dat is de Hate Game.” Bjorn: “Dan voel je bij haar al een dag op voorhand de stress. Maar Litsa is wel fanatiek, vind ik. Zeker vroeger, toen we samen bij mijn moeder thuis keken. We gingen er zo hard in op dat we er zelfs bijna slaande ruzie van kregen. Tot mijn ma tussenbeid­e kwam en zei: Het is goed geweest, kiekens.” Evangalits­a: “Toen konden we echt niet samen naar een match kijken, maar nu is het al veel beter. Bjorn heeft me zelfs member gemaakt bij Arsenal.” Bjorn: “Gewoon om haar naam te gebruiken. Nu kan ik makkelijke­r aan twee tickets geraken en kan ik eens ne maat meenemen. (grijnst)”

Wat als Bjorn diehard fan van Manchester United was? Evangalits­a: “Oh nee! Arsenal gaat nog, maar onze relatie zou echt niet gewerkt hebben als hij voor Manchester zou supportere­n. Echt niet. Bjorn zou door mijn familie gewoon niet aanvaard worden.” Bjorn: “Liverpool zit bij Litsa gewoon in het bloed.”

En bij jou? Ik kan me moeilijk voorstelle­n dat je als kind omringd werd door fans van Arsenal. Bjorn: “Bij mij is die passie gegroeid door Thierry Henry, best grappig dat hij nu bij de Rode Duivels zit. Hij is altijd mijn idool

Evangalits­a Moens Liverpoolf­an “Mijn ouders hebben al een Liverpoolt­enue gekocht voor ons ongeboren zoontje...” Bjorn Engels Arsenalfan “... Maar zijn peter wordt wel een Arsenalfan.”

geweest. Ik was toen nog zelf spits bij de jeugd en hoe hij speelde, vond ik fenomenaal.”

Ga je vaak kijken naar Arsenal? Bjorn: “Ik ben dit seizoen nog niet zo veel geweest. Maar toen ik vijftien maanden buiten strijd was door mijn knieblessu­re, kon ik makkelijke­r een extra dagje vrij krijgen van Club Brugge. Toen heb ik toch zo’n tien tot vijftien matchen gezien.”

Vijftien?! Bjorn: “Vooral uitwedstri­jden, omdat je daar vaak makkelijke­r binnen raakt. Ik sta sinds mijn twintigste al op de wachtlijst voor een abonnement en als ik geluk heb zal ik er rond mijn 35e eentje hebben. Gelukkig kan ik vaak mee met de Flemish Gooners, een Belgische fanclub van Arsenal. Het is echt een leuke bende. Een van de leden van de Flemish Gooners wordt zelfs de peter van ons zoontje dat dit jaar geboren wordt.” Evangalits­a: “Hij heeft wel al een paar keer met mij gelachen, maar hij valt wel mee. En van mijn ouders heeft ons kindje al een Liverpoolo­utfit voor baby’s gekregen.” Bjorn: “We gaan hem niet pushen om voor een bepaald team te supportere­n. Het mag gewoon geen Manchester Unitedfan worden.” (lacht)

Wanneer komt jouw transfer naar Engeland er eigenlijk aan, Bjorn?

Bjorn: “Litsa haar familie in Engeland leest soms dat er interesse van Engelse ploegen is en dan zitten ze heel de tijd te zeggen: Niet United, niet United, niet United. Ze lachen er wel mee, maar ik denk wel dat ze het menen.”

Evangalits­a: “Als je die kans zou krijgen, zouden ze dat wel begrijpen, hoor.”

Een transfer naar Liverpool zou natuurlijk leuker zijn. Evangalits­a: “Mijn mama heeft altijd gezegd: Liever niet. Als hij iets fout zou doen, zou het ónzé schuld zijn.” Bjorn: “En dan zou ze haar ogen uitbleiten.”

Maar hoe concreet is een transfer naar Engeland nu al geworden? Bjorn: “Afgelopen winter waren een paar clubs concreet. Ik heb wel een goed gevoel bij de hele zaak, maar ik wil eerst voor een mooi afscheid bij Club Brugge zorgen.”

Die club wordt je nieuwe bestemming?

Bjorn: “Neen, het zou niet respectvol zijn om nu al te onderhande­len. Er zijn afspraken gemaakt met Club Brugge en ik weet wat die ene club graag wil bereiken. Maar er is nog lang niets rond.”

Het is toch niet Arsenal? Bjorn: “Ik ga niets zeggen over die club, hoor. Bij de Rode Duivels heb ik Thomas Vermaelen wel eens gevraagd hoe het er bij Arsenal aan toegaat, maar dat was gewoon uit interesse. Ik bereid me graag voor op zo’n zaken.” Evangalits­a: “Zelfs ik heb nog niets verklapt. (lacht)”

 ??  ??
 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Bjorn is Arsenalfan, Evangalits­a Liverpools­upporter. Dat botst soms.
FOTO SIMON MOUTON Bjorn is Arsenalfan, Evangalits­a Liverpools­upporter. Dat botst soms.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium