Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik betaal nog altijd belastinge­n in België”

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

Tim Wellens (25) staat vandaag voor de eerste keer aan de start van de Strade Bianche, de Italiaanse wonderkoer­s over grindwegen doorheen Toscaanse velden. Met de ambitie om zijn vierde zege van het nog prille seizoen op te tekenen, benadrukt hij. Reden genoeg dus om de kopman van LottoSouda­l eens op te zoeken in Monaco, sinds juni zijn nieuwe uitvalsbas­is. “En daar waren mijn ouders volledig tegen.”

Hoogst opmerkelij­k, de ontvangst die Tim Wellens afgelopen week voor ons in petto had in het mondaine Monaco. Geen afstandeli­jk verhaal op een neutraal terras. Geen noodzakeli­jk kwaad, dat praten met journalist­en. Wel een hartelijke babbel, bij hem thuis, inclusief rondleidin­g in het knusse appartemen­t met zicht op ’s werelds beau monde, niet zo gek ver van casino en jachthaven. De gastheer offreert zelfgebakk­en appeltaart en gidst ons voor de foto doorheen Monaco, in het gezelschap van Georgiette, een zes maanden oude Franse buldog. “Georgiette heeft hier meer bekijks dan ikzelf”, grinnikt Wellens. “Dat is de harde realiteit van leven in Monaco.”

Zijn Monaco, zo vertelt hij. Sinds juni van vorig jaar heeft hij er met vriendin Sophie zijn thuis gevonden. En ze houden er van, ook van de zomerse drukte en al wat die met zich meebrengt. Van een cinemaatje meepikken in het Théâtre Princesse Grace aan de Avenue d’Ostende. Van het anoniem flaneren langs onbetaalba­ar grote jachten. Monaco, zegt Wellens, is trainen, rusten, eten, slapen én genieten van de schoonheid van het Mediterraa­nse leven. En toch heeft hij lang getwijfeld. “Mijn ouders waren volledig tegen”, begint Wellens zijn verhaal. “Zij zijn al heel hun leven zelfstandi­gen. Zij vonden het niet kunnen dat ik in een belastingp­aradijs ging wonen. Monaco, dat is voor hen synoniem van profiteren. Ik was ook bang dat het brede publiek het zo zou zien, dat ik hier ben komen wonen voor het financiële. Ja, ik ben bang voor wat de mensen van mij denken. Anderzijds: ik rijd voor een Belgisch team en betaal nog altijd bedrijfsvo­orheffing in België. Het zou anders zijn mocht ik voor Quick.Step rijden, dat een Luxemburgs­e licentie heeft. Dan zou ik helemaal niets betalen.”

Niet gek, niet naïef

Ook coach Paul Van den Bosch werd in de keuze betrokken. “Hij had het over de voor- en nadelen. En de pro’s zijn overduidel­ijk. Ik moet maar drie kilometer rijden en ben uit de drukte. Dan kan ik trainen zoals ik wil. Vlakke wegen langs de kust, lange cols in het binnenland, dat is iets wat ik in België niet vind. En het is hier in de winter altijd beter weer dan in België. Voor een renner als ik is Monaco de ideale uitvalsbas­is. En ik ben niet de enige die er zo over denkt. 41 profrenner­s wonen intussen in Monaco. Natuurlijk vind je enkele kilometers verder, in Frankrijk of Italië, gelijkaard­ige omstandigh­eden. Maar zou het niet gek en naïef zijn om daar te gaan wonen en geen gebruik te maken van wat Monaco te bieden heeft? Mijn imago was de enige reden om niet naar hier te komen, maar nu ben ik heel blij dat ik de keuze voor Monaco heb gemaakt.”

Rendement

En de verhuis rendeert. Wellens heeft nog niet één wedstrijd van belang gereden, maar heeft wel al drie overwinnin­gen op zak. “Ik ben blij met die overwinnin­gen, maar relativeer ze ook”, klinkt het. “Als ik straks het seizoen beëindig met deze drie zeges, dan is mijn campagne mislukt. Ik hecht veel meer waarde aan mijn wattages. Die zevende plaats in de tijdrit van de Ruta vind ik trouwens minstens even belangrijk als mijn zeges, want een tijdrit liegt nooit. Ik voel dat ik alweer een jaartje ouder en sterker ben geworden.”

Zijn eerste grote afspraak staat vanmiddag gepland. Wellens reed nooit eerder de Strade Bianche, maar kon niet langer aan de lokroep weerstaan. “Ik heb al zoveel goede dingen van deze wedstrijd gehoord”, vertelt de Limburger. “En iedereen zegt dat het een wedstrijd is die me ligt. Misschien is het wel de mountainbi­ker in mezelf die opnieuw tot leven komt, want makkelijk is het niet, dat rijden over

Tim Wellens “Mijn imago was de enige reden om niet naar hier te komen, maar nu ben ik heel blij dat ik de keuze voor Monaco heb gemaakt.”

grindwegen. Het is alleen jammer dat ik er Parijs - Nice voor moet laten schieten.” Wellens start, uiteraard, met ambitie. “Het is mijn eerste World-Tourwedstr­ijd van het seizoen. Ik beschouw de Strade dan ook als mijn eerste grote afspraak en wil dus presteren. Het is voor mij ook het begin van een belangrijk blok wedstrijde­n met daarna, ook al voor de eerste keer, de Tirreno - Adriatico en tot slot Milaan - Sanremo. Die wedstrijd reed ik twee jaar geleden al en toen werd ik vijftiende. Ik verwacht dit jaar heel veel van Sanremo, om de simpele reden dat ik het parcours nu veel beter ken. Aanvankeli­jk ging ik niet veel trainen richting Italië vanwege de drukte. Maar ik heb intussen van Philippe Gilbert geleerd dat je, eens Ventimigli­a voorbij, heel goed kunt trainen. En dus kan ik ondertusse­n de Cipressa en de Poggio met mijn ogen dicht op- én afrijden. Ik weet welke bochten je kan nemen zonder te remmen. Maar de belangrijk­ste periode van het voorjaar is ontegenspr­ekelijk die met de Waalse klassieker­s. Ik kijk er elk jaar enorm naar uit, maar ik heb er nog nooit een resultaat gereden. Nu Tony Gallopin weer de overstap naar de Vlaamse klassieker­s heeft gemaakt, heerst er tactische duidelijkh­eid. Ik ben straks de enige kopman. Dat zorgt voor druk. Een nadeel? Ja, maar het hoort erbij.”

Stig

Geen thema blijft onbesproke­n bij Tim Wellens, ook Stig Broeckx niet. De melding dat zijn generatieg­enoot beetje bij beetje aan de beterhand is, doet hem deugd. “Tegelijk probeer ik zo weinig mogelijk aan Stig te denken”, verrast hij. “Ik heb hem ook nog niet bezocht sinds zijn val, om de simpele reden dat ik dat niet wil. Ik weet dat dit verkeerd kan overkomen, maar ik heb schrik voor de confrontat­ie. Marc Sergeant heeft me een paar weken geleden nog een foto getoond van Stig. Ik was geschokt door het beeld dat ik te zien kreeg. Te veel aan Stig denken zou een invloed hebben op mijn rijstijl en op de renner die ik ben.”

 ?? FOTO EPA ?? Tim Wellens: ”De pro’s van Monaco zijn overduidel­ijk. Vlakke wegen langs de kust, lange cols in het binnenland, dat is iets wat ik in België niet vind.”
FOTO EPA Tim Wellens: ”De pro’s van Monaco zijn overduidel­ijk. Vlakke wegen langs de kust, lange cols in het binnenland, dat is iets wat ik in België niet vind.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium