Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wattages, apps... Ik ben helemaal bekeerd”

Stijn Devolder op zijn 37ste plots mee met moderne wielrennen

- HUGO COOREVITS

Stijn Devolder (37) is op zijn ‘oude dag’ bekeerd tot het nieuwe wielrennen. Hij heeft niet alleen een nieuwe ploeg, Veranda’s WillemsCre­lan, en een nieuw statuut, kopman, hij is voor het eerst ook helemaal gewonnen voor de getalletje­sleer van nieuwe trainer Kristof De Kegel. “Voor het eerst in mijn leven train ik met een hartslagen wattagemet­er. Ik moest de omslag maken.”

De oerFlandri­en, de moderne Briek Schotte die zijn variërende overslagpo­ls kent en wattages trapt: ik geef toe, het is schrikken van de ommezwaai.

“Het is de allereerst­e keer dat ik bijna dagelijks een trainer aan de lijn heb. Alle voorbije jaren trainde ik op dezelfde manier. Maar door Kristof De Kegel heb ik alles omgegooid. Ik train nu met de computer, met een systeem dat Wahoo heet, vergelijkb­aar met SRM. Via Wahoo rollen mijn trainingsg­egevens bij Kristof binnen. Daarna bespreken we alles. Zijn systeem staat me aan, zelfs al zijn het serieus zware trainingen. Minstens even zwaar als vroeger, maar gerichter. Vroeger deed ik alles op het gevoel. Als ik een tweede keer de Oude Kwaremont opreed, wist ik niet of ik rapper of trager was. Nu weet ik álles.”

Je toekomst als renner zag er vorige zomer beroerd uit. Wanneer besliste je om toch voort te doen? “Na het voorseizoe­n was de goesting een beetje weg. Ik begon aan alles te twijfelen, maar in de Eneco Tour kwam die goesting ineens terug. Op een avond belde Nick Nuyens me. Zijn project stond me aan. Nog diezelfde avond tekende ik bij Veranda’s Willems-Crelan.” Wat is er dan zo speciaal aan Sniper Cycling, het project van Nick Nuyens? “Ik ben opnieuw kopman en dit is een ploeg waarin ik me goed voel. Ik ga niet naar mijn werk, maar naar mijn maats. Het is één familie. Dat is een groot verschil met een grote WorldTourp­loeg.”

Veranda’s WillemsCre­lan heeft een budget van vier miljoen euro, je exploeg Trek Segafredo minstens een vijfvoud daarvan. Is het verschil dan niet merkbaar? “Als ik me goed voel in een groep, dan maakt dat me niet veel uit hoeveel ik verdien of wat het budget is. Nuyens heeft structuree­l alles goed voor elkaar, dat is het belangrijk­ste.” Iets totaal anders: heb je nog een zege in de Ronde van Vlaanderen in de benen? “Dat weet ik niet. Echt geen idee. Ik mik op meerdere koersen, fixeer niet uitsluiten­d op de Ronde. Ik heb vier jaar voor Cancellara gekoerst, waardoor ik al jaren niet meer voor de prijzen reed in de Ronde. Ik moest me telkens gewoon volledig leegrijden voor Fabian.”

Maar eerlijk, als Degenkolb of Kristoff je gevraagd hadden om voor hen te komen rijden, was je daar dan niet op ingegaan? “Nee, na vorig jaar had ik het echt wel gehad. Het is juist leuk dat ik opnieuw voor eigen rekening kan rijden. Dit is een nieuw begin. En als het alleen aan mij ligt, ga ik er nog een tijdje mee door. Ik heb zelfs al gedacht aan het BK 2020 in Ingooigem... Maar eens prof af, is het ook echt gedaan. Dan word ik loonwerker.Zo’n partij bieten rooien: zalig!”

 ?? FOTO PHOTOPRESS.BE ?? Stijn Devolder oogt weer gelukkig als wielrenner. “Ik ben opnieuw kopman en ik voel me goed in de groep bij Sniper Cycling.”
FOTO PHOTOPRESS.BE Stijn Devolder oogt weer gelukkig als wielrenner. “Ik ben opnieuw kopman en ik voel me goed in de groep bij Sniper Cycling.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium