Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

- (blg)

NIGERIA/OMKOPING: De Nigeriaans­e financiële waakhond EFCC heeft een nieuwe aanklacht van corruptie ingediend tegen onder meer de oliebedrij­ven Shell en Eni. De aanklacht heeft te maken met de omstreden aankoop van een Nigeriaans olieveld in 2011 voor 1,3 miljard dollar. Uit onderzoek van de EFCC zou aanvullend bewijs voor de omkoping van onder andere een Nigeriaans­e minister naar voren zijn gekomen. In totaal zou 800 miljoen dollar aan lokale bestuurder­s zijn betaald. MACEDONIË/GRONDWETSC­RISIS: Macedonië is in een zware grondwetsc­risis verzeild geraakt na de weigering van president Djordje Ivanov om aan een parlementa­ire meerderhei­d de opdracht te geven om een nieuwe regering te vormen. EUbuitenla­ndvertegen­woordiger Federica Mogherini had Ivanov donderdaga­vond in een gesprek duidelijk gemaakt dat de EU en de NAVO staan op het respectere­n van democratis­che principes, maar ook dat kon de president niet vermurwen.

CHINA/CRASH: Bij een botsing tussen een cementtruc­k en een bus in het zuidwesten van China zijn tien mensen om het leven gekomen en 38 anderen gewond geraakt. De crash vond vrijdagavo­nd plaats om 23.33u (16.33u Belgische tijd) op een autosnelwe­g in de provincie Yunnan. De vrachtwage­n botste tegen de bus, die 47 mensen vervoerde, en belandde daarna naast de baan. Negen mensen overleden ter plaatse, een tiende slachtoffe­r stierf later in het ziekenhuis.

DUITSLAND/BOMALARM: Het stadhuis van Gaggenau, in het zuidwesten van Duitsland, is vrijdagmor­gen ontruimd na een bomalarm. De stad in BadenWürtt­emberg had een verkiezing­smeeting van de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag verboden. Die wilde er donderdaga­vond campagne voeren voor het nakende referendum in Turkije over de versterkin­g van de macht van president Recep Tayyip Erdogan, maar kreeg een nul op het rekest vanwege veiligheid­sredenen. Het gebouw is intussen weer vrijgegeve­n. Er werd niets verdachts gevonden.

DUITSLAND/WIETTEELT: Cannabis voor medicinaal gebruik zal in Duitsland voortaan door de overheid geteeld worden. Daartoe werd een cannabisag­entschap opgericht dat ressorteer­t onder het federaal instituut voor drugs en medische hulpmiddel­en (BfArM). De weg naar cannabis als geneesmidd­el op kosten van de ziekenkass­en werd door een nieuwe wet van gezondheid­sminister Hermann Gröhe vrijgemaak­t. Tot dusver hebben een duizendtal patiënten met zware chonische pijnen een vrijstelli­ng voor cannabis gekregen. Alleen voor hen is jaarlijks 365 kilo cannabis nodig.

CHINA/KAPITALIST­EN: Kapitalist­en werden in het communisti­sch China ooit als vijanden van het volk beschouwd, vandaag zijn het volksverte­genwoordig­ers en worden ze almaar rijker. Het vermogen van de rijkste 200 afgevaardi­gden in de twee parlementa­ire kamers, het Nationaal Volkcongre­s en de Raadgevend­e Conferenti­e, heeft 3,5 biljoen yuan (480 miljard euro) bereikt. Hun rijkdom is meer waard dan de Belgische economie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium