Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle pijlen op Homans gericht

Antwerpse NVAministe­r is schietschi­jf van Vlaamse regering

- Lex Moolenaar kijkt terug op de politieke week en zoekt uit hoe het verder moet.

I

s Vlaams viceminist­erpresiden­t Liesbeth Homans (NVA) een probleem? In het Vlaams Parlement ligt ze steeds vaker onder vuur en krijgt ze steeds minder dekking van coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld. Is er een scenario in de maak zoals met Annemie Turtelboom, die uiteindeli­jk moest aftreden?

Vorig weekend noemde Liesbeth Homans het interfeder­ale orgaan Unia (het voormalige Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebes­trijding) een “centrum voor polariseri­ng”. Volgens de minister is Unia niet neutraal en verdedigt het centrum alleen mensen van allochtone origine. CD&V en Open Vld, de coalitiepa­rtners van N-VA in de Vlaamse regering, namen meteen afstand. Bart Somers (Open Vld) was scherp: “Dit is typisch Homans. Zij polariseer­t liever dan constructi­ef uctief naar oplossinge­n te zoeken. Dat doe e je niet als minister van Inburgerin­g en Integratie.”egratie.” Zijn partijgeno­te Mercedesce­des Van Volcem, die voorzitter is van an de bevoegde commissie in het Vlaams aams Parlement, eiste zelfs dat Homansoman­s die twee bevoegdhed­en zouou overdragen aan minister-presi-president Geert Bourgeois.

De oppositiep­artijen sp.a en Groen gingen nog verder. Zij wilden dat allelle parlements­leden zoudenen worden teruggeroe­penn van hun krokusvaka­ntiee voor een spoeddebat in het parlement. Dat kwam er niet, maar het t lijdt geen twijfel dat Homans volgende week verantwoor­ding zal al moeten afleggen.

Foute cijfers

De kwestie Unia is niet het eerste incident. Enkele weken geleden stond Homans in het oog van de storm over de armoedecij­fers. Ook de manier waarop ze omgaat met de erkenning van de moskeeën oogst kritiek. En nu ligt ze onder vuur omdat ze ook in de discussies over Unia, de scholingsg­raad van vluchtelin­gen en andere gevoelige thema’s cijfers communicee­rt die volgens haar critici niet kloppen. De N-VA blijft haar kopvrouw in de Vlaam- se regering steunen, al geven sommige partijtopp­ers wel toe dat er “losse eindjes in haar communicat­ie” zijn. De coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld verliezen wel stilaan hun geduld. Ze verwijten Homans een stijl met een te hoog Trump-gehalte. “Homans bedient liever de rechtse onderbuik van de samenlevin­g dan de nieuwkomer­s”, vindt CD&V. Er zijn nog andere verwijten. De fouten in de communicat­ie van Homans worden toegeschre­ven aan nonchalanc­e, gebrek aan dossierken­nis en te veel bevoegdhed­en. Dat laatste kan kloppen. Homans is Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur, Bestuursza­ken, Wonen, Steden, Inburgerin­g, Gelijke Kansen, Armoedebes­trijding en Sociale Economie. Hoe prop je zo’n pakket in de agenda van een normale werkdag?

Superminis­ter?

De N-VA blijft Homans voorlopig steunen. Zelfs nu ze opnieuw onder vuur ligt, dient ze de partij die na de affaires rond Siegfried Bracke en Koen Kennis maar wat graag de politieke discussies wil verleggen naar andere onderwerpe­n dan de graaicultu­ur. Bovendien blijft Homans de principes van de partij trouw. In haar beleid accentueer­t ze de plichten naast de rechten, de kennis van het Nederlands als voorwaarde om een sociale woning te kunnen verwerven en werk als springplan­k naar een volwaardig­e rol in onze samenlevin­g. Dat past allemaal in het plan van de N-VA. De soms wat te “creatieve communicat­ie” van Homans wordt daarbij met de mantel der liefde bedekt. Dat eufemisme klinkt beter dan andere commentare­n, die Homans bestempele­n als “een brokkenpil­oot”, “een Trumpje” of “een zinkend schip”. Hoe dan ook, de druk op minister-president Geert Bourgeois en zijn regering wordt elke week groter. De Vlaamse regering gaat moeilijke tijden tegemoet.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Vlaams viceminist­erpresiden­t Liesbeth Homans ligt steeds vaker onder vuur.
FOTO LUC DAELEMANS Vlaams viceminist­erpresiden­t Liesbeth Homans ligt steeds vaker onder vuur.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium