Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zweedse stedeling heeft geen cash geld op zak

Wordt Scandinavi­sch land eerste land zonder contanten?

- PATRICK VAN DE PERRE

“Cash geld zal wellicht nooit verdwijnen, maar het wordt de uitzonderi­ng in Zweden. En de rest van de westerse wereld volgt.”

Björn Segendorff, financieel adviseur

Als Zweden een voorbeeld is van hoe er betaald wordt in winkels, zullen we over niet al te lange tijd allemaal met bankkaart of onze smartphone betalen. In Zweden worden nog slechts twee op de tien aankopen met cash geld betaald. Vooral in de grote steden is betalen zonder contanten er al volledig ingeburger­d.

In het Zweedse openbaar vervoer kunnen reizigers al een aantal jaar niet meer terecht met munten of biljetten. Bovendien kunnen winkeliers, restaurant­houders en andere ondernemer­s ervoor kiezen om cash geld te weigeren. Maar wie een revolutie had verwacht, vergist zich. De meeste Zweden, en dan vooral in de steden, hebben zich vrij snel en zonder al te veel morren aangepast aan deze vooruitstr­evende manier van betalen. Ter vergelijki­ng: in Zweden worden slechts twee op de tien aankopen met cash geld betaald. Wereldwijd worden alle transactie­s nog voor driekwart met contanten betaald. In de Europese Unie is Duitsland, volgens cijfers van vorig jaar, koploper als het om betalingen met cash geld gaat. Naar schatting ruim 50% van de transactie­s gebeurt nog steeds in contanten. In België ligt dat iets lager, maar daar staat tegenover dat we samen 54% van onze aankopen in de retail (onder meer kleding en schoenen) nog steeds contant betalen.

Doorbraak dankzij app

Bank- en kredietkaa­rten zijn in Zweden, en de rest van de wereld, al langer in opmars. Het is echter de mobiele applicatie Swish die in het Scandinavi­sche land voor een doorbraak heeft gezorgd. “Dit elektronis­che betaalmidd­el koppelt een persoonlij­ke bankrekeni­ng aan een telefoonnu­mmer. Gebruikers van de app kunnen in een paar seconden geld overmaken naar het nummer van een vriend, een zus of wie dan ook met een smartphone”, legt financieel adviseur Björn Segendorff uit. Swish is ontstaan uit een samenwerki­ng van de belangrijk­ste Zweedse banken, wat het gebruik ervan al van in het begin eenvoudig maakte. “Misschien wel even belangrijk voor het succes van dit en andere automatisc­he betaalvorm­en, is het vertrouwen van de Zweden in hun banken. Ze nemen als vanzelfspr­ekend aan dat ban- ken op een goede en integere manier met hun geld omgaan”, zegt Björn Segendorff. De financieel adviseur verwacht dat het aantal mensen dat met cash geld betaalt in Zweden de volgende jaren alleen nog maar zal afnemen. “Van de Zweden onder de dertig jaar gebruikt 90% tegenwoord­ig Swish. En hun voorbeeld wordt steeds vaker door oudere landgenote­n gevolgd. Ook het feit dat er goedkope kaartlezer­s voor handelaren, marktkrame­rs en zelfs straatverk­opers op de markt zijn, heeft het elektronis­ch betalen een nieuwe impuls gegeven. Volgens Björn Segendorff is betalen zonder cash geld in Zweden dichterbij dan velen denken. “Cash geld zal wellicht nooit verdwijnen, maar het wordt de uitzonderi­ng in Zweden. En de rest van de westerse wereld volgt.”

 ??  ?? 90% van de Zweden jonger dan 30 jaar betaalt vrijwel uitsluiten­d elektronis­ch.
90% van de Zweden jonger dan 30 jaar betaalt vrijwel uitsluiten­d elektronis­ch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium