Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steden volgen autoarm dieet

-

Brussel heeft na de Deense hoofdstad Kopenhagen het grootste voetganger­sgebied van Europa. Ook Gent plant een uitbreidin­g van de zone waar geen wagens mogen komen. Steeds meer steden wereldwijd zetten zichzelf op een autoarm dieet. En om dit te bereiken volgt elke stad zo zijn eigen traject: Madrid

De Spaanse hoofdstad wil komaf maken met personenwa­gens in het centrum. De beroemde baan Gran Via zal nog voor 2019 alleen toegankeli­jk worden voor voetganger­s, fietsers, bussen en taxi’s. Dit is een onderdeel van een volledige ban op dieselwage­ns tegen 2025. Het dagelijks wagengebru­ik zou dan worden teruggebra­cht naar 23% in plaats van 29% nu.

Oslo

De Noorse stad wil geen wagens meer in haar centrum tegen 2019. Naast zware investerin­gen in het openbaar vervoer wordt 56 kilometer straat uitgerust met fietspaden.

Chengdu

In de Chinese stad wordt een complete woonwijk aangelegd op maat van de voetganger­s. Het wordt de inwoners gemakkelij­ker gemaakt om te voet te gaan dan de wagen te nemen. Alles is bereikbaar op 15 minuten wandelafst­and. Wagens zijn nog welkom in de stad, maar alleen in de helft van de straten.

Mexico City

De Mexicaanse hoofdstad is onder meer bekend om zijn hardnekkig­e smog en luchtveron­treiniging. Het stadsbestu­ur besliste vorig jaar om 2 miljoen wagens uit de stad te bannen. Twee dagen in de week en twee zaterdagen per maand mogen auto’s niet in het stadscentr­um.

Londen

De Britse hoofdstad was ooit een van de voorlopers in de strijd tegen files en luchtveron­treiniging in het centrum. De nieuwe burgemeest­er Khan wil nu voor een versnellin­g zorgen door alle dieselwage­ns in 2020 uit de stad te weren. Dit gebeurt onder meer door een lage-emissiezon­e.

 ??  ?? Madrid.
Madrid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium