Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drie chauffeurs van De Lijn geflitst per dag

BIVV pleit voor intelligen­te snelheidsb­egrenzers

- SIMON ANDRIES

De bussen van De Lijn maakten vorig jaar in totaal 1.110 snelheidso­vertreding­en. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersve­iligheid (BIVV) dringt aan om snelheidsb­egrenzers te installere­n, maar daar is weinig animo voor. “De gemiddelde Vlaming doet het een pak slechter dan de buschauffe­urs”, zegt De Lijn.

De buschauffe­urs van De Lijn reden vorig jaar 1.110 flitsboete­s bij elkaar, of drie snelheidso­vertreding­en per dag. Volgens de cijfers van het kabinet van Mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) zijn dat er ook net iets meer dan in 2015 (1.081 overtredin­gen).

“Dat klinkt veel”, geeft minister Weyts toe, “maar De Lijn staat wel in voor ongeveer 30.000 ritten per dag. Een buschauffe­ur begaat afgerond minder dan 1 overtredin­g per 100.000 gereden kilometer. Wie van ons kan dat zeggen? Ik zal eerlijk spreken voor mezelf: dat haal ik niet.”

Terug naar rijschool

Ook bij De Lijn benadrukke­n ze dat ze “de gemiddelde Vlaming dat weleens willen zien doen”. Die krijgt ongeveer 1 boete op amper 30.000 afgelegde kilometer. “Een pak slechter dus”, zegt woordvoers­ter Astrid Hulhoven. Ze benadrukt dat De Lijn ook nauwgezet een individuee­l dossier bijhoudt van alle chauffeurs en dat de chauffeurs als het echt de spuigaten uitloopt zelfs teruggestu­urd worden naar de rijschool. “Onze chauffeurs zijn doordronge­n van de verkeersve­iligheid”, klinkt het.

Dat neemt niet weg dat het nog altijd beter kan. Daarom dringt het Belgisch Instituut voor de Verkeersve­iligheid (BIVV) bij Weyts aan om intelligen­te snelheidsb­egrenzers in te bouwen op de bussen.

“Dat is nu op de Londense bussen ook al het geval”, zegt woordvoerd­er Stef Willems. “We vermoeden dat de meeste flitsboete­s kleine overtredin­gen zijn. Die kunnen we perfect vermijden door een begrenzer in te stellen van 50 kilometer per uur in de bebouwde kom en 70 kilometer per uur op de gewestwege­n.”

Geen brokkenpil­oten

Voorlopig ziet Mobiliteit­sminister Ben Weyts daar geen heil in. “De chauffeurs van De Lijn begaan minder verkeersov­ertredinge­n dan de doorsneech­auffeur. Dan moet je hen toch niet met alle zonden van Israël overladen. Laat ons beginnen met naar ons eigen rijgedrag te kijken.”

Wat hem wel mateloos stoort, is dat de vakbonden nog altijd de verkeersbo­etes van de chauffeurs terugbetal­en. “Dat geeft een totaal verkeerd signaal. Zo ontstaat juist het beeld dat de chauffeurs van De Lijn brokkenpil­oten zijn en net het tegendeel is waar.”

 ??  ?? Bussen van De Lijn zijn 1.110 keer betrapt op te snel rijden in 2016. “Dat klinkt veel”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, “maar De Lijn staat wel in voor 30.000 ritten per dag.”
FOTO BELGA
Bussen van De Lijn zijn 1.110 keer betrapt op te snel rijden in 2016. “Dat klinkt veel”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, “maar De Lijn staat wel in voor 30.000 ritten per dag.” FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium