Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Drie centimeter meer water en hij was verdronken”

Jonge bestuurder (23) ontsnapt aan verdrinkin­gsdood na ongeval op Rijksweg

-

Een 23jarige jongeman heeft zaterdag kort voor middernach­t veel geluk gehad toen hij met een Chevrolet Corvette Cabrio in een gracht belandde op de Rijksweg (N16) in Puurs. “Had daar drie centimeter meer water in gestaan, dan was hij verdronken”, zegt luitenant Jan Anné van de brandweer. Zijn team haalde het slachtoffe­r uit de sportauto.

Zaterdag omstreeks 23.30 uur kwam de 23-jarige bestuurder uit Edegem met de Corvette van zijn vader van de A12 uit de richting van Antwerpen gereden. Aan de afrit ging hij rechtsaf, de N16 richting Bornem en Temse op. Even verderop, verloor de jongeman de controle over het stuur. Tegenover de carpoolpar­king belandde hij met de auto onderstebo­ven in de gracht. Getuigen van het ongeval verwittigd­en onmiddelli­jk de hulpdienst­en.

Alleen wielen en chassis te zien

“Bij onze aankomst vertelden de getuigen dat ze het slachtoffe­r nog konden horen. Van de wagen waren alleen de wielen en het chassis nog zichtbaar. Door een opening konden wij de jongeman net nog zien”, vertelt brandweero­fficier Anné van de brandweerp­ost Puurs. Dat korps van de hulpverlen­ingszone Rivierenla­nd was opgeroepen voor het ongeval.

De twintiger kon zijn hoofd nog maar net boven water houden. Het water stond hem aan de lip- pen. “Als er drie centimeter meer water in die gracht had gestaan, dan was hij verdronken”, zegt Jan Anné.

De jongeman uit zijn benarde positie bevrijden, was voor de brandweerm­annen geen eenvoudige opdracht. “Zo’n interventi­e maken wij niet elke dag mee. Het portier was geblokkeer­d door de wanden van de gracht. Daardoor moesten we een opening maken in het polyester materiaal van de deur zelf”, zegt de luitenant.

Schouder klem

Tussen een brandweerw­agen en het betrokken voertuig spanden de brandweerm­annen een lier, zodat de auto niet verder kon wegzakken. Daardoor was de Rijksweg (N16) richting Temse een tijd gedeelteli­jk afgesloten.

“Het was echt een kwestie van centimeter­s. De jongeman zelf was de hele tijd bij bewustzijn en opvallend kalm. Hij vertelde dat hij alles nog kon bewegen en dat hij nergens pijn had. Alleen met zijn schouder zat hij klem achter het stuur”, legt Anné uit.

In minder dan een halfuur was het slachtoffe­r ontzet. Medisch personeel van het paramedisc­h interventi­eteam (PIT) van het AZ Heilige Familie uit Reet (Rumst) en de MUG van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA) uit Edegem dienden de bestuurder ter plaatse de eerste zorgen toe.

Klein wonder

“Wonder boven wonder had de jongeman nauwelijks of geen verwonding­en opgelopen. Hij vertoonde alleen wat tekenen van onderkoeli­ng. Hij heeft enorm veel geluk gehad. Ik denk dat hij te voet naar Compostell­a en terug mag”, zegt luitenant Jan Anné nog.

De twintiger werd overgebrac­ht naar het UZA. De vaststelli­ngen van de politie van de zone KleinBraba­nt moeten meer duidelijkh­eid scheppen over de oorzaak van het ongeval.

 ??  ??
 ??  ?? De brandweerm­annen van Puurs die het leven van de chauffeur hebben gered.
FOTO BFM
De brandweerm­annen van Puurs die het leven van de chauffeur hebben gered. FOTO BFM
 ??  ?? De Corvette nadat hij uit de gracht is gehaald.
FOTO SVEN VAN HAEZENDONC­K
De Corvette nadat hij uit de gracht is gehaald. FOTO SVEN VAN HAEZENDONC­K

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium