Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er bestaat ook zoiets als vrijheid van meningsuit­ing”

- SIMON ANDRIES

Oproep van N-VA om Turkse verkiezing­smeetings te verbieden stuit op protest

De grootste regeringsp­artij NVA wil een verbod op Turkse politici die in ons land stemmen komen ronselen bij de Belgische Turken. Maar die opvallende eis stuit zowel binnen als buiten de Wetstraat op hetzelfde bezwaar. “We kunnen moeilijk verbieden dat een Turk hier zijn mening komt geven.”

Op 16 april moeten de Turken naar de stembus voor een referendum over een grondwetsw­ijziging die premier Erdogan meer macht moet geven. Turkse politici kondigden intussen al verkiezing­smeetings aan in Nederland en Duitsland om ook de talrijke Turken in het buitenland te overtuigen van hun stem. Dat zorgde daar al voor commotie. Intussen is het een kwestie van tijd voor de politici naar België afzakken. Ook bij ons zijn de campagnes al begonnen, getuige ook de grote stickeract­ies in Brussel en Limburg.

De grootste regeringsp­artij N-VA roept op om de komst van Turkse politici te verbieden. “Toen Erdogan in 2015 voor een volle Ethias Arena in Hasselt kwam spreken, hebben we daar ook al vraagte- kens bij geplaatst”, zegt N-VA-fractielei­der Peter De Roover. Hij vreest dat Turkije de verkiezing­en wil gebruiken om de Turken in ons land op te jutten. “Ik zie dat politici overal in Europa schrikken van de intensitei­t van die campagnes. We moeten kijken hoe we daar gezamenlij­k tegen kunnen optreden. We kunnen onze ogen hier niet voor sluiten.”

“Bullshit”

Klare taal, maar de oproep stuit meteen ook op bezwaren, vooral bij de Belgische Turken. “Complete bullshit”, noemt Fikrit Aydemir, hoofdredac­teur van het BelgischTu­rkse maandblad Kuzey, het N-VA-voorstel. “Belgische politieke partijen mogen ook campagne voeren om Belgen in het buitenland te overtuigen. Waarom zouden de Turkse politici dat dan niet mogen doen? Wie gelooft in de democratie, kan dit niet verbieden.”

Aydemir interviewd­e vorige week nog een Turkse oppositiep­artij die ook van plan is om in België campagne te voeren. “Willen ze die campagnes ook verbieden”, vraagt hij.

Volgens Aydemir stemt weliswaar zo’n 70% van de Belgische Turken op de AKP van president Erdogan.

Net als N-VA maakt ook regeringsp­artij Open Vld zich zorgen dat de AKP-manifestat­ies de politieke spanningen naar België kunnen importeren. “Dat is natuurlijk geen goede zaak”, zegt Open Vldparleme­ntslid Annemie Turtelboom. “Maar dat verbieden is niet evident. Er is ook de vrijheid van vereniging en de vrijheid van meningsuit­ing. Aan de N-VA om een werkbaar voorstel op tafel te leggen.” De kans dat zo’n voorstel er ooit komt, is klein. “Maar als de openbare orde in het gedrang komt, kan de burgemeest­er de meetings verbieden. Daar is geen speciale wet voor nodig”, klinkt het in de regering.

”Integratie­probleem”

Naar aanleiding van de Nederlands­e verkiezing­en kwam de links-liberale Nederlands­e partij D66 vorige week nog flyeren in Antwerpen. Moet dat ook verboden worden? “Die vergelijki­ng gaat niet op”, zegt De Roover. “Ik heb niet indruk dat die actie verdeeldhe­id heeft teweeggebr­acht in ons land. Dit gaat over de vaststelli­ng dat veel mensen blijkbaar meer belangstel­ling hebben voor de Turkse dan de Vlaamse politiek. We hebben dus een ernstig integratie­probleem en Erdogan en de zijnen versterken dat.”

 ??  ?? De Turkse president Erdogan tijdens een verkiezing­smeeting in de Ethias Arena in Hasselt in 2015. “Ook toen hebben we daar al vraagteken­s bij geplaatst”, zegt NVAfractie­leider Peter De Roover. Kleine foto: stickers tonen dat de Turkse campagne in ons...
De Turkse president Erdogan tijdens een verkiezing­smeeting in de Ethias Arena in Hasselt in 2015. “Ook toen hebben we daar al vraagteken­s bij geplaatst”, zegt NVAfractie­leider Peter De Roover. Kleine foto: stickers tonen dat de Turkse campagne in ons...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium